Hastanelerde bürokratik işlemlere son!

Haber Giriş : 24 Şubat 2005 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK BAKANLIĞI, HASTANELERDEKİ BÜROKRATİK İŞLEMLERİ AZALTMAK İÇİN YENİ BİR PROTOKOL HAZIRLADI

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, vatandaşların hastanelerde en fazla şikayet ettiği bürokratik işlemleri en aza indirmek için yeni bir protokol hazırladıklarını söyledi. Ünüvar, 30'dan fazla madde bulunan protokol gereğince fotokopi ve mühür gibi kanunen gerekli olmayan işlemlerin ortadan kaldırılacağını belirtti. Ünüvar, hastanelerin birleşmesinden sonra polikliniklerde yaşanan sıkıntılarda ciddi bir rahatlama olduğunu da vurgulayarak, Mart ayından itibaren sistemin büyük oranda oturacağını kaydetti.

Müsteşar Ünüvar, Sağlık Bakanlığı'nda sağlık muhabirleri ile sohbet toplantısı düzenledi. Ünüvar, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi projesi için ciddi bir hazırlık dönemi geçirdiklerini belirtti. Devralınacak SSK hastanelerinde döner sermaye işletmeleri ile hasta kabul ve kayıt alt yapı çalışmalarının, uygulamanın başladığı 21 Şubat tarihine kadar devam ettiğin vurgulayan Ünüvar, "Hastanelerimizdeki Ocak ayı hasta yoğunluğu ortalaması 80 bin iken, 21 Şubat'tan sonra rakam 92 bine ulaşarak yaklaşık yüzde 5 artış oldu. Sorunlar var elbet ama sonuçta iki kurumu birleştiriyorsunuz ve bir kurumun işletme yapısını tamamen değiştiriyorsunuz. Bu çok kolay ve kısa sürede yapılacak bir iş değil" diye konuştu. Birleşmeden sonra hastane işlemlerinde ciddi bir iyileşme olduğunu savunan Ünüvar, bürokratik işlemlerin azaltılmasına ilişkin çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu çerçevede bir protokol hazırladıklarını anlatan Ünüvar, şunları söyledi:

"Hazırladığımız bu protokol ile gereksiz görülen bürokratik işlemler kaldırılıyor. 30 maddeden oluşan söz konusu protokol il fotokopi ve mühür gibi kanunen gerekli olmayan işlemler ortadan kaldırılıyor. Hastanelerin devredilmesi projesinde yanlış anlaşılan hususlar var. Sigortacılıkla ilgili sorunlarında Sağlık Bakanlığı'nca çözülmesi bekleniyor. Daha önce sigorta işlemleri de hastanelerde yapıldığı için böyle bir yanlış anlaşılma var. Devir projesinden sonra kamuoyunda sanki daha önce olmayan uygulamalar varmış gibi bir kanaat oluştu. Kanunun emrettiği hükümleri, 'Hemen kaldırıyorum' diyemiyorsunuz."

SSK PERSONELİ 15 MART'TA MAAŞLARINI ALABİLECEK

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın ise, yaşanan sıkıntıların önemli oranda azaldığını ve önümüzdeki günlerde iyileşmenin devam edeceğini söyledi. Bütçe Uygulama Talimatı'na göre ilaç alabilmek için mühür tasdikin gerekli olmadığını, doktorun mührünün yeterli oluğunu hatırlatan Aydın, "Protokolün uygulanmaya başlamasıyla vatandaşlarımız hastaneye gelip kimlik kaydı yaptıracak, muayene olacak ve gidip istediği yerden ilacını alabilecek" şeklinde konuştu. Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürü Ali Yerlikaya ise, SSK personelinin 15 Mart'ta maaşlarını alabilecekleri müjdesini verdi. SSK hastaneleri içerisinde kapatılan eczanelerle ilgili bir soruya üzerine Müsteşar Ünüvar, "SSK böyle bir karar aldı ve hastane içerisindeki eczaneleri kapattı. Biz de bu karara uyduk. Ancak yatan hastalar bu eczanelerden ilaç almaya devam edecek. SSK 15 binin üzerinde eczane ile sözleşme imzaladı" şeklinde konuştu. Ünüvar, hastanelerde yaşan sıkıntıların tam olarak ne zaman çözüleceği yönündeki bir soruya ise, "Sistem gittikçe iyileşiyor. Mart ayından itibaren sistemin çok daha iyi olacağını söyleyebilirim" cevabını verdi. Ünüvar, ayrıca SSK'lı hastaların geçmişten gelen alışkanlıkları sonucu başka hastanelere gitmediğini vurgulayarak, tüm vatandaşların kamuya ait bütün sağlık tesisinden yararlanabileceğini sözlerine ekledi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber