İhracat işlemlerinde süre, yarım saate kadar indi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2010 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yıllarda teknolojik imkanların yoğun şekilde kullanılmasıyla birlikte gümrük işlemleri de daha seri yapılmaya başlandı. Gümrük işlemlerinde kullanılan ?BİLGE? (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri) Sistemi sayesinde geçen ay 219 bin ihracat işleminin yüzde 74'ü, ilk yarım saatte tamamlandı.

Gümrük Müsteşarlığı ?Yasal ticarette en kolay, yasa dışı ticarette ise en zor idare olmak? vizyonu doğrultusunda sürdürdüğü çalışmalar sonucunda, gümrük kontrollerini etkin ve süratli bir şekilde tamamlamaya başladı.

AA muhabirinin görüştüğü Gümrük Müsteşarlığı yetkilileri, cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında ihracatın 500 milyar dolara yükseltilmesi hedefi doğrultusunda gümrük işlem sürelerinin de kısaltıldığını belirttiler. Son on yıl içerisinde Türkiye'nin dış ticaret hacminin yaklaşık on kat arttığını, ancak gümrük idaresinin personel sayısının giderek azaldığını ifade eden yetkililer, buna rağmen gümrük kontrollerindeki etkinlik ve seçiciliğin arttırıldığını kaydettiler.

Müsteşarlığın, gümrük işlemlerinin tamamlanma sürelerine ilişkin yaptığı çalışmaya göre, Mart ayında toplam 219 bin 272 ihracat beyannamesi işlem gördü. Bu beyannamelerin yüzde 74'ünü oluşturan 162 bin 888'inin işlemi, gümrüklere başvurunun yapıldığı andan itibaren ilk yarım saatte sonuçlandırıldı ve ihraç edilecek eşya ülkeyi terk edebilir duruma getirildi. Geçen ay ihracat beyannamelerinin yüzde 96'sının işlemi ise ilk 24 saatte tamamlandı. Böylece 210 bin 957 adet ihracat beyannamesinin işlemi sonuçlandırılmış oldu.

İTHALAT İŞLEMLERİ

Geçen ay ithalatta ise toplam 258 bin 790 beyanname işleme konuldu. Beyannamelerin 31 bin 532 adedini oluşturan yüzde 12,18'lik kısmının işlemi, ilk yarım saatte tamamlandı. Söz konusu ayda ithalatta işlem gören beyannamelerin yüzde 71'inin işlemleri de gümrük işlem sürecinin başladığı andan itibaren ilk 24 saat içinde sonuçlandırıldı.

Bu oran, fiziki kontrole tabii tutulan beyannameler için yüzde 60, belge kontrolüne tabii tutulan beyannameler için yüzde 72, basitleştirilmiş usulde işlem gören beyannameler için ise yüzde 87 olarak gerçekleşti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber