Fen-Sosyal Bilimler liselerinin kontenjanı arttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2010 14:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeye göre, Fen Liseleri ile Sosyal Bilimeler Liseleri'ne her yıl alınacak öğrenci sayısı 104'ü, bir şubedeki öğrenci sayısı ise 26'yı geçmeyecek.

"Milli Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Bilimler Liseleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Her iki yönetmelikte de "kontenjan" ile ilgili bölüm yeniden düzenlendi. Buna göre, Fen Liseleri'nin 9. sınıflarına ve Sosyal Bilimler Liseleri'nin hazırlık sınıflarına alınacak öğrenci kontenjanını belirlemek üzere, okul müdürünün başkanlığında bir müdür yardımcısı , bir rehber öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmen ve okul-aile birliğini temsilen bir veliden meydana gelen bir komisyon oluşturulacak.

Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri'ne her yıl alınacak öğrenci sayısı 4 şubeyi, bir şubedeki öğrenci sayısı ise 26'yı geçmeyecek. Ancak, okulların fiziki imkan ve donanımı ile öğretmen sayısı dikkate alınarak bir şube daha açılabilecek.

Daha önce yönetmelikte, "Okula her yıl alınacak öğrenci sayıs ı 96'yı, bir sınıftaki öğrenci sayısı ise 24'ü geçemez" hükmü yer al ıyordu.

Açılacak hazırlık sınıfı ile 9. sınıfın şube ve alınacak öğrenci kontenjanı, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerince de onaylanarak, her yıl may ıs ayı içerisinde Bakanlıkça belirlenen takvim çerçevesinde, Bakanlığın ilgili birimine elektronik ortamda bildirilecek.

Bakanlıkça yapılan değerlendirme sonunda belirlenen hazırlık sınıfı ile 9. sınıf öğrenci kontenjanı, her yıl tercih ve yerleştirmeye ilişkin yayımlanan kılavuzda ilan edilecek. Kılavuz yayımlandıktan sonra kontenjanlarda değişiklik yapılmayacak.

Yapılan düzenlemeyle iki yönetmelikte de "Nakiller" ile ilgili madde değiştirildi.

Buna göre, bu okullar arasında öğrenci nakillerine esas olmak üzere; sınıf tekrarı, nakil ve benzeri sebeplerle şube öğrenci sayısı 26'yı aşmayacak şekilde oluşacak açık kontenjanlar ve sınıf seviyesindeki taban puanlar e-okul sisteminde belirtilecek.

Nakiller, açık kontenjan bulunması, öğrencinin yerleştirmeye esas puanının, naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesinde mevcut bulunan öğrencilerin yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan üstünlüğüne göre yapılacak.

Nakil başvurusu, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdü rlüğüne velisi tarafından yapılacak.

Öğrencinin nakil şartlarını taşıması halinde, başvurusu öğrenim gördüğü okul müdürlüğünce, e-okul sisteminden naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne iletilecek. E-okul sistemi üzerinden alınan nakil başvuruları, ilgili okul müdürlüğünce haftanın son iş günü değerlendirilecek. Sonuç, ayn ı gün okulda ilan edilecek, ayrıca öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne e-okul sisteminden bildirilecek.

Naklin uygun görülmesi halinde veli bilgilendirilecek ve öğrenci en geç 5 iş günü içinde yeni okuluna başlayacak.

Bu süre içinde öğrencinin eski okulundan ayrılmadan nakil talebinden vazgeçmesi halinde, bu durum öğrenci velisi tarafından yazılı olarak okul müdürlüğüne bildirilecek ve nakil işlemi e-okul üzerinden iptal edilecek.

Resmi ve özel fen liseleri dışındaki diğer resmi ve özel ortaöğretim kurumlarından resmi fen liselerine veya resmi özel sosyal bilimler liseleri dışındaki diğer resmi ve özel ortaöğretim kurumlarından sosyal bilimler liselerine öğrenci nakli yapılmayacak.

Resmi fen liselerinden veya sosyal bilimler liselerinden, resmi ve özel diğer ortaöğretim kurumlarına geçiş, ilgili mevzuat hükümleri ile okulların yönetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına göre yapılacak.

Yönetmeliklerde, "öğretim programlarının ağırlığı" konusu da yeniden düzenlendi.

Buna göre, Fen Liseleri'nin 10., 11. ve 12. sınıflarında matematik ve fen bilimleri grubu derslerinin öğretim programlarının ağırlığı, haftalık ders çizelgesindeki ders saatleri toplamının yüzde 50'sinden az olmayacak şekilde düzenlenecek.

Sosyal Bilimler Liseleri'nin ise 10., 11. ve 12. sınıflarında Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı dersi ile Sosyal Bilimler Grubu derslerinin öğretim programlarının ağırlığı, haftalık ders çizelgesindeki ders saatleri toplamının yüzde 50'sinden az olmayacak.

Önceki uygulamada, söz edilen programların ağırlığının, haftal ık ders çizelgesindeki ders saatleri toplamının yüzde 60'ından az olmayacağı hükmü yer alıyordu.

Her iki yönetmelikte de "öğretmen" ve "yönetici" seçimleriyle ilgili maddeler yürürlükten kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber