Sayıştay Kanunu'nu değiştiren yasa teklifi TBMM Başkanlığı'nda

Haber Giriş : 26 Şubat 2005 00:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay Başkanı, TBMM Genel Kurulu'nca, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından belirlenecek iki aday arasından gizli oyla seçilecek.

AK Parti Grup Başkanvekilleri Salih Kapusuz, Faruk Çelik, Eyüp Fatsa ve Sadullah Ergin ile beş arkadaşı, mevcut Sayıştay Kanunu'nu yürürlükten kaldıran ve Sayıştay'ın güçlendirilerek denetim kapsamının genişletilmesini öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklifin gerekçesinde, vatandaş odaklı yönetim anlayışının, devlet fonksiyonlarının ve devletin kurumsal yapısının yeni bir anlayışla ele alınmasını zorunlu kıldığı belirtildi.

Sayıştay'ın asli görevlerinden olan, adına denetim yaptığı TBMM'ye rapor verme görevini, kanundaki bu göreve ilişkin yetersiz düzenlemeler sebebiyle gereği gibi yerine getiremediği vurgulanan gerekçede, "Türkiye Ulusal Programında da 'Kamuda performans odaklı denetim sistemine geçilmesi' ve 'Sayıştay'ın güçlendirilerek denetim kapsamının genişletilmesi' bir hedef olarak yer almış ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması öngörülmüştür" denildi.

Teklifle Sayıştay Başkanlığı seçimine ilişkin de yeni bir düzenleme getiriliyor. Buna göre Sayıştay Başkanı, TBMM Genel Kurulu'nca, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından belirlenecek iki aday arasından gizli oyla seçilecek.

Mevcut kanunda 7 yıl olarak öngörülen Sayıştay başkanının görev süresi 4 yıl olacak. Bir kişi en fazla 2 kez başkan seçilebilecek.

Teklif ile Sayıştay üyeliği seçiminde de değişiklik öngörüldü. Buna göre, Sayıştay Genel Kurulu tarafından yapılan ilk seçim işlemi kaldırılıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu, her boş üyelik için üç aday belirleyip TBMM Genel Kurulu'na sunacak. Bu üyeliklerin seçimi de gizli oyla yapılacak ve seçilebilmek için ilk turda üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak.

Teklife göre, Sayıştay, düzenlilik denetimi ve performans denetimi tekniklerini eşit ağırlıkta uygulayacak, tüm kamu fonlarını, kaynaklarını ve faaliyetlerini denetleyecek. İşleyiş ve fonksiyonel açıdan bağımsız olacak.

Teklifte, 576 kadro ihdası öngörülürken, 21 kadronun da iptal edilmesi istendi.

TNN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber