Vetolu 'İl Özel İdareler Yasa Tasarısı' Sezer'e gönderildi

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 14 maddesini veto ettiği İl Özel İdareler Yasa Tasarısı, sadece 3 maddesinde yapılan değişikliğin ardından TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

İl Özel İdaresi Yasası, 24 Haziran 2004'te TBMM'de kabul edilerek yasalaşmış, ancak Cumhurbaşkanı Sezer 10 Temmuz'da yasanın 3, 6, 7, 10, 11, 13, 15, 18, 25, 35, 45, 47, 52 ve Geçici 1. maddelerini veto etmişti. Yasının kabul edilen son halinde ise sadece 3, 6 ve 10. maddelerinde değişiklik yapıldı. Oylamaya katılan 272 milletvekilinden 207'siyle yasa kabul edilirken 65 milletvekili ret oyu kullandı.

Sezer'in veto gerekçelerine uyulmamasını eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Artık il özel idareleri de şirket kuracak. Tabii olabilir, Hakkari'ye özel sektör gitmeyebilir, buralarda şirket kurulabilir. Ama dünyanın neresinde örneği görülmüş ki kamu kaynağı ile kurulan bir şirketin yüzde 100 denetim dışına çıkarılması. Yolsuzluklara çanak tutan bir parlamento olabilir mi? Şirketlerin dış denetiminin Sayıştay tarafından yapılması için verdiğim önergeye 'evet' demeyen arkadaşların yolsuzluklara çanak tuttuğunu kişisel olarak düşünüyorum" diye konuştu. Ancak oylama sonucunda Kılıçdaroğlu'nun önergesi reddedildi.

Cumhurbaşkanı Sezer`in eleştirileri doğrultusunda yasanın, il özel idarelerinin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 6`ncı maddesinde değişiklik yapıldı. Maddenin girişinde yer alan, ``İl Özel idaresi; kanunlarla başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalli müşterek nitelikteki her türlü görev ve hizmeti yapar, gerekli kararları alır, uygular ve denetler`` genel tanımı çıkartılırken, bu hizmetlerin sayıldığı bölümde yer alan ``eğitim`` ibaresi de yeni maddeye eklenmedi. Maddenin son haliyle, il özel idareleri ``mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla, sağlık, tarım, sanayi ve ticaret, ilin çevre düzeni planı, bayındırlık ve iskan, toprağın korunması, erozyonun önlenmesi, sosyal hizmet ve yardımlar, yoksullara mikro kredi verilmesi, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları, ilk öğretim ve orta öğretim kurumlarına arsa temini, bina yapımı, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin hizmetleri il sınırları içinde, imar, yol, su kanalizasyon, katı atık, çevre, acil yardım ve kurtarma, kültür, turizm, gençlik ve spor, orman köylerinin desteklenmesi, ağaçlandırma, park ve bahçe tesisine ilişkin hizmetleri belediye sınırları dışında yapmakla görevli ve yetkili`` olacak. Yine veto gerekçeleri doğrultusunda, il genel meclislerinin görev ve yetkileri arasında sayılan ``halk denetçisini seçmek`` ibaresi metinden çıkartıldı.

Cumhurbaşkanı Sezer, ``halk denetçiliğinin`` henüz yürürlükte olmayan Kamu Yönetimi Temel Yasasında yer verildiğini ve bu kuruma Anayasa`da bulunmadığını anımsatarak, bunun hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığına da dikkat çekmişti.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber