Bakan çağlayan nitelikli eleman arıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2010 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, işsizliğin ciddi bir sorun olduğu Türkiye'de nitelikli eleman bulmakta büyük zorluk yaşandığını ifade ederken, "27 yıllık sanayici hayatım boyunca 27 yıl eleman aradım, bulamadım" dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayanı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle Ankara Palas'ta dün akşam yemeğinde biraraya geldi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Küresel krizle beraber dünya mal ticaretinin ciddi anlamda kan kaybetmesi nedeniyle, her şeyin eskisi gibi olmayacağı bir döneme girildiğini anlatan Çağlayan, bu yeni değişim ve dönüşümü gerçekleştirmek için yeni bir ihracat stratejisi hazırladıklarını söyledi.

Eximbank'ın fonksiyonunun yeniden belirlenmesi ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) personel sisteminin yenilenmesi konularında da çalışmalar yapıldığını kaydeden Zafer Çağlayan, bu çerçevede DTM'nin kadrosunun artırılacağını ve ticaret müşaviri sayısının 2013 yılına kadar 250'ye çıkarılacağını söyledi.

İhracatın artırılması, işadamlarının ülkeye girişlerinde yardımcı olmaları, iletişimin sağlanması ve yeni ülkelere girmek açısından ticaret müşavirlerinin önemine dikkati çeken Çağlayan, Çin'in tüm dünyada bu konuda 20 bin kişi çalıştırdığını, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin her birinin ise dünyada 2 binin üzerinde ticaret temsilcisi bulunduğuna işaret etti.

-YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

Şu andaki teşvik sisteminin 2010 yılı sonuna kadar geçerli olacağını ve 2011'den itibaren sektörel, bölgesel ve proje bazlı yeni bir teşvik sistemine geçileceğini belirten Zafer Çağlayan, yeni sistem ile verilecek teşvikleri bugünden söylemesinin mümkün olmadığını, bu konuda bu yılın ikinci yarısından sonra çalışılacağını bildirdi.

-ELEMAN ARIYOR

Bir gazetecinin "Sizin firmanız kısa çalışma ödeneği aldı mı, hiç işçi çıkardınız mı?" şeklinki sorusu üzerine Çağlayan, siyasete girdikten sonra firmasını kardeşlerine teslim ettiğini ve firmayla ilgili şu anda hiçbir bilgiye sahip olmadığını, fakat kardeşiyle bir sohbeti sırasında kısa çalışma ödeneğinden faydalanmadıklarını öğrendiğini söyledi.

Çağlayan, şöyle konuştu:

"Birçok gazeteci, birçok yabancı bakanı kendi kardeşlerimden daha fazla gördüğümü söyleyebilirim. Bazen kendi kardeşimi bir ayda, bir kez görürken, ay içinde bir yabancı bakanı 3-4 kez görebiliyorum. Benim firmamda benim çalışmış olduğum yıllarda çok garantili gittim, çok fazla kredili yatırım yapmadım, hep özkaynağımla yatırım yaptım. Sitelerdeki fabrikayı yaparken de yüzde 100 özkaynağımla yaptım. İhracat odaklı çalışacaklarını ifade ettiler, ama hesapları nedir, nereden iş alırlar, onları bilemiyorum. Fabrikayı bıraktım bu bir emanettir. benim siyasi hayatım ne zaman biter bilmem. (Geldiğim zaman bana hisselerimi tekrar kaça satarsınız bilmem, o gün geldiğinde konuşuruz) dedim.

Kardeşlerimin ifade ettiği, Hürriyet Gazetesinde eleman aranıyor ilanı vermişler. Ben de 27 yıllık sanayici hayatım boyunca 27 yıl eleman aradım bulamadım."

"Ne arıyorsunuz?" sorusu üzerine Bakan Çağlayan, nitelikli kalfa ve usta aradığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber