Eğitim Müfettişliği çok cazip hale geldi

İlköğretim Müfettişliğini yeniden yapılandıran Kanun, 13 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun ile yapılan düzenleme gereğince ilköğretim müfettişlerinin ek göstergesi 3000'den 3600'e çıkarılmıştır. 600 puanlık bu değişiklik, özellikle emeklilikte önemli bir mali getiri sunacaktır. 5984 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun İle Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun özelinde yaptığımız bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Haziran 2010 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5984 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun İle Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesinde;

?İl millî eğitim müdürlükleri bünyesinde eğitim müfettişleri başkanlığı oluşturulur. Eğitim müfettiş yardımcıları, en az dört yıllık yüksek öğrenimli ve öğretmenlikte sekiz yıl ve daha fazla hizmeti olan öğretmenler arasından yarışma sınavı ile mesleğe alınırlar. Bu görevde üç yıllık yetişme dönemini takiben yapılacak yeterlik sınavında başarılı olanlar eğitim müfettişi kadrolarına atanırlar. Eğitim müfettişleri ve eğitim müfettiş yardımcılarının alanlarında uzmanlaşmaları için gerekli tedbirler alınır. Eğitim müfettişlerinin, her hizmet bölgesinde iki yıldan az olmamak üzere Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenecek süreler kadar çalışmaları esastır.

Eğitim müfettişleri ve eğitim müfettiş yardımcılarının görev alanını; il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri ve orta öğretim kurumlarının rehberlik ve denetimi ile bu kurumlarda görev yapan öğretmenlerin branşlara ilişkin inceleme ve soruşturmaları hariç olmak üzere, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının rehberlik, işbaşında yetiştirme, teftiş, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetleri oluşturur. Hizmet bölgelerinin oluşturulması ve bu bölgelerdeki çalışma süreleri; eğitim müfettişleri başkanlığının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışmaları; eğitim müfettişleri ve eğitim müfettiş yardımcılarının nitelikleri, sınav ve yetişme şekilleri, atanmaları, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.?

Hükmüne yer verilerek Eğitim Müfettiş ve Eğitim Müfettiş Yardımcılığına geçilmiştir.

İlköğretim Müfettişleri Eğitim Müfettişliğine Atanmış Sayıldı

Bu Kanunun 3 üncü maddesinde; ?Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ilköğretim müfettiş yardımcısı olarak görev yapanlar eğitim müfettiş yardımcısı, ilköğretim müfettişi olarak görev yapanlar eğitim müfettişi kadrolarına atanmış sayılırlar. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ilköğretim müfettişi unvanını kazanmış olup kamu kurum ve kuruluşlarında başka görevlerde bulunanlar, talep etmeleri halinde durumlarına göre eğitim müfettişliği kadrolarına atanabilirler. Yürürlükteki mevzuatta ilköğretim müfettişlerine yapılan atıflar bu Kanunla ihdas edilen eğitim müfettişlerine, ilköğretim müfettiş yardımcılarına yapılan atıflar ise yine bu Kanunla ihdas edilen eğitim müfettişi yardımcılarına yapılmış sayılır.?hükmüne yer verilerek İlköğretim Müfettişleri ve Yardımcıları hiçbir işleme gerek kalmaksızın Eğitim Müfettişi ve Yardımcısı kadrosuna atanmış sayılacaklardır.

Eğitim Müfettişliğinin Özlük Haklarında Çok Önemli İyileştirmeler Yapıldı

Eğitim Müfettişlerinin ek göstergesi 3600 olarak yeniden belirlenmiştir. Daha önce İlköğretim Müfettişlerinin ek göstergesi 3000 idi. Bunun en önemli yansımasını emekli maaşlarında görmekteyiz. Örnekle açıklamak gerekirse;

Özel Hizmet Göstergesi 9500 Aylık Katsayısı 57383 Taban Aylık Katsayısı 762930
Aylık ve İkramiye Miktarları      
Özel Hizmet Aylığı 305,28 Kıdem Aylığı 22,95 Aylık İkramiye 19.194,61
Temel Aylık 206,58 Makam Aylığı 0 Taban İkramiye 22.887,90
Taban Aylığı 610,34 Kadrosuzluk Aylığı 0 Kıdem İkramiye 860,74
    Bağlanan Aylık 1.145,15 Toplam İkramiye 42.943,26
    Ödenecek Aylık 1.145,15 Ek Aylık 45,81

...

Özel Hizmet Göstergesi 9500 Aylık Katsayısı 57383 Taban Aylık Katsayısı 762930
Aylık ve İkramiye Miktarları      
Özel Hizmet Aylığı 566,94 Kıdem Aylığı 22,95 Aylık İkramiye 30.040
Temel Aylık 234,12 Makam Aylığı 0 Taban İkramiye 22.887,90
Taban Aylığı 610,34 Kadrosuzluk Aylığı 0 Kıdem İkramiye 860,74
    Bağlanan Aylık 1.434,36 Toplam İkramiye 53.788,65
    Ödenecek Aylık 1.434,36 Ek Aylık 57,37

30 yıl çalışan müfettişin Kanundan önce emekli olmasıyla kanundan sonra emekli olması arasındaki maaş farkı 1190 ? 1491 = 301 TL artış olacaktır.

Kanunun 2 nci maddesiyle kadro ihdasında geriye gidiş yaşanmıştır

Kanunun 2 nci maddesinde; Ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye bağlı (I) sayılı cetvelin Millî Eğitim Bakanlığı bölümünden çıkarılmış, ekli (2) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek aynı Kanun Hükmünde Kararnameye bağlı (I) sayılı cetvelin Millî Eğitim Bakanlığına ait bölümüne eklenmiştir.

İptal edilen kadrolara baktığımızda

İptal Edilen Kadrolar

Sınıf Unvan Derece Adedi

E.Ö.H. İlköğretim Müfettişi 1 - 9 3500

E.Ö.H. İlköğretim Müfettiş Yardımcısı 1 - 9 1000

TOPLAM 4500

Burada dikkat çeken husus iptal edilen kadroların daha önceki ihdaslarında derecelerinin 1-9 şeklindeki durumdur. Bunun anlamı ise her yıl Bakanlar Kuruluna sunulan iptal ihdas cetvelinde yer alan derece değişikliğinin hiçbir zaman yapılmasına gerek olmayacağıdır. Maalesef aynı durumu ihdas edilen kadrolarda göremiyoruz.

Ihdas edilen kadrolara ve derecelerine baktığımız zaman

İhdas Edilen Kadrolar

Serbest

Kadro

Sınıf Unvan Derece Adedi

G.İ.H. Eğitim Müfettişi 1 3000

G.İ.H. Eğitim Müfettişi 2 350

G.İ.H. Eğitim Müfettişi 3 350

G.İ.H. Eğitim Müfettiş Yardımcısı 5 800

TOPLAM 4500

Burada şu hususu sormak istiyoruz. Niçin bir Milletvekili bu durumu sorgulamaz. Bu konuya ilişkin 09 Ocak 2009 Cuma günü aşağıdaki yazıyı kaleme almıştık.

Bakanlar Kurulu Boş İşlerle Uğraşmasın Dedik Daha Beteri Oldu

Sayın Başbakanın oligarşik bürokrasi dediği şeye güzel bir örnek vereceğiz ve Bakanlar Kurulunun nelerle uğraştığına hep birlikte şahit olacağız.

Her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile bir çok kamu kurumunun kadro değişikliklerinin Resmi Gazetede yayımlandığını görürüz. Bu değişikliklerden bir tanesi de dolu kadro değişikliğidir. Dolu kadro değişikliği Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesine göre Kurum ve Kuruluşlara verilmiş bulunan serbest kadrolardan dolu olanlar hiyerarşik yapıyı bozmamak kaydıyla bu Yönetmeliğin usule ait hükümlerine uygun olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik derecelerden aynı sınıf ve unvanlı kadrolarla değiştirilebilmektedir.

Bu durumun anlamlı bir düzenleme olduğunu işten anlayan hiçbir kimse kendine izah edemez. O zaman nasıl bir düzenleme ile bu anlamsız işlerden kurtulabiliriz? Özelleştirilen Kurumların personel nakli için ihdas edilen kadrolar gibi Bakanlar Kurulu Kararı ile kadro ihdas edilirse yani kurumların kadroları değiştirilirse bu anlamsız işten kurtulunur ve kamu kurumları da her yıl ciddi bir iş yükünden kurtulur. Yani Şef Kadroları için ihdas edilecek kadro Şef 3-12, VHKİ kadroları için VHKİ 3-12, Memur Kadroları için 5-12 şeklinde kadro ihdas edilirse bu anlamsız işten kurtulurlar. Ümit ederiz ki bu yazı Sayın Murat BAŞESGİOĞLU için bir anlam ifade eder ve Bakanlar Kurulunu bu anlamsız işten kurtarır. Hep beraber göreceğiz.

Yapılan Kanunla yine Bakanlar Kurulu boş yere meşgul edilecek. Ümidimiz Meclisten bu tür Kanuni düzenlemelerin bundan sonra geçmemesidir. Bürokrasiyi azaltma yarışında neden bu husus gözardı edilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber