Balyoz, YAŞ öncesi yapılan terfi hesaplarını da alt üst etti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Temmuz 2010 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balyoz'un etkisi ağır olacak

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 28 muvazzaf general ve amiral hakkında yakalama emri çıkarması, pazar günü başlayacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi yapılan terfi hesaplarını da alt üst etti.

MERİÇ TAFOLAR Ankara

TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre, tutukluluk süreleri sona erse dahi, tutuklanıp tahliye edilen ve davaları devam eden generallere terfi yolu kapalı olduğu için, bu yılki YAŞ'a dosyaları gelecek 11 general, bir üst rütbeye terfi edebilmek için en az 1 yıl daha bekleyecek. 1 yılda dava sonuçlanmazsa generaller önümüzdeki yıl yapılacak YAŞ'ta da terfi alamayacak.

Dosyaları YAŞ'a girecek 11 general ve amiralin yanı sıra, haklarında yakalama emri çıkarılan albaylar arasında generallik bekleyenler de aynı şekilde sıkıntı yaşayacak.

Kritik görevlerde vekalet

Yakalama kararları YAŞ'taki görüşmelerini zora sokarken, mevcut görevlerde de vekalet dönemini başlatarak sıkıntı yaratacağı yorumu yapılıyor. Çünkü kararlar kalkmazsa, terörle mücadelede kritik öneme sahip olan 8. Kolordu ile Hakkâri 3. Piyade Taktik Tümeni'nin ve Kuzey Deniz Saha ile Güney Deniz Saha komutanlıkları vekaletle yönetilmesi gündeme gelecek.

Ordu teamülleri gereği, haklarında açılan davalar kesinleşmeyen personel emekli edilmediğinden, Balyoz davası çerçevesinde yakalama emri verilen 28 general ve amiralin itirazı kabul edilmediği takdirde, bu isimlerin yerine vekaleten atama yapılacak. Orduda toplam 303 general ve amiral bulunduğu dikkate alınırsa, ortalama onda birinin görevi vekaleten yürütülecek. TSK Personel Kanunu gereği, general sayısında değişikliğe gidilemediğinden, TSK yeni dönemde büyük bir açmazla karşı karşıya kalacak.

TSK Personel Kanunu'na göre, haklarında 5 yıl veya daha fazla hapis cezası istemiyle dava açılanlar hakkında Jandarma Genel Komuta'nlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli için İçişleri'nin; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları personeli için Milli Savunma Bakanlığı'nın açığa alma yetkisi bulunuyor.

Gelecekteki komuta kademesini etkileyecek

Askeri Yargıtay Onursal Üyesi, emekli Hava Hâkim Albay Ali Fahir Kayacan t24.com adlı haber sitesine yaptığı açıklamada, Balyoz davası kapsamında yakalama emri çıkarılan personelin terfisinin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti: ?Yasaya göre rütbe bekleme süresinin 1 yıl daha uzatılabilmesinin ana şartını ?hizmet ve görev ihtiyacı' teşkil ettiği ve bu kavramın ifade etmek istediği anlam dikkate alındığında, halen tutuklu bulunan bir personel içinGenelkurmay Başkanı tarafından ?hizmet ve görev ihtiyacı' gerekçe gösterilmesinin istismar konusu olabileceği gözden uzak tutulmamalı. Bu açıdan bakıldığında, son tutuklamalar bu seneki YAŞ'ı etkileyecek ve TSK'nın gelecekteki komuta kademesinin şekillendirilmesi yönünde çok büyük sonuçlar doğuracaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber