Her ilçeye kent ormanı kurulacak

Haber Giriş : 01 Mart 2005 19:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1940 yılında başlatılan orman kadastro çalışmalarının 2007'de tamamlanacağını, ayrıca bu sene 150 bin hektara 200 bin fidan dikeceklerini söyledi.

Kadastro çalışmalarının tamamlanmasının ardından ormanların verimli hale getirilmesine jet hızına geçirileceğini belirten Kahveci, "50 yıldır ormanlarımızın yüzde 50'si verimsiz bir şekilde duruyor. Yılda yüzde 1'i değerlendirilseydi, 50 yılda bu iş biterdi. Maalesef vatandaşla ormancılar arasında süregelen mülkiyet kavgaları yapılması gereken çalışmalara gölge düşürdü. Ama artık kollarımızı sıvadık. Sadece işimizle uğraşacağız" dedi.

Bursa'da Orman Bölge Müdürlüğü'nde yapılan ve çeşitli illerden 27 sivil kültür şube müdürünün katıldığı toplantıya katılan Kahveci, dünyada iklim değişikliğinin gündeme geldiğini ve bunun dolaylı olarak ormancılığı da etkilediğini belirtti. Türkiye'de orman istatistiklerinin devamlı değiştiğini kaydeden Kahveci, "Türkiye'de şu anda 21,2 milyon hektar orman bulunuyor. Bu miktarın 10 milyon hektarı verimli, geri kalanı ise 50 yıldır verimsiz bir şekilde duruyor. 1940'dan bu yana orman idarecilerimiz vatandaşlarla mülkiyet çatışmaları yüzünden aksayan kadastro çalışmalarının Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile hükümet tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde 2007 yılında tamamlanması bekleniyor. Geçen sene 3 bin köyde yapılan çalışmalar tamamlandı. Bu sene de 4 bin köyde çalışma yapılacak. Ve bundan sonra ormanlarımızın daha verimli hale getirilerek ormanlarınızdan elde ettiğimiz geliri katlamak istiyoruz" diye konuştu.

"NE KADAR KARBON REZERVİN VAR"
Ormanlarla doğrudan ilişkili karbon borsasının dünya çapında gözle görülür değer kazandığını ifade eden Kahveci, Londra Borsası'nda şu an 1 milyon dolar olan karbon borsası kapasitesinin birkaç yıl içinde 7 milyar dolara çıkacağını dile getirdi. Artık "Ne kadar karbon üretiyorsun"un yerini, "Ne kadar karbon rezervin var" sorusunun gündeme geldiğinin altını çizen Kahveci, bu konuda Türk ormancılarının uyanık olması gerektiğini açıkladı. Devlet kurumlarının çoğunda bir AB telaşı başladığını açıklayan Kahveci, şunları söyledi:

"Biz ormancılar olarak AB'ye mevzuatına teknik olarak hazırız. Avrupa Birliği kriterleri mevcut ormanların korunmasını şart koşuyor. Yaptığımız çalışmalar neticesinde her geçen sene afetler sebebiyle kaybettiğimiz ormanlık alanların sayısı düşüyor. 2004 yılında 4 bin 800 hektar ormanlık alanımız çeşitli sebeplerle yok oldu. Ama son 10 yılın yıllık ortalaması ise 13 bin hektar olduğunu düşündüğümüzde Akdeniz ülkeleri arasında geçen sene en az ormanlık alan kaybeden ülke olduk. geçen sene değişen Orman Ceza Kanunu ile ceza sıkıntısı ortadan kalkarak caydırıcı hale geldi. Bu konuda tek çare halkı şuurlandırmak. Bizim ormanlarımız Avrupa ormanlarından çok farklı. Oradaki ormanların yüzde 90'ı insan üretimi yanı suni. Bizimkinin aynı oranı ise doğal oluşum. Bu hem kazanç hem de işlevsellik olarak büyük farklar olması anlamına geliyor."

Türkiye'nin yüzde 27'sini kaplayan ormanlık alanı 2020 yılında yüzde 30'a çıkarmayı planladıklarını bildiren Kahveci, 2005'te 150 bin hektar alanda 200 milyon fidan dikileceğini müjdeledi. 2002'den itibaren Orman Genel Müdürlüğü'nün zarar pozisyonundan kara geçmeye başladığını açıklayan Kahveci, 2004'te 150 milyon dolar olan kazancı 200 milyon dolara çıkarmayı planladıklarını kaydetti. Geçen sene başlatılan 'Kent Ormanı' projesi kapsamında halkın gezme ve piknik gibi amaçlarla kullanabileceği 12 kent ormanının açılışının yapıldığını, baharla beraber bunlara ise 30 tane daha ekleneceğini duyurdu. Kahveci, yoğun istek üzerine, 'her ilde kent ormanı' projesini 'her ilçede kent ormanı' olarak değiştirdiklerini söyledi. Kahveci, boşta kalan yaklaşık 2 bin orman mühendisini ise, Orman Genel Müdürlüğü'nün işlerinin kaydırıldığı özel sektörde istihdam etmeği düşündüklerini sözlerine ekledi.

İHA

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber