Pantolon serbest, etnik sembol yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Mayıs 2010 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, 'okullarda serbest kıyafet' hazırlıklarında sona geldi. Bu hafta açıklanması beklenen kriterlere göre, kız öğrenciler artık pantolon giyebilecek. Giysilerde, dini, ideolojik ve etnik sembol içeren unsurlar yer almayacak

Mİllİ Eğitim Bakanlığı, okullarda önlük ve formayı kaldırma çalışmalarında sona yaklaştı. Bakanlık, düzenlediği anketi de dikkate alarak 'serbest kıyafet' uygulamasında kriterlerini belirledi. Buna göre, 'Rahatlık ve işlevsellik' ön planda olacak. Kız öğrenciler okula giderken pantolon ya da pantolon etek tercih edebilecek.

SAĞLIK ÖNCELİKLİ KONU

Hem erkek hem de kız öğrencilerin giyeceği pantolanlar, 'kadife' ve 'kanvas' başta olmak üzere, sağlıklı ve ütüsü bozulmayan kumaşlardan seçilecek. Okullarda, kot pantolona ise izin verilmeyecek. Kıyafetlerde ayrıca 'toplumsal cinsiyet'e dayalı ayrımların da yapılmayacağı belirtildi. Öğrenciler, giysilerini ders içi ve dışı etkinliklerini rahatça yapabilmelerini sağlayacak şekilde seçecek. Kıyafetlerde, dini, ideolojik ve etnik sembol içeren unsurlar yer almayacak. Erkeklerin, saç kesimi yapılmış, kız öğrencilerin saçları temiz ve bakımlı olacak. Kız öğrencilerin saçları uzunsa arkadan toplanacak ya da örülecek.

Sektördeki üç milyon kişi işsiz kalacak

Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Birliği Platformu üyeleri ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve bazı Bakanlık bürokratlarıyla görüşerek serbest kıyafet uygulamasına ilişkin çekincelerini iletti. Bakan Çubukçu'nun randevu vermediği platform üyesi Abdullah Güngör, serbest kıyafet uygulamasına geçilmesi halinde '3 milyon kişinin işsiz kalacağını' savundu. Güngör, 'Zenginin çocuğu marka giyecek, fakirin çocuğu pazar kıyafetleriyle gelecek' diye de ekledi. Medya kuruluşlarına reklam vererek uygulamaya karşı çıkan platform üyelerinden Mustafa Erçin de, 'Dünya kadar stok var. 2 milyar dolar zarar çıkacak ortaya. 3 milyon kişinin ekmek yediği sektörde en az 1 milyon insan işsiz kalır' diye konuştu.

'Okullar podyuma dönecek'

Platform üyesi Güngör, yaptıkarı görüşmelerde yapılan değerlendirmeleri ise şöyle aktardı: 'Serbest kıyafet uygulamasına geçilirse çocuklar yan yana geldiklerinde zenginlik - fakirlik ayrımı ortaya çıkacak.

Çocuklar, ailelerine alınmayan kıyafetlerden dolayı tepki gösterecek. PKK ya da diğer siyasi partileri simgeleyen renk ve desen giyen öğrenci okula geldiğinde, yöneticiler, 'Sizi okula almam' dediğinde bunun sorumlusu kim olacak? Okullar podyuma dönecek, özellikle liseler böyle olacak.'

Z. Kıvanç EL/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber