Ülke ve toplum olarak depremlere hazırlıklı değiliz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2010 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, 17 Ağustos 1999 depreminin on birinci yıl dönümü olmasına rağmen toplum ve ülke olarak depremlere karşı hazırlıklı olunmadığını söyledi.

Oda Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, "45 saniyede on binlerce canımızı yitirdiğimiz yüzyılın felaketinden bu yana on bir yıl geçti. Bir doğa olayının felakete dönüştüğü on bir yıldan bu yana geçen sürede depremlere karşı hazırlıklı olup olmadığımız konusunda doğa bizi adeta test ediyor ve bize gerçeği gösteriyor. Bundan beş ay öncesinde Elazığ'da yaşadığımız 6 büyüklüğünde depremin altında kaldığımız gerçeği, ülke ve toplum olarak depremlere hala hazırlıklı olmadığımızı açıkça ortaya koymaktadır." dedi.

Gül Yüzüncü Yılmaz, "Ülkemizin jeolojik yapısı gereği bir doğa olayı olarak depremin kaçınılmaz olarak tekrar tekrar karşımıza çıkacağının bilinmesine karşın, bugün, yaşadığımız çevrenin 11 yıl öncesine göre, afetlere karşı daha güvenli olduğu söylemek mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

17 Ağustos depreminin yıkıcı sonuçlarının toplumsal dayanışma ve ülkenin temel afet stratejisi olan yara sarma yaklaşımıyla ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirten Yılmaz şöyle devam etti: "Ancak, afet tehlikeleri açısından hassas bir coğrafyada bulunan ülkemizde, yara sarma yerine en temel görev olması gereken doğa olaylarının afete dönüşmesini engelleyen afet tehlikelerinin önlenmesi ve afet risklerinin azaltılması konusunda yeterli hazırlıkları içeren ulusal bir afet politikası ve stratejisinin oluşturulduğunu söylemek mümkün değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber