Üniversiteli kobaylar

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 05 Ağustos 2010 20:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Erciyes Üniversitesi'ne bağlı DEKAM, üniversitelilerin ekmek kapısı oldu. Yeni geliştirilen ilaçları denemek için gönüllü kobay olan gençler, aldıkları riske göre 350- bin 500 TL arasında kazanıyor

Fatih KARAÇALI / 05 Ağustos 2010, Perşembe - 02:24

Türkiye' de insana verilen değer, Kayseri'de tokat gibi çarptı yüzlere. Üniversite öğrencilerinin harçlıklarını çıkartmak için gönüllü kobay olduğu ortaya çıktı. Skandal kapısı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi'nde (DEKAM) aralandı. Dünyanın önde gelen ilaç firmaları, ruhsatı alınmış yeni ürünleri piyasaya sürmeden önce, söz konusu merkeze gönderiyor ve ilacın insan üzerinde test edilmesini istiyor.

SÜREYE GÖRE ÜCRET

12 yıldır faaliyet gösteren merkez de bu ilaçları önce hayvanlar üzerinde test ediyor. İlaçların hayvanlar üzerinde etkisi kanıtlandıktan sonra sıra insanlara geliyor. Bu aşamada devreye üniversite öğrencileri giriyor. Harçlıklarını çıkartarak ailelerine yük olmak istemeyen gençler, kliniğe başvurarak gönüllü kobay oluyor. Check-up'tan geçirilen gençlerin kronik ya da kalıtsal hastalığı olup olmadığı araştırılıyor. Herhangi bir hastalık belirlenmediği taktirde başvurular kabul ediliyor. Öğrencilere, test nedeniyle olabilecek olumsuz sonuçlara karşı sözleşme imzalatılıyor. Gençler ilacın dozuna, süresine ve etkilerine göre, 350-bin 500 TL para kazanıyor. Yani ilacın test işlemi ne kadar uzun sürerse kobayların alacağı ücret de o kadar artıyor. Kobaylar ilaç verildikten sonra içerisinde masa, sandalye ve televizyon bulunan odalarda vakit geçiriyor. Kameralar da 24 saat boyunca gönüllüleri kayıt altına alıyor. Bazı ilaçların niteliğine göre deneme süresi 15 gün ya da 1 ayı bulabiliyor.

KİMİ BAYILIYOR KİMİ KUSUYOR!

Kliniğe bir arkadaşının tavsiyesi üzerine gittiğini söyleyen üniversiteli bir kobay, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacak bir ilacı test ettiğini ve haplar nedeniyle gün boyu uyuduğunu söyledi. Gönüllü kobay gençlerin, zaman zaman bayılma, kusma, saç dökülmesi gibi yan etkilerle karşılaştığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber