Şırnak'ta uygulanan etüd programı ile SBS başarısı arttırıldı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Mart 2010 10:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Taş atan çocukların ardından 'taş atma top at' sloganı ile gündeme gelen ve GAP bölgesinde uygulanan Sosyal Destek Projesi (SODES), Doğu Anadolu'ya açılıyor. Hakkari, Iğdır, Tunceli, Ağrı, Van ve Bingöl gibi illere yayılacak proje için bu yıl 155 milyon TL harcanacak.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın koordinasyonunda yürütülen

SODES, bölgedeki gençlerin kültür, sanat ve spor gibi alanlardaki ihtiyaçlarını gideriyor. SODES kapsamında geliştirilen dikkat çekici bazı projeler şöyle:

BAŞBAKAN'LA HALAY

Urfa'da çöp toplayan 55 çocuklara, garsonluk ve kaynakçılık alanlarında mesleki eğitim verildi. Bu çocuklara ayrıca müzik eğitimi de verilirken, sinema ve gezi gibi sosyal ortamlara katılmaları da sağlandı. Çöp toplayan çocuklar, SODES'in en başarılı projesi seçilirken, Başbakan Tayyip Erdoğan da geçen hafta Urfa'da bir törende bu çocuklarla halay çekti.

MODA TASARIMI

Mardin'de ünlü modacı Cemil İpekçi'nin de katkı sağladığı proje ile gelir düzeyi düşük 60 kadına, moda tasarımı ve profesyonel dikiş eğitimi verildi. Genç kızlar, kendi işlerini kurmak için liderlik, girişimcilik ve pratik muhasebe eğitimi de aldı.

Yine Mardin'de uygulanan proje ile suça sürüklenmiş olan 20 gence bilgisayar kullanımı ve web tasarımı eğitimi verildi. Batman'da da gecekondu mahallelerinde yaşayan ve olumsuz davranışlar içinde olan 7-14 yaş arası 800 çocuğa da yurttaşlık bilinci, toplumsal değerler ve devlet kurumları konusunda eğitim verildi. Böylece çocukların suça eğilimlerinin azaltılması hedeflendi.

SBS BAŞARISI ARTTI

Şırnak'ta ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine okullarda etüt dersleri verilerek, eğitimin kalitesinin artırılması sağlandı. Proje sonunda, lise ve üniversiteye girişlerde başarı sağlandı. 2009 yılında 6'ncı sınıf SBS başarı ortalaması 159 bin iken, 2009'da 256 bin 996'ya, 7'nci sınıf SBS başarısı da 181 binden 251 bine yükseldi. SBS ile liseye yerleşen öğrenci sayısı da 662'den 928'e çıktı.

BARIŞ İÇİN SPOR

Proje kapsamında, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman, Kilis ve Mardin gibi illerde çok sayıda spor salonu kurularak, yöredeki gençlerin atletizm ve futbol başta olmak üzere spor yapması sağlandı. Bu kapsamda Adıyaman'daki projeye 'Barış ve Kaynaşma için Spor Projesi' adı verildi. Yine SODES kapsamında pek çok ilde müzik eğitimleri verilirken, gençler keman çalmayı dahi öğrendi. Proje kapsamında gezilere katılan Şırnaklı gençler Fenerbahçeli futbolcularla da bir araya geldi.

Hayali gerçek oldu...

ElazIĞ depreminde annesini ve bir kardeşini kaybeden Keko Çiçek, Galatasaray Kulübü'nün davetlisi olarak babası Mehmet Ali ve amcası İsa Çiçek'le birlikte İstanbul'a geldi. Saat 11.45'te İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen Keko Galatasaray'ın Florya'daki tesislerine gitti. Bu arada bazı vatandaşlar minik Keko'ya sevgi gösterisinde bulundu. Keko, Trabzonspor-Galatasaray maçı için Galatasaray kafilesi ile birlikte Trabzon'a gitti.

Deniz ÇİÇEK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber