Okullar şirketleşiyor

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı Okul Aile Birliği Yönetmelik Taslağı'na göre her okulun bir bütçesi olacak. Okulun kantin, açık alan, salon vb. yerlerinin kiraya verilmesinden elde edilecek gelirlerle okulun ihtiyaçları karşılanacak.

Okul aile birlikleri ile ilgili yapılan yeni düzenlemeye göre okullar "ticari bir işletme" gibi tahmini bir bütçeye ve gelir-gider defterine sahip olacak. Kantin, salon vb. yerlerin kiralanmasından elde edilen gelirler, okulun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı Okul Aile Birliği yönetmelik taslağına göre her okul yıllık bütçesini hazırlayarak, tahmini gelir ve giderlerini sıralayacak. Yeni düzenlemeyle aktif hale getirilen okul aile birlikleri, okula gelir getirici faaliyetlerde bulunmaya yetkili olacak. Rant kapısı olmasını engellemek için okul aile birliklerine, okulda öğrencisi olmayan veliler giremeyecek.

Okul aile birliklerine geniş yetki

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan değişiklik doğrultusunda hazırlanan yönetmelikte okul aile birliklerine (OAB), okula 'gelir getirici' faaliyetlerde bulunan ve 'bağış toplayan' bir kuruluş kimliği kazandırıldı. Yeni düzenlemeyle, okulun "bina, dershane, laboratuvar, teknoloji sınıfı, salon ile bahçe ve eklentilerinin bakım, onarım ve teknolojik donanımlarının yapılmasına" yönelik maddi katkı bulunma işlevi okul aile birliklerinin görev sahasına girdi. Okul binasına ilave tesis yaptırılması ile eğitim araç-gereçleri ve yayınlarının alınması için maddi katkıda bulunması istenen OAB, "bağış toplamak, gerektiğinde hizmet satın almak, okulda personel istihdam etmek" gibi geniş yetkilerle donatıldı.

Her okula bir bütçe

Okul aile birliği, okul müdürü, yönetici, öğretmen ve velilerin katılımından oluşacak. Birliğin genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu olmak üzere üç organı bulunacak. Birlik adına görev yapacak yönetim kurulunu, tamamı OAB üyelerinden oluşan genel kurul seçecek. Ders yılının başında toplanan genel kurulun en önemli görevlerinden birisi ise 'okulun ve öğrencilerin ihtiyaçlarını dikkate alarak okulun tahmini bütçesini belirlemek' olacak. Yani yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra her okul, tahmini gelir ve giderlerini göstereceği bir bütçe hazırlayacak.

OAB'nin icracı organı yönetim kurulu, okul müdürü, öğretmenler kurulunca seçilen birer asil, birer yedek müdür yardımcısı ve öğretmen ile genel kurulca seçilen 6 asil, 6 yedek veli üyeden oluşacak. Birliğin görevleri ile genel kurulda alınan kararları yürütmekten sorumlu olan yönetim kurulu, veli üyeleri arasından bir başkan, başkan yardımcısı, sayman ve yazman belirleyecek. OAB okulun gelir-gider defterini tutacak, harcama belgelerini dosyalayacak. Yönetim kurulunun denetimi ise, genel kurulun seçtiği üçü asil toplam altı üyeden oluşan denetim kurulundan sorulacak. Yılda en az iki defa yönetim kurulunun faaliyetlerini inceleyecek olan denetim kurulu, faaliyet dönemi sonunda hazırladığı raporu genel kurula sunacak.

OAB kantin ihalesine giremeyecek

OAB, okulun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gelir getirici çeşitli faaliyetlerde bulunacak. Yönetmelik taslağının 'gelirler' başlıklı 15. maddesine göre, 'ayni ve nakdi bağışlar, okulların bünyesindeki kantin, açık alan, salon ve benzeri yerlerin gelirleri, sosyal, kültürel, sportif ve benzeri etkinliklerden sağlanan gelirler ve proje gelirleri' OAB'nin gelir hanesine yazılacak. Bu gelirler makbuz karşılığında kayıtlara geçirilirken, her gelir kalemi ayrı banka hesaplarında toplanacak. Hesaptaki paraları, yönetim kurulu başkanı, okul müdürü ve saymanın imzalarıyla çekilebilecek.

Sıkı denetim sistemi geliyor

Yönetmelikte, okullara ait kantin, açık alan, salon ve benzeri yerlerin kiraya verilmesi işlemlerinde usulsüzlüklerin önüne geçebilmek için 'çok başlı' bir denetim sistemi getirildi. Bu yerlerin bedel tespiti ve kiralanması işlemini valilik-kaymakamlıkça görevlendirilecek il-ilçe milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığındaki komisyonların yapmasına karar verildi. Komisyonda söz konusu okulun müdürü, birlik başkanı, defterdarlık/mal müdürlüğü, gerektiğinde özel idare temsilcisi ile varsa meslek odası temsilcisi de bulunacak. Kiralamak amacıyla açılan bu ihalelere, komisyon başkanı ve üyeleri ile, OAB'nin yönetim ve denetim kurulu üyelerinin üçüncü dereceye kadar yakınları katılamayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber