Sağlık Bakanlığı, Kurum tabipliklerine yeni düzenlemeler getirdi

Haber Giriş : 14 Şubat 2005 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hangi statüde olursa olsun 500 ve üzerinde çalışan personeli olan kamu kurum ve kuruluşlarında kurum tabiplikleri kurulabilecek.

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan 'Kurum Tabipliklerinin Standartlarına Dair Tebliğ' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu tebliğ, etkin, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak üzere bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait kurum tabipliklerinin açılmalarına, hizmet ve personel standartlarının belirlenmesine ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Tebliğ, Cumhurbaşkanlığı, yüksek mahkemeler, Sayıştay, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, üniversiteler, mahalli idareler ve mazbut vakıflara ait sağlık birimleri hariç olmak üzere, bakanlıkları, bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarını kapsıyor.

Ancak cezaevi, yurt ve benzeri kurumların sunduğu hizmetin tamamlayıcısı olarak görev yapan sağlık personeli, kurumlarca yapılacak idari iş ve işlemlere esas teşkil etmek üzere raporlama hizmeti veren sağlık personeli bu tebliğin kapsamı dışında tutuldu. Tebliğe göre, hangi statüde olursa olsun 500 ve üzerinde çalışan personeli olan kamu kurum ve kuruluşlarında kurum tabiplikleri kurulabilecek. Hizmetten yararlanacak 500 personel için bir tabip, bir hemşire, 500'den sonraki her bin personel için ilave bir tabip, bir hemşire, 500-1000 personel için bir diş tabibi, binden sonraki her 2 bin personel için ilave bir diş tabibi (her bir diş tabibi için bir diş ünitesi olması kaydıyla), laboratuvar hizmetleri için en fazla iki laboratuvar teknisyeni istihdam edilecek.

Kurum tabipliklerinde sadece kendi personeline yönelik teşhis hizmetlerinde kullanılmak üzere ve laboratuvar tetkiki isteyen hekimin sorumluluğunda şu laboratuvar tetkikleri yapılabilecek:

Tam kan sayımı, kanama ve pıhtılaşma zamanı tayini, periferik yayma, lökosit formül, açlık kan şekeri ölçümü, sedimantasyon, kan grubu tayini, temel idrar tetkikleri, gaita mikroskopisi, gebelik testi, tek kullanımlık, teşhis amaçlı olan ve cihaz gerektirmeyen invitro test kitleri. Yapılan bütün tetkikler laboratuvar kayıt defterine işlenecek. Kurum tabiplikleri şu tıbbi demirbaşları bulundurmak zorunda olacak: Steteskop, tansiyon aleti, otoskop, oftalmoskop, termometre, dil basacağı (disposabl), ışık kaynağı, pansuman seti, muayene masası, tartı (bebek boy, çocuk ve erişkin boy), boy ölçer (bebek boy, çocuk ve erişkin boy), refleks çekici, hava yolu (S-tüp, laringoskop, pediatrik ve erişkin entübasyon tüpü), ambu (erişkin ve çocuk için), oksijen tüpü, seyyar lamba, buzdolabı, paravan, ilaç ve malzeme dolabı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber