Ambulansların direksiyonuna artık taksi şoförleri geçecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Mart 2010 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

112 Acil Servis ambulanslarını bundan sonra deneyimli taksi şoförleri kullanacak. Vatandaşlara daha iyi sağlık hizmeti götürmeyi hedefleyen uygulamanın iki amacı var: Acil hastaya müdahale etmenin yanında, ambulans kullanmak zorunda kalan personeli bu sıkıntıdan kurtarmak ve şehri en iyi bilen şoförler ile çalışarak acil vakaya daha kısa sürede müdahale edebilmek.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, acil hastaya müdahalenin yanında, ambulans kullanmak zorunda da kalan personelini bu durumdan kurtarmak için 300 taksi şoförü istihdam edecek. Taksicilikte beş yıl deneyim ve sigara içmeme şartı arayacak olan müdürlük, bu konuda İstanbul Taksiciler Odası'na başvurarak fikirlerini alacak. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın 'olur'unu beklediğini söyleyerek, "Amacımız, acil vakaya müdahalede şehri en iyi bilen şoförler ile çalışmak. Vatandaşımıza daha iyi sağlık hizmeti götürmek." şeklinde konuştu.

İstanbul genelinde şu anda 215 Acil Servis ambulansı, 124 istasyonda görev yapıyor. Müdürlük önümüzdeki günlerde bu sayıyı 300'e çıkararak, dünya standardı olan 50 bin kişiye bir ambulans dengesini İstanbul'da tutturacak. Ambulanslarda çalışan acil tıp teknikeri ve paramediklerin hem acil hastaya müdahale ettiğini hem de araç kullandığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, "Genelde araçlarda 2 personel görev yapıyor. Çok acil durumlarda ikisi de hastayla ilgilenmek zorunda. Bu durumda aracı bağımsız birinin sürmesi gerekiyor." ifadesini kullandı. Hizmet alımıyla taksi şoförleri istihdam edeceklerini aktaran Prof. Dr. Dokucu, "Bu insanlar yolları en iyi şekilde biliyorlar. 112'nin işi de acil vakayı en hızlı şekilde sağlık kuruluşuna götürmektir. Şoförlerimizden istifade edeceğiz. Bizde işe başlayacak taksi şoförlerine sosyal ve ekonomik anlamda da olumlu katkımız olacak." dedi. Dokucu'ya göre, bu 15 milyonluk İstanbul için yapılması gereken bir adım. Son üç yılda İstanbul'da vaka sayısının çok fazla arttığını aktaran Dokucu, vatandaşın artık daha çok ücretsiz ambulans hizmetlerinden istifade ettiğine dikkat çekti.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, bu çalışmaya ek olarak önümüzdeki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içinde 'yeşil kuşak' projesini devreye sokacak. 112 ambulansları yolda giderken tüm trafik lambalarının yeşile dönmesini sağlayacak sistem sayesinde yollarda trafik problemi yaşanmayacak. Bu konuda da çalışmanın devam ettiğini belirten yetkililer, projenin önümüzdeki dönemde devreye gireceğini söyledi.

Vakaya ulaşma zamanı 9 dakika

İstanbul'da 112 ambulansları tarafından 2007 yılında 210 bin, 2008 yılında 303 bin ve 2009 yılında toplam 338 bin vakaya müdahele edildi. İstanbul'da ambulansların ortalama vakaya ulaşma zamanı ise 9 dakika civarında. Şehir genelinde 112 merkezine günlük ortalama 90 bin telefon geliyor. Bunların 80 binini gereksiz aramalar oluşturuyor. Geri kalan 10 bin aramanın 9 bini hastaneler arasındaki hasta transferleriyle ilgili gerçekleşiyor. Vatandaşın sağlık gerekçesiyle yaptığı telefon görüşmesi ise 1000.

ÇAĞLAR AVCI -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber