HSYK, Konya'daki otobüs kazası davasına 13 yılda 11 hâkim atamış

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Ağustos 2010 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HSYK'nın, Konya'nın Karapınar ilçesi yakınlarında çoğu üniversite öğrencisi 49 kişinin yanarak hayatını kaybettiği otobüs kazası davasında sadece Hâkim Habip Kılınç ve Savcı Gültekin Avcı'yı görevden almadığı ortaya çıktı.

Zaman'ın manşetine taşıdığı haber sonrasında davaya, HSYK'nın müdahalesiyle ilgili ilginç bilgilere ulaşıldı. Karapınar Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi'nde 13 yıl boyunca devam eden davada, hâkimler 11 kez değiştirilmiş. O dönemde kazada ölen 21 kişinin avukatlığını yapan bugünün CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, verilen kararın bozulması ve sonraki süreçte otobüsü üreten firma lehine kararlar verilmesine, 'Yargı bağımsız değil' diyerek isyan ettiği öğrenildi.

Davadan alındığı için istifa eden eski Hakim Habip Kılınç'ın, açıklamalarına, otobüs üreten firmaya karşı hukukî mücadele veren İpek Turizm'in sahipleri de destek verdi. Haklı oldukları davada haksız duruma düştüklerini dile getiren İpek Turizm'in sahibi Derviş Binboğa, "Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), kaza sonrasında bilirkişi olarak rapor verdi. Raporunda firmanın ürettiği bu otobüslerin, 'pimi gövdesine bağlanmış el bombası; her zaman patlayabilir' ifadesi yer aldı. Mahkemenin hakimi Habip Kılınç, bu rapor doğrultusunda firmaya ait aynı model 3 bin 500 otobüsün toplatılmasına karar verdi. Otobüsü üreten firma yöneticileri hakkında da tutuklama ve 5 yıl hapis cezası verilmek üzere dava açılmasına karar verdi. Ama karar, Ereğli Adliyesi'nde gece toplanan hakimlerce hiçbir gerekçe gösterilmeden bozuldu." dedi. Binboğa, kararı veren hakimin de apar topar Mardin Dargeçit'e tayini çıkartıldığını dile getiriyor. Binboğa, 13 yıl süren davanın hakiminin de 11 kez değiştirildiğini kaydediyor. Davaya bakan hakimlerden, üretici firma aleyhine karar verecek 4 hakim yine sürgün edilirken, firmanın lehine hareket eden 7 hakimin de ödüllendirilerek Yargıtay'a alındığını ileri sürdü.

ATİLLA KART, HANGİ VİCDANLA 'HAYIR' DİYECEK!

O dönemde İpek Turizm genel müdürü olan Derviş Binboğa'nın oğlu Mirza Binboğa, "Biz HSYK'nın bu atamaları sebebiyle mağdur olduk. Bunun yanında o dönemde, kazada ölen 21 insanımızın avukatlığını CHP Konya Milletvekili Atilla Kart yapıyordu. Atilla Kart, o gün 'Yargı bağımsız değil' diyordu. Bizimle beraber söylüyordu. Bugün muhalefet olduğu için 'hayır' diyor. Hangi vicdanla 'hayır' diyecek merak ediyorum. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na 'hayır' diyecek. O da mağdur oldu." şeklinde konuştu.

ERSAN TEMİZEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber