Özel Finans Kurumlarında işlemler ücretsiz

Haber Giriş : 14 Şubat 2005 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Finans Kurumları ile küçük bankalar internet ve telefon bankacılığı işlemlerinden ücret almazken, büyük bankalarda ücretler 500 bin liradan başlıyor.

Banka şubelerinde kuyrukta bekledikten sonra yapılan havale için ödenen masraflar cep yakıyor. Öte yandan internet ve telefon bankacılığı üzerinden yapılan havale ve EFT işlemleri ise 9 bankada ücretsizken 7 bankada ücrete tâbi.

Para gönderimi için banka kuyruğunda beklemekten sıkılıp internet ve telefon bankacılığı kolaylığını tercih eden müşteriler, büyük bankaları kullandığı takdirde bunun bedelini 500 bin liradan başlayan işlem ücreti olarak ödüyor. Küçük bankaların tamamına yakınında ve Özel Finans Kurumlarında ise hiçbir işlem ücreti alınmıyor.

Türkiye'nin en büyük 7 bankası (Akbank ve Halkbank hariç), para gönderimi için internet ve telefon bankacılığını kullanan müşterilerinden az ya da çok işlem ücreti talep ederken küçük bankalar müşteri çekebilmek amacıyla bu hizmetlerden hiçbir ücret istemiyor.

54 milyar YTL (54 katrilyon TL) aktif varlığı ile Türkiye'nin en büyük bankası konumundaki Ziraat Bankası şu anda deneme aşamasında olduğu için sadece çalışanların kullanabildiği internet bankacılığındaki EFT (Elektronik Fon Gönderimi) ve havalelerden 15 YKr (150 bin TL) işlem ücreti tahsil ediyor. Garanti Bankası bu hizmet için 2004'te aldığı 500 bin TL'ye 2005'e girilmesiyle beraber zam yaparak 75 YKr (750 bin TL) tahsil etmeye başladı. Garanti, telefon bankacılığını kullanarak EFT yapan müşterisinden gönderilen paranın binde 3'ünü kesiyor, havale yapandan da 2,5 YTL (2,5 milyon TL) standart ücret alıyor.

Bu arada, yapılan bir araştırmaya göre, bankaya bizzat giderek 250 YTL'lik havale işlemi gerçekleştirmek isteyenler, bankalara 10 YTL'den 25 YTL'ye varan tutarlarda havale masrafları ödemek zorundakaldığı ortaya çıktı.

 

Banka İnternet'ten EFT, Havale Telefon'dan EFT, Havale
T:C. Ziraat Bankası 15 Ykr (deneme aşamasında) 15 Ykr (deneme aşamasında)
İş Bankası EFT, 50 Ykr EFT, 3 YTL+binde 2-Havale,ücretsiz
Akbank Ücretsiz Ücretsiz
Türkiye Garanti Bankası EFT, 75 Ykr (2004'te 50 Ykr idi) EFT, binde 3-Havale,2.5 YTL
Yapı ve Kredi Bankası EFT, 50 Ykr EFT ve Havale 2.1 YTL
Türkiye Halk Bankası Ücretsiz Ücretsiz
Türkiye Vakıflar Bankası EFT ve Havale 50 Ykr EFT ve Havale 50 Ykr
Koçbank EFT ve Havale 50 Ykr EFT ve Havale 75 Ykr
Finans Bank Ücretsiz Ücretsiz
Türk Dış Ticaret Ücretsiz Ücretsiz
Denizbank Ücretsiz Ücretsiz
Oyak Bank Ücretsiz Ücretsiz
HSBC Bank Ücretsiz Ücretsiz
TEB Türkiye Ekonomi Bank Ücretsiz Ücretsiz
Şekerbank Ücretsiz Ücretsiz
Citibank 1 YTL 1 YTL
Özel Finas Kurumları İnternet'ten EFT, Havale Telefon'dan EFT, Havale
Family Finans Ücretsiz Hizmet Yok
Anadolu Finans Ücretsiz Hizmet Yok
Asya Finans Ücretsiz Ücretsiz
Kuveyt Türk Ücretsiz Ücretsiz
Al Baraka Türk Ücretsiz Ücretsiz
  Ücretsiz Ücretsiz

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber