Anayasa değişikliği memur maaşlarını arttıracak, TOKİ taksitlerini katlayacak iddiası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2010 12:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Anayasa değişiklik paketinde yer alan memurlara mutlu eden düzenlemeler, Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) ev alanları üzecek. Yeni Anayasa taslağına göre bundan böyle memur maaşlarında Uzlaştırma Kurulu'nun kararı etkili olacak. Böylece memura verilen zam yükselecek. Ancak kamu çalışanlarının maaşlarının yükselmesi otomatik olarak TOKİ'den ev alanların taksitlerini de artıracak.

Memurlara toplu sözleşme hakkı getiren Anayasa paketine göre, Uzlaştırma Kurulu kararları bağlayıcı olacak. Artık hükümetle yapılacak zam pazarlığında anlaşma sağlanamaması üzerine son kararı Uzlaştırma Kurulu verecek. Kurulun kararı bağlayıcı olacağı için belirleyeceği zam oranı geçerlilik kazanacak. Kurulun son yıllardaki kararlarına bakıldığında hükümetten daha yüksek zam belirlediği görülüyor. Bu nedenle Anayasa paketindeki değişiklik 2,5 milyon memur için daha yüksek zam olarak yorumlanıyor. Memuru sevindirecek bu tablo TOKİ'den ev alanları üzecek. Memur maaş zammına göre TOKİ'ye ödenen taksitler artacak.

372 bin kişiyi ev sahibi yapan TOKİ'nin ödeme planlarında üç formül bulunuyor. 6'şar aylık iki dilimde uygulanan birinci ve en çok kullanılan formül TOKİ taksitlerinin memur maaş zamlarına endeksli olması. İkinci formül TEFE ve TÜFE oranlarına göre taksitlere zam uygulanması. Son formül ise memur maaş zamları ve TEFE-TÜFE'nin az olanı.

UZLAŞTIRMA KURULU 2010 İÇİN YÜZDE 8 ÖNERMİŞTİ

Ev sahiplerini kara kara düşündüren bu tablo geçen yıl uygulanmış olsaydı TOKİ'den ev alanlar Temmuz 2010 ve Ocak 2011 için yüzde 3 daha fazla zam ödeyecekti. Çünkü, 2009 toplu görüşmelerinde hükümetin önerdiği 2,5+2,5 olmak üzere yıllık yüzde 5 zammı kabul etmeyen sendikalar, Uzlaştırma Kurulu'na başvurmuştu. Kurul, yaptığı incelemenin ardından 4+4 olmak üzere yüzde 8 zam önermişti. Fakat Bakanlar Kurulu, bu öneriyi dikkate almayarak yüzde 5 zammı uygulamaya koydu. Anayasa paketinin yasallaşmasının ardından Uzlaştırma Kurulu'nun kararları bağlayıcı olacağı için belirleyeceği zam, aynen geçerli olacak. Kurulun önceki yıllarda önerdiği zam oranları da hep hükümetin verdiğinden daha yüksek oldu.

"TAKSİTLERİ ÖDEYEMEM, EVİ SATARIM"

TOKİ'nin Ankara Örencik'teki projesinden 2+1 ev alan Olcay Bekar, yeni düzenlemenin TOKİ'den ev sahibi olmanın avantajını bitireceğini savunuyor. Bekar, "Memura fazla zam verilmesi benim evimin taksitinin uçması demek. Şu anda 540 lira ödüyorum. Uzlaştırma Kurulu'nun önerisi hep yüksek olacağına göre taksitim bir sene 650 liraya çıkar. Ben bu kadar zam alamadığım için taksitleri ödeyemem. Ya evi satarım ya da TOKİ'ye iade ederim." dedi. Banka kredisiyle ev almanın daha avantajlı hale geleceğini aktaran Bekar, TOKİ'nin Anayasa düzenlemesinin ardından yeni bir formül bulması gerektiğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber