Kadınlar polisi tahrik etmiş

Haber Giriş : 09 Mart 2005 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadınlara yine biber gazı:
Polis, Malatya'da PTT Başmüdürlüğü'ne kadar yürümek isteyen Demokratik Platform üyelerine 'ellerindeki pankart ve dövizleri indirdikten sonra yürüyüş yapabileceklerini' söyledi. Uyarıya rağmen yürüyüşe geçen grup biber gazıyla dağıtıldı. Yedi kişi gözaltına alındı. FOTOĞRAF: SELAHATİN GÖKATALAY/AA

Polisin kadınlara uyguladığı ve AB'nin sert tepki gösterdiği şiddete dair resmi savunma sürüyor. Güler, 'Güvenlik güçleri zor kullanmaya tahrik edildi. Eğer orantısız güç kullanılmışsa kanun uygulanır' dedi

İstanbul Valisi Muammer Güler, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle pazar günü Saraçhane ve Beyazıt'ta düzenlenmek istenen eylemlere polisin sert müdahalesiyle ilgili olarak, "Güvenlik güçlerinin zor kullanmaya adeta teşvik edildiği, tahrik edildiği belirlenmiştir" dedi.
Güler 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Valilik'te düzenlenen etkinlikte gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Vali "Basında yer alan eleştirileri okuduk. İdari bir soruşturma başlatılmıştır. Eğer orantısız güç kullanımı varsa, onunla ilgili kanunun gereği yapılacaktır" dedi.

Yüzde 3'üne müdahale
'Olayın gerisindeki gerçekleri de kamuoyunun bilmesini istediğini' söyleyen Güler, şu bilgileri verdi:
"İstanbul'da 2004 yılı içinde 1836 açık, kapalı yer toplantısı ile basın açıklaması yapıldı. Bunların 1788'ine hiçbir müdahalede bulunulmadı. Sadece kanunsuz olan 48 gösteriye müdahale edildi. Bu da yüzde 97'lik bir oranı ifade ediyor. Yani sadece yüzde 3'lük olaya polis güçleri müdahale etti. Özgürlüklerin en iyi şekilde kullanılmasında, polisin aldığı tedbirlerle de yardımcı olundu."

Kanuni zorunluluk
Grubun, kanunsuz olduğu halde Saraçhane'de basın açıklaması yapmasına izin verildiği halde, anayolu işgal ederek Beyazıt'a kadar yürümekte ısrar ettiğini belirten Güler şöyle devam etti: "Kendilerine 25 dakika boyunca ihtarda bulunulmuş, yolun kapatılması ve gösterinin de kanunsuz hale dönüşmesi nedeniyle dağıtılması sağlanmıştır. Aynı şekilde Beyazıt Meydanı'nda da basın açıklaması yapılmasına izin verilmiş. Ancak topluluğun yürüyüş için anayolu işgal etmesiyle yeniden müdahalede bulunulmuştur. Bu bizim kanuni zorunluluğumuzdur. Herkes kendi bildiği gibi toplantı ve gösteri yürüyüşü yeri tayin edemez. Bu, yasalarla öngörülmüş bir tespittir. Özellikle belirtiyorum; burada bir provokasyon vardır. Bu olaylarda bir polis aracı, bir polis motosikleti tahrip edildi. Altı polis memuru yaralandı, taşlarla saldırıldı. Burada güvenlik güçlerinin zor kullanmaya adeta teşvik edildiği, tahrik edildiği belirlenmiştir".

Gözaltına alınanlardan bazılarının terör ve çeşitli suçlardan arandığını söyleyen Güler, "Polisin zor kullanırken, orantılı güç kullanma konusundaki hassasiyetinin devam etmesi için her türlü uyarı ve eğitim çalışması devam ettirilecektir. Varsa bu konuda kanuni bir eksiklik, gereği yerine getirilecektir. Ancak polise de bu konuda anlayışlı davranılmasını istiyorum. Hak ve özgürlükler, Anayasa'nın belirttiği çerçevede yerine getirilebilir. Bu hakların kötüye kullanılması, böylesine sakıncalı durumlar ortaya çıkartabilir" diye konuştu.

Orantı iyi hesap edilmeli
Polisin, cop kullanma yetkisi bulunduğunu ifade eden Vali Güler, "Ancak bunun orantısını iyi hesap etmek lazım. Polise taşlarla, sopalarla saldırılması, ikazlara uyulmaması konusunda amirler ve polis, gerekli kuvvet kullanımını kendileri takdir edecekler. Elbette bunun ölçülü olması lazım" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber