Kiracıları koruyacağı söylenen yeni tasarı sıkıntı yarattı

Haber Giriş : 19 Şubat 2005 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kiracıları koruyacağı söylenen yeni tasarı sıkıntı yarattı. Uzmanlara göre, kaş yapayım derken göz çıkartılacak! Kiracı daha çok mağdur olacak...

Hükümetin kiracıyı korumak amacıyla Borçlar Kanunu'nda yapmayı l planladığı değişiklik gündeme damgasını vururken; yeni düzenlemenin getirilen' ve götürülen tartışılmaya başlandı.
Uzmanlara göre; Borçlar Kanunu Tasan-sı'yla ev sahibine getirilen yaptırımlar ilk başta kiracıların lehine gibi görünse de, bu düzenlemelerin faturası bir şekilde kiracılara çıkartılacak. Yeni düzenleme ile gayrimenkul yatırımcılarına "Kiraya vermek için ev alma" denildiğini vurgulayan uzmanlar, kira artışına sınırlama getirilmesinin bugüne kadar hiçbir zaman ve hiçbir yerde sonuç vermediğini belirtiyor. Uzmanlar, kiracıların yaşayabileceği sıkıntıları da şöyle dile getiriyor:

YENİ KİRALAR YÜKSEK OLUR
? Kiralamak üzere konuta yatırım azalacak, dolayısıyla kiralık konut sayısında azalma yaşanacak. Bu da ikili bir kira düzeyi ortaya çıkartacak: Enflasyon paralelinde artan eski kiracıların ödediği kira ve yeni kiracıların ödemek durumunda oldukları kira...
? Yeni kiracılar için, kiralar eskiye göre daha yüksek olacak. Ev sahipleri, daha sonra kiraya sınırlı zam alacağını bildiğinden, evini kiralarken, daha yüksek bir fiyat belirleyecek. Yeni kiracılar için oluşan kiralarla eski kiracıların ödedikleri arasındaki fark açıldıkça, kiralık konut arzı daha da düşecek.

'EV ALSA DA TAŞINMAZ'
? Eski kiracılar ev sahibi olsalar da kiraladıkları evden çıkmak istemeyecek. Çünkü, evlerini yeni bir kiracıya kiralayarak oturdukları eve ödediklerinden çok daha yüksek kiralar elde edebilecek.
?f Eski kiracıların oturdukları konutlara yatırım azalacak. Ev sahipleri o konutlara çivi çakmak istemeyecek. Temiz bir konutta oturmak isteyen eski kiracılar ancak maliyeti yüklenerek oturdukları konutlarda yenile-yatırımı yapmak zorunda kalacak.

İŞTE SIKINTI YARATAN KANUN

Kiracıyla ev sahibini karşı karşıya getiren Borçlar Kanunu Taslağı'nda yeraian bazı maddeler şöyle;

Kira artışları bir önceki yılın üretici fiyatları endeksini geçemeyecek.
Ev sahibi, komşulara saygısız kiracıdan30 gün içinde tahliye isteyebilecek.
Eski kiracının kira bedeli, yeni kiracıya da söylenecek.
Kiracı, ayıbın öğrenilmesinden ayıbın giderileceği tarihe kadar indirimli kira ödeyebilecek.
Depotizo 3 aylık kira bedelini aşmayacak.
Ev sahibi, 3 yıl geçmedikçe evi eski kiracısından başkasına veremeyecek.Kiracı, sözleşmesi sona erdikten sonra evsahibimin rızasıyla evde yaptığı değişikliklerin bedelini talep edebilecek.
Kiracı, mal sahibinin rızasıyla kiraladığı yeri başkasına devredebilecek.
Kiracı evde meydana gelen eskimelerden sorumlu olamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber