Teklifin 6. maddesi 338 oyla kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2010 07:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 6. maddesi 71 ret oyuna karşı 338 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.

Teklifin 6. maddesi ile Anayasanın 53. maddesinin kenar başlığı "Toplu İş Sözleşmesi ve Toplu Sözleşme" şeklinde değiştiriliyor. Buna göre, memurlar ve diğer kamu görevlileri toplu sözleşme hakkına sahip olacak.

Birinci turda, 6. maddenin gizli oylamasına 408 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanılmış; 1 milletvekili çekimser kalmış ve 1 oy da boş çıkmıştı.

Bu arada, Genel Kurulda teklifin 6. maddesine ilişkin oylamaya geçildiğinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 24.00'de bitmesi öngörülen çalışma süresinin 6. maddenin oylamasının sonuçlanmasına kadar uzatılmasını oya sundu.

Şahin, 6. maddeye ilişkin gizli oylama sonuçlarını açıkladıktan sonra, bugün saat 12.00'de toplanmak üzere Genel Kurul birleşimini kapattı. Anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turuna teklifin 7. maddesiyle devam edilecek.


Teklifin 5. Maddesi 335 Oyla Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 5. maddesi 70 ret oyuna karşı 335 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 70 ret oyu kullanıldı; 1 milletvekili çekimser kaldı, 2 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Teklifin 5. maddesiyle, Anayasanın "Sendika Kurma Hakkı" başlıklı 51. maddesinde değişiklik yapılıyor. Böylece, bir kişinin aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olmasının yolu açılıyor.

Birinci turda, 5. maddenin gizli oylamasına 405 milletvekili katılmış; oylamada 333 kabul, 70 ret oyu kullanılmış; 1 milletvekili çekimser kalmış ve 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

GÖRÜŞMEDEN

Madde ile ilgili önergelerin görüşmelerine geçilmeden önce Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in önergelerle ilgili uygulamasının yanlış olduğunu öne sürdü. Yaklaşık 50 önergenin verildiğini, Şahin'in bunlardan kurayla belirlenen 7 tanesini okutup işleme aldığını belirten Genç, tüm önergelerin okutulması gerektiğini savundu. Genç, bu sırada kendisine sözlü müdahalede bulunan Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile tartıştı.

Genç, Şahin'den tutumu konusunda usul tartışması açmasını istedi. Şahin ise İçtüzüğe göre uygulama yaptığını belirtti. Genç'in itirazlarını sürdürmesi üzerine, Şahin, "Şu andaki davranışlarınız normal değil. Doğru yapıyoruz. Her aklına esen Başkanın tutumu hakkında usul tartışması isteyemez. Siz de Meclis Başkanvekilliği yaptınız. Sizin de uygulamanız böyleydi. Oturun yerinize" diye konuştu.

TBMM İdare Amiri Hüsrev Kutlu, tartışmaya devam eden Genç'in yanına gelerek yerine oturmasını istedi. Yerine oturmayan Genç ile Kutlu da bir süre tartıştı. Genç, daha sonra Şahin'e "Yönetiminize protesto ediyorum" diyerek yerine geçti


Teklifin 4. Maddesi 338 Oyla Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 4. maddesi 69 ret oyuna karşı 338 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 69 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı.

Teklifin 4. maddesiyle, Anayasanın "Ailenin Korunması" başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapıyor. Başlığı "Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları" şeklinde değiştirilen maddeye çocukların korunması konusunda hüküm ekleniyor. Maddeye eklenen hüküm şöyle:

"Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara karşı, çocukları koruyucu tedbirleri alır."

Birinci turda, 4. maddenin gizli oylamasına 408 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 69 ret oyu kullanılmış; 2 milletvekili çekimser kalmış ve 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

Öte yandan, kız kardeşinin cenaze töreni için İstanbul'a giden ve ilk üç maddenin oylamasında bulunamayan AK Parti İstanbul Milletvekili Hamza Yerlikaya 4. maddenin oylamasına katıldı. Yerlikaya'ya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekilleri taziyede bulundu. Başbakan Erdoğan'ın yanına oturarak bir süre konuştuğu Yerlikaya'nın sık sık mendille gözyaşlarını sildiği gözlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber