Vatandaşa güler yüzlü hizmet memurun kariyerini belirleyecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Haziran 2010 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, devlet memurlarının hayatında önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. 657 sayılı kanun silbaştan yenileniyor. Babalık, evlilik ve ölüm izinleri artırılıyor. Uzman kadrosunda çalışanların ise tek çatıda toplanıp maaşları yükselecek. Sicil uygulaması rafa kalkarken vatandaşa kötü davranan memurun cezası artacak. Tasarı ile çocuk yardımındaki iki çocuk sınırlaması kalkıyor.

Hükümet, yaklaşık 2,5 milyon memurun hayatında önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Sil baştan yenilenen 657 sayılı kanuna ilişkin tasarı Meclis'e sevk edildi. Tasarı, memurların özlük haklarında önemli iyileştirmeler öngörüyor. Öbür taraftan vatandaşa kötü davranan memurlara verilen cezaları ağırlaştırıyor. Eğer memurun davranışı sözlü sataşma veya hakaret boyutuna varırsa alacağı ceza da kınamadan kademe ilerlemesine yükseltiliyor. Yeni düzenleme ile kamudaki uzman kadrosu tek çatıda toplanıyor. 'Kariyer uzmanlık sistemi' kuruluyor. Maaşlar arasındaki farklar gideriliyor. Memura sicil puanı veriliyor. Primler artırılıyor. Çocuğu olan bayan memurlara 24 aya kadar ücretsiz izin hakkı tanınıyor.

Vatandaşa kötü davranan memurlara verilen cezalar ağırlaştırılıyor. Devlet dairesine işini görmek için gelen vatandaşa ilgisiz davranan memur, aylık kesme cezası alacak. Hizmet almak için gelenlere kötü muamelede bulunmak ise kademe ilerlemesinin durmasına yol açacak. Eğer memurun davranışı sözlü sataşma veya hareket boyutuna varırsa alacağı ceza da kınamadan kademe ilerlemesine yükselecek. Halen memurun amirine fiilî saldırma durumunda aldığı işten çıkarma cezası, aynı şekilde vatandaş için de uygulanacak. Buna göre bir devlet dairesine hizmet almak için gelen kişiye fiili saldırıda bulunan memur, işten atılacak. Memurların vatandaşa kötü muamelesi, sözlü sataşması ya da fiili saldırısı, vatandaşın şikayeti üzerine tespit edilecek.

Yaklaşık 2,5 milyon memuru yakından ilgilendiren 657 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı, Bakanlar Kurulu'nda imzalar tamamlanarak Meclis'e sevk edildi. Tasarıda memurların günlük hayatını ve vatandaşları yakından ilgilendiren çok sayıda düzenleme var. Tasarı ile kamudaki uzman kadrosu tek çatıda toplanacak. Kariyer Uzmanlık Sistemi kurulacak. Kamudaki tüm uzmanlar bu çatı altında toplanacak. Özlük hakları ve maaşlar arasındaki farklar giderilecek. Halen kamuda 13 bin 175 uzman görev yaparken bu kişilerin maaşları bin 600 TL ile 5 bin TL arasında değişiyor. Tasarı ile ücretlerin eşitlenmesi ve statü farklarının giderilmesi hedefleniyor. Tasarının yasalaşması halinde 3 bin 100 uzmanın ve uzman yardımcısının maaşı artacak. Ayrıca kamuya bin 140 uzman ile 2 bin 540 uzman yardımcısı alınacak. Tasarı ile bir kurumdaki uzmanın, daha yüksek maaş alabilmek için başka kuruma geçmesi önlenecek.

Düzenleme ile memurlara sicil puanı verilmesi uygulaması da sona erecek. Tasarı ile ilgili ayrıntıları kamuoyu ile paylaşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, sicil sisteminin mevcut haliyle işlevini yitirdiğini ve sadece iş yüküne yol açtığını söyledi. Tasarıyla, kamudaki müsteşar, müsteşar yardımcısı ve genel müdür gibi kademelere özel sektörden kişilerin transfer edilmesi mümkün olacak. Özel sektördeki başarılı yöneticiler bu kadrolara atanabilecek. Özel sektördeki çalışma süreleri, bu kadrolara atanabilmek için gerekli olan süreden sayılacak. Özel sektörden gelen yönetici, kamudaki kadro karşılığı maaş ne ise onu alacak.

Yeni düzenleme ile kadın memurların 24 aya kadar ücretsiz izin alabilmelerine imkan verilecek. Annenin çeşitli nedenlerle bu izni kullanamaması durumunda babaya 24 ay izin verilecek. Örneğin anne özel sektörde çalışıyor ve 24 ay ücretsiz izin alamıyorsa kamuda çalışan baba, aynı izni alabilecek. Tasarı ile çocuğu doğan babaya verilen 'babalık izni' 10 güne çıkarılacak. Memurların hafta sonu izinsiz il dışına çıkma yasağı kalkıyor. Hamile memurlara, hamileliğin 24. haftasından itibaren ve doğumdan itibaren 1 yıl boyunca gece nöbeti ve vardiya yazılamayacak. Evlilik ve ölüm durumundaki 5 gün olan izin hakkı 7 güne çıkacak. Ölüm izni, memurun birinci derecedeki akrabaları için de verilecek. Tasarı ile çocuk yardımındaki iki çocuk sınırlaması kalkıyor. Çocuk sayısı kaç olursa olsun ailelere devlet çocuk yardımı ödeyecek. Düzenleme ile memurların toplu görüşme primi geri geliyor.

Memurun hayatında neler değişecek?

Hamile memur gece nöbetine kalmayacak.

Çocuğu olan kadın memur, 24 aya kadar ücretsiz izin alabilecek.

Vatandaşa kötü davranmanın cezası ağırlaşacak.

Vatandaşa saldırıdan memur işten atılacak.

3 gün olan babalık izni 7 güne çıkacak.

Kayınpeder ve kayınvalide için de ölüm izin verilecek.

5 gün olan ölüm ve evlilik izni 10 gün olacak.

Uzmanlar tek çatıda toplanacak, maaşları eşitlenecek.

Çocuk yardımında 2 çocuk sınırlamasa kalkacak. Devlet bütün çocuklar için yardım yapacak.

Zorunluluk halinde memura 3 ay refakat izni verilecek. Süre 1 yıla kadar uzayabilecek.

Emekli olurken alınan harcırah, 500'den 750 TL'ye çıkacak.

KİT personeline sendikalı olma hakkı verilecek.

Toplu görüşme ödeneği üç ayda bir ödenecek. Yıllık 122 TL olacak.

Sicil uygulaması kaldırılacak.

Özel sektörden üst düzey yönetici transfer edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber