Parmak izi ve DNA bankası oluşturulacak!!!

Haber Giriş : 08 Mart 2005 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da özellikle son yıllarda artan hırsızlık ve kapkaç olaylarını araştırmak ve gerekli tedbirleri almak üzere İstanbul milletvekillerinin oluşturduğu Güvenlik Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, suçluların bir an önce yakalanmasını sağlamak amacıyla 'Parmak İzi ve DNA Bankası' oluşturulmasını önerdi.

Kuzu, 18 yaşına gelen herkesten hem parmak izi hem DNA örneğinin alınması gerektiğini söyledi.

Güvenlik Komisyonu Başkanı Kuzu, İstanbul'da güvenliği tehdit eden olayları araştırmak üzere kurulan komisyonun belirli periyotlarla valiliği ve emniyet müdürlüğünü ziyaret edeceğini açıkladı. Komisyonun TBMM Sokak Çocuklarını Araştırma Komisyonu ve bakanlardan oluşan Kapkaç Komitesi ile temasa geçeceğini dile getiren Kuzu, "İstanbul'u güvenlik altına alacağız" dedi.

İstanbul'daki olayların önüne geçmek için öncelikle polisin işlevinin arttırılması gerektiğine işaret eden Kuzu, yasalar çerçevesinde insan haklarını ön planda tutmak kaydıyla polisin yetkilerinin arttırılabileceğini vurguladı. Kuzu, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde polisin işlevi neyse Türkiye'de de aynı işleve kavuşturulabileceğini anlattı.

Güvenliği tehdit eden olayların en aza indirilmesi için işlek caddelere, belirli sokaklara ve merkezlere elektronik gözetim cihazının da yerleştirilebileceğini vurgulayan Kuzu, Avrupa Birliği ülkelerinde suçluların daha rahat takibini sağlamak amacıyla sözkonusu cihazların kullanıldığını hatırlattı. Kuzu, dijital takip ile polisin suçluları yakalamasının daha da kolaylaşacağını bildirdi.

İstanbul milletvekillerinin oluşturduğu güvenlik komisyonunun başkanı Kuzu, suçluların yakalanmasını sağlamak amacıyla 'Parmak İzi ve DNA Bankası' kurulmasını da teklif etti. Her vatandaştan belli bir yaşa gelince parmak izinin ve DNA örneklerinin alınmasını isteyen Kuzu, "Bu şekilde hiçbir insana kötülük yapılmaz, tam tersine iyilik yapılır. Biz milletvekilleri olarak parmak izimizi veriyoruz. Herkesin parmak izi ve DNA örnekleri de depolarda dursun. Çok kısa sürede suçlu yakalanabilir. Bu işi sivil bir teşkilat yürütebilir. İş yaparken polis ile birlikte çalışılabilir. Polise bilgi verilir. Bir insanın parmak izi değişmediği için suçluları yakalamadaki en etkin yol bu olabilir. Bizde şu an polisin elinde sadece sabıkalıların parmak izleri var. Biz bunu genelleştirmeliyiz" şeklinde konuştu. Kuzu ayrıca, polis sayısının arttırılmasını ve en fazla polisin İstanbul'a verilmesini de teklif etti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber