Kamuda bir tuşla tüm kimlik bilgisi hazır

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen MERNİS - Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) Projesi tamamlanarak uygulamaya konuldu.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 23 Şubat 2005 tarihinde TBMM Tören Salonu'nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Meclis Başkanı Bülent Arınç , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun katılımıyla Kimlik Paylaşım Sistemi'nin tanıtıldığı bir etkinlik düzenleneceği kaydedildi.

Bu etkinlikte; Kamu Hizmeti terminolojisine yeni bir hizmet alanı ve mantalitesi getiren KPS uygulamasının tanıtılacağı belirtilerek. Türkiye'de e-hizmet projelerine öncü olan MERNİS Projesi'nin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün iş ve işlemlerini kolaylaştırmış ve vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin hızını ve verimliliğini de artırdığı vurgulandı. MERNİS Projesi'nin devamı niteliğinde olan ve onu tamamlayan KPS Projesi'nin, MERNİS birikimi ile oluşan bilgileri, kamu hizmeti veren kurumlarla, yasalar çerçevesinde paylaşımı öngördüğünü açıklandı.

Proje ile, kamu kurum ve kuruluşları, vatandaşların kimlik bilgilerine ihtiyaç duyduğunda, gerektiği kadar, doğrudan ve hızlı bir biçimde erişimleri sağlanacağı ifade edilerek İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen MERNİS-KPS Alt Projesi ile vatandaşların diğer kurumlardaki iş ve işlemleri kolaylaşacağı ve bunun yanında kurumların da doğru bilgiye ulaşabilme imkanları anlık olabileceği kaydedildi. i

Açıklamada, bu proje ile MERNİS Veri Tabanı bilgilerinin farklı kurumlarda tekrar edilmesinin ve dolayısıyla kaynak israfının önüne geçilmiş olacağına işaret edilerek, ayrıca mevcut durumda kurumların nüfus kayıtlarıyla ilgili bilgilere erişim için çeşitli yollarla harcadıkları mesai, iletişim gibi birçok giderden de tasarruf edileceği belirtilerek böylece, kamu kurum ve kuruluşlarının entegre bir e-devlet yapısına ulaşmaları kolaylaşacağı ifade edildi.

Kimlik Paylaşım sistemi'nin getireceği kolaylıklar şöyle sıralandı:
"- KPS'nin güvenliği kurum ve kuruluşlar ile sanal özel ağ (VPN) kurularak sağlanacaktır. VPN sayesinde kullanıcı ile sistem arasındaki iletişim şifrelenmiş bir kanal üzerinden aktarılacak.
- Sanal özel ağ bağlantısına ek olarak, her kullanıcıya sisteme giriş yapabilmesi için bir kullanıcı adı ve güvenlik kodu verilecektir. Sisteme yetkisiz kişilerin ulaşımı engellenecek, yetkili kullanıcılar ise sadece yetkileri dahilindeki bilgilere ulaşabilecekler.
- Sistemin devreye girmesi ile, kurumlarda bulunan kişiye ait bilgiler arasındaki bağlantı T.C Kimlik Numarası üzerinden sağlanacak.
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün diğer kurumlara kağıt ortamında ilettiği bir çok bilgi elektronik ortamda iletilecek.
- Kurumlar arasındaki yazışma trafiği azalacak, farklı kurumlardan bir kişiye ait bilgilerin toplanması işlemi hızlanacak, işlem süreleri kısalacak.
- Kamu kurum ve kuruluşlarının entegre bir e-hizmet yapısına ulaşmaları kolaylaşacak ve böylece ülkemizin e-dönüşümünü hızlandıracak.
- Kurumlar arasındaki etkin ve sürekli iletişim kamuda verimliğin artmasını sağlayacak.
- Sistem üzerinden; T.C. Kimlik Numarası ve kimlik bilgileri, kişi bazlı sorgulamalar (Nüfus kayıt örneği, medeni hal bilgisi, yeşil kart), liste bazlı sorgulamalar (askerlik çağına gelenlere ait liste, yeni seçim listesi, öğrenim çağına gelenlerin listesi), bilgi güncelleme sorgulamaları (Kimlik bilgisi değişiklikleri, ölenler, gaipler, evlenenler), istatistiki sorgulamalar (nüfus artış hızı, evlenme, boşanma, doğum istatistikleri) temin edilecek."
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber