?Devlet maaşıyla sendikacılık'

Haber Giriş : 03 Mart 2005 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

* Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, Türkiye'de devletten maaş alıp izinli olarak sendikacılık yapanlar olduğunu belirtti.
* Akyıldız, sendika uygulamalarını da eleştirerek, ?7 kişi bir araya gelip konfederasyon kuruyor, iş sulanıyor? dedi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türkiye'deki sendikacılığın dünyada başka bir eşi olmadığını söyledi. Bazı kişilerin devletten maaş alıp izinli olarak sendikada çalışıp devlete karşı sendikacılık yaptığını belirterek, ?Bu uygulama ile mantar gibi yeni sendika bitiyor. Bir araya gelen 7 kişi konfederasyon kuruyor. Bu da yeni büyümekte olan memur sendikacılığını sulandırıyor? dedi. Sendikacılık ve yetki kargaşası konusunda da değerlendirme yapan Akyıldız, ?Bütün imkanları sonuna kadar kullanarak memur sendikacılığını iyi bir zemine oturtma, grevli toplu sözleşmeli, yönetime katılan bir sendikacılığı kazandırmaya çalışıyoruz? dedi.

Dağınıklık çok fazla

2003 yılında konfederasyona bağlı 11 sendikadan 8 iş kolunda yetkiyi kendilerinin aldığını, bu yıl 11 iş kolunda çalışanı temsil etmek istediklerini ifade eden Akyıldız, ?Görüşme masasında birden fazla konfederasyon olması çalışanın haklarının teminini zorlaştırıyor. Biz 11 hizmet kolunda tek başına oturmak istiyoruz? dedi. Yetki süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılmasını da isteyen Kamu-Sen Başkanı, bu sürenin bir yılının yetki mücadelesi, diğer yılının da üretken bir sendikacılıkla geçeceğine işaret etti.

Siyasetle iç içe

Memur sendikacılığının henüz emekleme safhasında bulunduğunu, memurun sendikasına sahip çıkması gerektiğini ifade eden Akyıldız, memur sendikacılığında karmaşaya dikkat çekti ve bunları ?Kanundaki boşluk nedeniyle siyasilerin uzlaştırma kurulu kararları uygulanmıyor. Diğer yandan üye sayılarının tespitinde karmaşa var. Kurumlar ya kendi inisiyatifleriyle ya da ideolojik olarak üye bilgilerini göndermeyebiliyor? diye özetledi. Herhangi siyasi partiye uzak ya da yakın olma gibi bir anlayışta olmadıklarına da dikkat çeken Akyıldız, ?Kamu çalışanlarının çözüm yeri siyaset ve siyasi irade. Bu nedenle her partiyle iç içe olmalıyız? dedi.

AB çalışanı Türk çalışanından farklı

Bircan Akyıldız, AB'ye girmenin Türkiye açısından bir hedef olduğu değerlendirmesinde bulundu. Bu seviyede Avrupa'daki ve Türkiye'deki çalışanın çok farklı olduğunu hatırlatan Akyıldız, şunları söyledi: Avrupa'da kamu çalışanı emekli olduktan sonra ne olacağını düşünmüyor. Türkiye'de ise ?başımı sokacak bir ev alabilir miyim? Sonumuz ne olur? diye düşünüyor. Ne olursa olsun AB'ye girelim düşüncesi yanlış. Türkiye'de GSMH 3 bin 100 dolar. Kamu çalışanlarının milli gelirden aldığı pay 1250-1800 dolara düşüyor.?

Grevlerde 93 bin iş günü kayboldu

Geçen yıl 3 bin 557 işçinin katıldığı 30 grevde, toplam 93 bin 161 işgününün yitirildiği bildirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 2004'te 7 bin 913 işyerinde çalışan 325 bin 189 işçiyi kapsayan 1479 toplu iş sözleşmesi imzalandı. İmzalanan toplu sözleşmelerden 847'si kamudaki 3 bin 85 işyerinde çalışan 121 bin 828 işçiyi, 632'si özel sektördeki 4 bin 828 işyerinde çalışan 203 bin 361 işçiyi kapsadı. Öte yandan, geçen yıl özel sektöre ait toplam 801 işçinin çalıştığı 5 işyerini kapsayan 1 lokavt sonucunda 20 bin 826 işgünü kayboldu.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber