HSYK'dan Ergenekon'a kıyağa Bakan ?dur' dedi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Ağustos 2010 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HSYK'nın Yüksek Yargı'dan gelen üyeleri Ergenekon, Balyoz ve faili meçhullerle ilgili 22 hakim ve savcının yerini değiştirmek istedi. Bunun üzerine bakanlık kararnameyi geri çekti

MUSTAFA TÜRK

HSYK'nın Yüksek Yargı'dan gelen üyelerinin sunduğu korsan kararnameden Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz dahil Ergenekon, Balyoz ve faili meçhuller gibi çok kritik davaların hakim ve savcılarının isimleri çıktı. HSYK İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır'daki 22 hakim ve savcının yerinin değiştirilmesini, buna karşın 24 atama yapılmasını istedi. Adalet Bakanlığı, ?yürüyen davaları etkilemeye dönük korsan taslak nedeniyle? ünvanlı hakim ve savcılarla ilgili kararnameyi geri çekti.

BAKANLIK KARARNAMEYİ ÇEKTİ

Adalet Bakanlığı, ?HSYK üyelerinin 2010 Yaz Kararnamesi görüşmeleri tamamlanmak üzereyken sunduğu 84 kişilik ?Korsan Teklif'le 84 kişinin listeye eklenmek, 140 kişinin ise ?gerekirse' eklenmek üzere teklif edildiğini, bunun görülmekte olan davalara ve yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale anlamı taşıdığını? duyurdu. Teklifin; CMK 250'yle yetkili mahkemeler ve savcılıkların yapısını tamamen değiştirmeye dönük olduğunu belirten Bakanlık, Yaz Kararnamesi'nin bu bölümlerini geri çekti. Bakanlık yeni kararname getirmediği sürece HSYK konuyu gündemine alamayacak. Kararnamenin 12 Eylül sonrasına bırakılması bekleniyor.

DÖRT ÜYEDEN KORSAN ATAK

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, üyeler Ali Suat Ertosun, Musa Tekin ve Suna Türkoğlu tarafından gündeme getirildiği öğrenilen ?korsan teklif'te Ergenekon ve bağlantılı davalarda görev alan 25 savcı ve hakimin 24'ünün görevden alınması bunların yerine de başka isimler atanması istendi. Görev yeri değiştirilmek istenen hakim ve savcılar arasında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ile Ergenekon Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Fikret Seçen, Erzincan Ergenekon soruşturmasını başlatan ve yetkileri daha önce ellerinden alınan 4 savcı ile bunların yerine atanan Başsavcıvekili Taner Aksakal da var.

SANIKLARIN HEDEFİNDEKİ İSİMLER

Ergenekon, Balyoz ve Poyrazköy davalarında verdikleri kararlarla sanıkların tepkisini çeken İstanbul'da görevli hakimler Ergenekon hakimi Hasan Hüseyin Özese, İdris Asan, Metin Özçelik, Resul Çakır'ın da listede olduğu öğrenildi. Erzincan Ergenekon dosyasını Yargıtay'a değil de İstanbul'a gönderen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve bir üyesi ile Erzurum Başsavcısı da korsan listeye girerken, faili meçhullerle ilgili soruşturmaların sürdüğü Diyarbakır Başsavcısı da görevden alınmak istendi.

8 YERİNE 12 HAKİM ÖNERDİLER

HSYK'nın korsan teklifinde değiştirilmesi istenen İstanbul, Diyarbakır ve Erzurum'daki Ağır Ceza Hakimi sayısı 8; özel yetkili savcı sayısı ise 12. Buna karşın korsan teklifte 8 yerine 12 hakim önerildi. Böylece üç ilin Ağır Ceza'larındaki üye yapısındaki oylama çoğunluğunun da yeni atananlara geçmesi hedeflendi.

Özbek'e göre HERŞEY normal

Ergenekon ve bağlantılı davalara korsan liste ile atama girişiminin engellenmesinin ardından konuşan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ?Bizim mevcut olan herhangi bir dava ile herhangi bir yerde yapılan bir soruşturma ile ilgili bir sorunumuz yok'' dedi. Özbek ?'Türkiye'de özel yetkili mahkemelerdeki 24 hakim ve savcıyı görevden almak istediğiniz doğru mu'', ?'Görevden alma bu davaların seyrini etkilemeyecek mi'' sorularına ise kaçamak yanıt vermeyi tercih etti. Özbek ?Görevden alma diye bir şey söz konusu olmaz. Bir kişinin görevden alınması değil, durumunun görüşülmesi kurulun gündemine getirilip, kurulda tartışılması söz konusudur. Bu tartışmayı yapamadık biz'' demekle yetindi. Öte yandan HSYK'nın Yüksek Yargı'dan gelme üyeleri adına yapılan yazılı açıklamada da ?Adalet Bakanlığı'nın ünvanlı hakim ve savcılarla ilgili kararnameyi geri çekme yetkisinin olmadığı? iddia edildi.

İŞTE HSYK'NIN HEDEFİNDEKİ HAKİM VE SAVCILAR

HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyelerinin son dakika korsan kararnamesi ile görevden almak istediği hakim ve savcılar şunlar:

? TURAN ÇOLAKKADI (İstanbul Başsavcıvekili): Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi soruşturmaları yürüten özel yetkili savcılar ona bağlı. Ergenekon savcılarını engellemediği için başından beri HSYK'nın hedefi. Görevden alınamayınca HSYK tarafından Türkiye'de bir ilk olarak daha kıdemli ikinci bir Başsavcıvekili olarak Olcay Seçkin atandı. Ancak Seçkin, muvazzaf generalleri sorgulamamak için önce rapor aldı sonra emeklliğini istedi.

? MEHMET ALİ PEKGÜZEL (Ergenekon duruşma savcısı): Ergenekon Davası'nın en kilit savcılarından birisi. Uzun süre Zekeriya Öz'le beraber Ergenekon soruşturmasını yürüten Pekgüzel, dava sürecinin başlamasıyla birlikte Silivri'deki duruşmaların savcılığını yapıyor. Sorduğu nokta sorular nedeniyle sanıkların hedefindeki bir isim.

? FİKRET SEÇEN (Ergenekon Savcısı): Ergenekon soruşturmasına sonradan dahil edilen bir isim. Son olarak Ergenekon bağlantılı olduğu iddia edilen Deniz Kuvvetleri içindeki fuhuş çetesine yönelik soruşturmayı yürütüyor. Hedefe oturtulmasının en büyük nedeni ise Ergenekon'la ilişkili hakim ve savcılarla ilgili soruşturmaya başlaması oldu.

? ZEKERİYA ÖZ (Ergenekon savcısı): Ergenekon Soruşturmasını başlatan soruşturmanın ana savcısı. Dava sürecinde yüzlerce ölüm tehdidi aldı, onlarca davayla kuşatma altına alınmak istedi. Geçtiğimiz yıl HSYK yine kendisini görevden almak istedi ancak başaramadı. Son olarak İnternet Andıcı soruşturması kapsamında 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ile Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'yu ifadeye çağırdı.

? İDRİS ASAN (İstanbul 9. Ağır Ceza Üyesi): İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin en kıdemli üyesi olması nedeniyle başkanın katılmadığı durumlarda heyete başkanlık yapıyor. Ergenekon kapsamında üst düzey subaylara yönelik çok sayıda arama ve tutuklama kararı vermesi nedeniyle hedefte olan bir isim. HSYK, geçen yıl Tuncay Arslan ve Yılmaz Alp'i 9. Ağır Ceza'ya atadı. Yılmaz Alp, nöbetçi hpakim sıfatıyla Balyoz sanıklarını topluca tahliye etti.

? ALİ EFENDİ PEKSAK (İstanbul 10. Ağır Ceza Üyesi): Balyoz soruşturmasında yapılan ilk operasyon sırasında nöbetçi hakimdi. Çetin Doğan dahil 31 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Ergenekon soruşturması karşıtı medyanın hedefine oturtuldu ve ?jet hakim' olarak hedef gösterildi. Peksak, Balyoz davasına bakacak olan mahkeme heyetinde de yer alacak.

? DAVUT BEDİR (İstanbul 10. Ağır Ceza Üyesi): Balyoz davasına bakacak olan mahkeme heyetinde yer alan Davut Bedir, Balyoz iddianamesini kabul eden heyetin içinde yer aldı ve 70'den fazlası muvazzaf asker 102 kişi sanığın yakalanması yönünde oy kullandı. Ergenekon soruşturması kapsamında nöbetçi hakim olarak çeşitli arama ve tutuklama kararları verdi.

? METİN ÖZÇELİK (İstanbul 11. Ağır Ceza Üyesi): Ergenekon soruşturmasında nöbetçi hakim olarak bazı arama ve tutuklama kararlarında imzası var. 102 Balyoz sanığı hakkındaki yakalama kararını kaldıran mahkeme heyetinde yer aldı. Ancak karara muhalif kalan Özçelik, şerh yazısında kararın hukuksuzluğunu gözler önüne serdi.

? MEHMET KARABABA (İstanbul 12. Ağır Ceza Üyesi): Poyrazköy Cephaneliği davasının görüldüğü mahkemede Başkan Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ile üyeler Oktay Kuban ve Mehmet Erdoğan ile birlikte çalışıyor. Hakim Kuban, Poyrazköy dosyasının da askeri mahkemeye gönderilmesini istiyor. Geçtiğimiz günlerde heyete atanan Mehmet Erdoğan ise sonradan atandığı mahkemede Şemdinli dosyasını askeri mahkemeye göndermesiyle tanınmıştı.

? HASAN HÜSEYİN ÖZESE (Ergenekon Hakimi): Ergenekon davasına bakan 13 Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde yer alıyor. İstanbul özel yetkili mahkemelerde başkanlar dışında en kıdemli Hakim Hasan Hüseyin Özese. Ergenekon heyetinde de kıdemli üye olması nedeniyle başkanın olmadığı durumda heyete başkanlık ediyor. Ergenekon davasında sanıkların kendilerini sorularla sıkıştırdığı, duruşma salonunda şov yapmalarına izin vermediği ve tutukluluk yolunda oy kullandığı için büyük tepki gösterdiği hakim.

? RÜSTEM ERYILMAZ (İstanbul 14. Ağır Ceza Üyesi): Ergenekon soruşturmalarında birçok arama ve tutuklama kararında imzası bulunan Eryılmaz, Albay Dursun Çiçek'i ilk kez tutuklayan hakim. Ergenekon davasına bakan 13. ACM'nin itiraz mahkemesi 14. ACM. Bu heyet bu güne kadar 13. ACM'nin tutukluluğun devamı ve reddi hakim vb. konusundaki kararlarına yapılan itirazları reddetti.

? RESUL ÇAKIR (İstanbul 14. Ağır Ceza Üyesi): İrtica İle Mücadele Eylem Planı'nın altında imzası bulunan Albay Dursun Çiçek ilk kez tutuklandıktan saatler sonra tutukluluğa itiraz edilince İstanbul 14. ACM oy çokluğuyla Çiçek'i serbest bırakmıştı. Bu karara hakim Resul Çakır, muhalefet şerhi düşmüştü.

? MUSTAFA KARATAY (Erzurum 2. Ağır Ceza Başkanı): Orgeneral Saldıray Berk ve Başsavcı İlhan Cihaner'in sanık olduğu Erzincan Ergenekon davasına bakan Mahkemenin Başkanı olan Karatay HSYK'nın hedefine oturdu. Erzincan Ergenekon iddianamesini kabul etti. Yargıtay 11. Ceza'nın dosyayı bize gönder talebine rağmen Erzincan Ergenekon dosyasını İstanbul'a Ergenekon Mahkemesi'ne göndermişti.

? İSMAİL ŞAHİN (Erzurum 2. Ağır Ceza Üyesi): Erzincan Ergenekon davasına bakan heyette yer aldı. İlhan Cihaner'in makamında ve evinde yapılan arama kararını ve sonrasında da tutuklama kararını nöbetçi hakim olarak verdi. Erzincandaki askeri mahallerin aranmasına ilişkin verdiği kararlar nedeniyle askeri makamlar hakim İsmail Beyi resmen bakanlığa şikayet etmişti.

? SİNAN KUŞ (Erzurum Başsavcısı): Erzincan Ergenekon yapılanmasına karşı Erzurum özel yetkili savcılığınca yapılan soruşturmada İlhan Cihaner'in makamında ve evinde yapılan arama kararını ve sonrasında da tutuklanması ve dava açılması işlemlerine Başsavcı olarak müdahale etmediği için kendisi hedef seçiliyor.

? TARIK GÜR (Erzurum Başsavcıvekili): İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından HSYK tarafından özel yetkileri elinden alınan 4 isimden birisiydi. Özel yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin Yeniden inceleme talebinde bulunurken HSYK bu isteği reddetti.

? TANER AKSAKAL (Erzurum Özel Yetkili Başsavcıvekili): HSYK'Nın İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından 4 savcının yetkilerini ellerinden almasının ardından özel yetkili Başsavcı Vekili olarak atanmıştı. Ancak Aksakal, Saldıray Berk ve İlhan Cihaner'i sanık yapan Erzincan Ergenekon iddianamesini hazırlayarak mahkemeye teslim etmişti.

? OSMAN ŞANAL (Erzurum Savcısı): Erzincan Ergenekon soruşturmasını başlatan Şanal'ın özel yetkileri, İlhan Cihaner'i tutuklatmasının ardından HSYK tarafından elinden alınmıştı. HSYK tarafından görevden alınınca bu yazı eline geçmeden dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderince HSYK'nı çok kızdırmıştı.

? MEHMET YAZICI (Erzurum Savcısı): HSYK'nın tepkisinin tek nedeni İlhan Cihaner soruşturmasına dayanıyor. Özel yetkili savcı olarak mahkeme kararı üzerine İlhan Cihaner'in makamındaki aramayı Osman Şanal ile birlikte yaptı.

? RASİM KARAKULLUKÇU (Erzurum Savcısı): Özel yetkili savcı olarak mahkeme kararı üzerine İlhan Cihaner in evindeki aramayı yaptı. Bu sırada Kadir Özbek'in telefonla arayarak ismini, sicilini ve ne yaptığını sorması polis kamerasınca kaydedilen savcı.

? DURDU KAVAK (Diyarbakır Başsavcısı): Faili meçhullerin üzerine ısrarla gitmesi ve Cemal Temizöz soruşturması nedeniyle kendisini HSYK hedefe koydu. Diğer bir konu da açılım kapsamında Habur'dan gelerek teslim olan PKK'lıların sorgulanması işlemi için Habur sınır kapısına özel yetkili savcıları göndermesidir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber