Adana karpuzu geç ve pahalı olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2010 11:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Geçtiğimiz yıl üreticisine kazandıran karpuzun, bu yıl da olumsuz hava koşullarının ekimleri güçleştirmesi nedeniyle piyasaya geç çıkacağı ve pahalıya satılacağı bildirildi.

AA muhabirinin Adana Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgilere göre, bölgede 2008 yılında 150 bin, 2009 yılında ise 80 bin dekar olan toplam karpuz ekim alanının, bu yıl 100-120 bin dekar civarında olması bekleniyor.

Ekim hazırlıklarının başladığı geçtiğimiz haftalarda ekim alanlarının fazla olacağı beklenirken, iklim koşullarında yaşanan olumsuzluklar ve yağışlar nedeniyle tarlaların su altında kalması, ekim işlerini geciktirdi.

Bunun sonucu olarak çiftçilerin pek çoğu ekimi, 'taban arazilerin' sular altında kalması nedeniyle, kumluk, dağlık ve engebeli arazilere kaydırdı.

TÜCCAR İYİ FİYAT VERİYOR

Yumurtalık ilçesine bağlı Yeşilköy beldesi muhtarlarından Ali Yüzer, bu yıl 'bucak' ya da 'taban arazi' olarak adlandırılan iyi arazilerde karpuz ekimi yapılmadığını, en iyi arazileri su bastığını kaydetti.

Bu nedenle karpuz ekiminin, kıraç, kumluk ve dağlık arazilerde gerçekleştirildiğini belirten Yüzer, ?Karpuzda verim düşecek. Çünkü bucak ve taban arazide karpuz verimi 8-10 ton arasında değişirken, kumluk, kıraç ve dağlık arazide 4-5 ton civarında gerçekleşiyor. Bu yıl 44 dekar arazide karpuz ekiyorum. Ürün geçen yıla göre yüzde 10-20 civarında artış gösterdi. Bu sene de karpuzun yüzümüzü güldüreceğini ümit ediyorum? dedi.

Karataş'ın Tuzla beldesinde 6 metrelik yüksek tünellerde ekilen karpuzun dekarının tüccara 3 bin 500 liraya, alçak tünellerde ekilen karpuzun ise 2 bin 200 liraya satıldığı şeklinde bilgi aldıklarını kaydeden Yüzer, şöyle devam etti:

?Karataş'ın Bahçe köyünde ise 2 bin 500 liraya karpuz satıldığını duyduk. Bu yıl ekimlerin yağışlar nedeniyle dengesiz bir seyir izlemesi ve Antalya bölgesinde yaşanan sel felaketi nedeniyle fide üreticilerinin elinde fide kalmadı. Bu nedenle piyasaya geç fide sürüldü ve ekilişler dengesiz bir seyir izledi. Bunun sonucunda 'kademe' dediğimiz, ürün hasadının bir anda değil de dönemler halinde yapılması durumu gerçekleşecek. Böylece piyasaya sürekli olarak ama az miktarda ürün verilecek. Bu da karpuz tüccarının mal bulabilmek için daha fazla fiyat vermesi sonucunu beraberinde getirecek. Bu durumun tüketiciye yansıması ise daha yüksek fiyat şeklinde olacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber