Bilinçsiz diyet, yeme bozukluğuna neden oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2010 14:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte ince bedenlere sahip olabilmek için yapılan bilinçsiz diyetin 'Anoreksiya' ve 'Bulimia' gibi yeme bozukluğu hastalıklarına neden olduğu ifade edildi. Uzmanlar, daha çok genç kadınlarda görülen yeme bozukluğu hastalığının ilerlemesi durumunda psikiyatrik tedavinin gerekebileceği uyarısında bulundu.

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Yeşim Çelik, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte ince bedenlere sahip olabilmek için yapılan bilinçsiz diyetler konusunda uyarılarda bulundu. Bilinçsiz diyetin 'Anoreksiya' ve 'Bulimia' gibi yeme bozukluğu hastalıklarına neden olduğunu kaydeden Çelik, hastalık nedenlerinin psikolojik, sosyal ya da genetik olabileceğinin altını çizdi.

Yeşim Çelik, yeme davranışlarında değişiklik olmasının başlıca nedeninin psikolojik bozukluklar olduğunu kaydetti. Psikolojik sorunların yanı sıra inceliğe önem verilmesi, oyuncu ve mankenlere özenme gibi nedenlerden dolayı yeme bozukluklarının en çok genç kızları etkilediğini vurgulayan Çelik şunları söyledi: "Yeme bozuklukları ya yiyecekten tiksinerek yemeyi reddetme ya da yediğinden dolayı suçluluk duyarak kusma şeklinde ortaya çıkmaktadır. Yemeği tiksinerek reddetme 'Anoreksiya Nervoza', yediğini kusma 'Bulimiya Nervoza' olarak tanımlanmaktadır. Yeme bozukluğu daha çok genç kadınlarda görülmekle birlikte bazı mesleklerdeki (aktör, manken, dansçı) erkeklerde de görülebilmektedir."

Hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasından sonra hasta ve ailesinin psikolojik tedaviye başlamasının gerekli olduğunu söyleyen Çelik, hastalığın ilerlemesi durumunda psikiyatrik tedavinin gerekebileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber