Mevsimlik tarım işçileri için genelge

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2010 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi"ne ilişkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Genelgeye göre, mevsimlik gezici tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla bulundukları illerden diğer illere aileleri ile birlikte gidenlerin ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevreyle ilişkiler, çalışma ve sosyal güvenlik sorunlarının çözümü için tedbirler alınacak, bu vatandaşların sorunların giderilmesine yönelik ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği yapılacak.

İZLEME KURULU OLUŞTURULACAK

Merkezde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısının Başkanlığında; İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma, Tarım ve Köyişleri bakanlıkları ile Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu, tarım iş kolunda örgütlü en çok üyeye sahip işçi sendikası ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği temsilcilerinin katılımıyla 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu' oluşturulacak. Aynı kurullar, ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla il ve ilçelerde de kurulacak.

Ulaşım için koordinasyon yapılacak, tren seferleri artırılacak, işçilere il ve ilçe merkezlerinde geçici konaklamaları için kamuya ait alan ve tesislerden yararlanma imkanı sağlanacak.

İşverenlerce pişirme, çamaşır ve bulaşık yıkama ile tuvalet ve banyo mahalleri gibi asgari ihtiyaçların karşılanacağı barınma yerleri yaptırılacak

Toplulaştırılmış çadır yerleşim yerlerinde il özel idarelerince seyyar kolaylık tesisleri kurulacak.

Bu yerleşim yerlerindeki içme ve kullanım suyu ile elektrik ihtiyacı, çeşitli yollarla il özel idarelerince sağlanacak ve kullanım bedelleri kullananlardan alınacak.

İşçiler ve ailelerine ilişkin bilgiler Türkiye İş Kurumunca toplanacak ve bunlar hakkında veri tabanı oluşturulacak.

Bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, çocukların gelişimi ve gebelik takipleri periyodik olarak yaptırılacak.

Çocukların okula devamı için önlem alınacak.

Tarımda iş aracılarının belgelendirilmesi zorunlu hale getirilecek.

ERDOĞAN'DAN UYARI

Başbakan Erdoğan, genelgede, "işçilerin ve yöre halkının birbirinin emek ve işine duydukları ihtiyaç, kardeşlik ve dayanışma bilincini güçlendirmeye yönelik olarak, bu faaliyetlerin ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, meslek teşekkülleri ve sivil toplum örgütlerinin de katkılarıyla uygulanması, istismara yol açacak sosyal ve siyasal sorunlara fırsat verilmemesi, özellikle devletin tarafsızlığına gölge düşürecek her türlü söz, eylem ve uygulamadan kesinlikle kaçınılması gerektiğini" de vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber