İsrail son gemiye de girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2010 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsrail, Gazze'ye giden son yardım gemisi olan İrlanda bandıralı Rachel Corrie'yi durdurmayı başardı. Gemiye çıkan İsrail komandoları, yardım gönüllülerinden herhangi bir direnişle karşılaşmadı.

LIEBERMAN: HİÇBİR GEMİ GAZZE'YE VARMAYACAK

AFP haber ajansına konuşan İsrail ordusu yetkilileri, "Askerlerimiz gemiye çıktı ve mürettebattan veya yolculardan herhangi bir direnişle karşılaşmadan kontrolü ele geçirdi. Herşey şiddet gerçekleşmeden oldu" ifadesini kullandı.

İsrail ordusu, denizden yürütüldüğünü belirttiği operasyonda helikopter kullanılmadığını açıkladı. Ordu sözcüsü Yarbay Avital Liebovich, operasyonun sadece birkaç dakika sürdüğünü ve İrlanda gemisinin İsrail'in Aşdod limanına çekileceğini söyledi.

TSİ 14.02'de gelen bilgiye göre, Liebovich, İsrail askerlerinin aktivistlerin rızasıyla gemiye çıktığını ve geminin limana çekilmesinin birkaç saat alabileceğini belirtti.

SİLAH BULUNMADI

İsrail radyosu, İrlanda gemisinden Kudüs'e gönderilen ilk inceleme raporlarına göre gemide hiç silah bulunmadığını duyurdu.

Radyo, gemide sadece, Hamas tarafından askeri amaçlar için kullanıldığı gerekçesiyle Gazze'ye sokulmasına izin verilmeyen 500 ton çimento bulunduğunu belirtti.

Gemide İrlandalı ve Malezyalı 15 barış eylemcisi bulunuyor. Gemideki İrlandalılar arasında 1976 Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Maguire ile BM eski Genel Sekreter Yardımcısı Denis Halliday de yer alıyor.

UZUN SÜRE ÇAĞRILARA UYMADI

İsrail ordusu, yaklaşık bin tonluk yardım malzemesi taşıyan İrlanda gemisinin Gazze'ye 35 mil kala önünü keserek, Aşdod limanına yönelmesi yönünde uyarı yapmış, ancak gemi bu çağrıya uymayarak Gazze'ye doğru seyrini sürdürmüştü.

Bunun sonucunda, İsrail ordusu, İrlanda gemisinin rotasını değiştirmemesi durumunda, "başka seçenek bırakılmayan komandoların gemiye çıkmak zorunda kalacağını" ifade etmişti.

İsrail ordusu, Twitter üzerinden TSİ 11.13'te yaptığı açıklamada, en az üç savaş gemisi tarafından takip edildiği bildirilen İrlanda gemisinin karadan 28 mil açıkta seyrini sürdürdüğünü belirtmişti.

İrlanda gemisinin, Aşdod limanına çekilmesini talep eden İsrail, gemideki yardım malzemelerinin, kontrol edildikten sonra karayoluyla Gazze'ye ulaştırılmasını istiyor.

"Rachel Corrie" isimli bin 200 tonluk yük gemisinin, İsrail'in askeri operasyonuna hedef olan yardım filosundaki diğer gemilerle birlikte Gazze'ye ulaşması planlanmış, ancak İrlanda'dan kalkan gemi geç kaldığı için Kıbrıs açıklarındaki buluşma noktasına zamanında varamamıştı.

İsrail komandolarının Pazartesi günü erken saatlerde yardım filosuna yönelik düzenlediği kanlı baskında tamamı Türk 9 kişi ölmüş, onlarca insan da yaralanmıştı. Gemiler bu operasyonun ardından Aşdod limanına çekilmişti.

RACHEL CORRIE KİMDİR?

ABD'li barış gönüllüsü Rachel Corrie, 16 Mart 2003'te Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin evlerini yıkmak üzere harekete geçen bir İsrail buldozerinin önüne çıktı. Corrie İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürüldü.

Rachel Corrie, Evergreen State College'de sanat dersleri alarak eğitim gördü. Üç yıl boyunca gönüllü olarak, ruhsal bozukluğu olan hastalara haftalık ziyaretleri yaptı, destek oldu. Yazar ve sanatçı olmak, barış için çalışmak gibi hedefleri olan Corrie, ABD'nin Irak'ı işgali üzerine İsrail'in Gazze'de kıyıma girişeceği ve bunun ancak bölgedeki ilgiyi canlı tutmakla engellenebileceğini öngörerek, Gazze'ye uluslararası gözlemci olarak gitmişti.

16 Mart 2003'te İsrail tanklarına karşı vicdanını siper ederek öldürülen Rachel Corrie'nin ölüm tarihi olan 16 Mart tarihi, Uluslararası Dünya Vicdan Günü olarak ilan edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber