Emekli lehine karar verilirse devlete maliyeti 8 milyar lira olur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2010 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'ne giden ve yaklaşık 6 milyon emekliyi ilgilendiren 'intibak dava dosyası'nın emekli lehine sonuçlanması halinde devlete maliyetinin 8 milyar lira olacağı belirtildi.

İstanbul Sanayi Forumu 2010 yılı 2. meslek komiteleri ortak toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emekliler arasındaki maaş farkının Anayasa Mahkemesi'ne iletilmesine ilişkin soruyu cevapladı. Konunun yargı sürecinde olduğunu anlatan Bakan Dinçer, "2000 yılından sonra yapılan uygulamalarımız kanuna uygun uygulamalar, yani kanun 2000 yılından önce başka bir formülle hesaplamayı öngörürken 2000 yılından sonra başka bir hesaplamayı öngörüyor. Biz kurum olarak kanunun öngördüğü formüllerle hesaplamalarımızı yaptık. Onun dışındaki kararlar yerindelik kararı olacaktır. Bu karar kurumumuzun aleyhine olursa bu ülkeye bir maliyeti olacak. Bunun da farkında olmak gerekir. Bizim tahminlerimize göre böyle bir değişikliğin yapılıyor olması ve geçmişe yönelik birtakım ödemeler söz konusu olursa 8 milyar liraya yakın ek yük getirecek bir taleptir. Yargının vereceği karar bizim uygulayacağımız karar olur." dedi.

Ankara 5. İş Mahkemesi, emekliler arasındaki maaş farkının giderilmesi için açılan davada, uygulamanın kanunun eşitlik ilkesine aykırı olduğuna karar vererek, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti. 2000 yılı öncesinde emekli olanların maaşlarının düşük kalmasına yol açan problem, yıllar içinde yapılan 13 ayrı düzenlemeden kaynaklanıyor. Mahkeme, emekliler lehine karar verirse, emekli aylıkları konusunda intibak yapılması gerekecek. Bu durumda da en düşük aylığın 1.200 liraya çıkabileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber