Bordo bereli komutandan Talabani'ye harçlık sözü

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Eylül 2010 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP döneminde 57. Hükümet'ten yardım alan Talabani'nin bordo bereli komutan N.Y'den operasyon karşılığında para istediği görüşmelerin tutanakları ortaya çıktı

MHP'nin iktidarda olduğu dönemde, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile Kürt Lideri Mesud Barzani'ye yapılan yardımlarla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. star, Talabani ile Türkiye'de bordo bereliler olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanı Y.N.'nin bir operasyon için yaptığı görüşmenin tutanaklarına ulaştı. Tutanaklara göre, Celal Talabani operasyona destek karşılığında bayram öncesi harçlık talep ediyor.

OPERASYON DEĞERLENDİRMESİ

Tutanaklarda yer alan bilgilere göre, Talabani ile dönemin Özel Kuvvetler Komutanı'nın görüşmesi, DSP-MHP-ANAP Koalisyon Hükümeti döneminde, Kuzey Irak'ta gerçekleşti. Görüşmede, PKK'ya yönelik yapılacak operasyonlar değerlendirildi. Görüşmede, özel kuvvetlerden başka komutanlar da hazır bulundu. Tutanaklara yansıyan ifadelere göre, Talabani'nin, bordo bereli komutanlara övgüler düzmesi, PKK'ya yönelik de ağır eleştirilerde bulunması dikkat çekti.

MAAŞ ÖDENECEĞİNE DAİR SÖZ

Celal Talabani, yaklaşık üç yıl önce Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonları sırasında, ?Türkiye'ye bir Kürt kedi bile vermeyiz? şeklindeki açıklaması ile büyük tepki çekmişti. Irak Devlet Başkanı Talabani'nin, bordo bereli komutan ile yaptığı görüşmede, operasyon için her türlü desteği vereceklerini anlatarak, ancak bayram öncesi biraz maddi olarak yardımda bulunulması gerektiğini söylediği belirlendi. Komutanın da, Talabani'nin bu isteğini olumlu yanıt vererek, bayramdan önce peşmergelerin ve diğer görevlilerinin maaşlarının ödeneceği konusunda söz verdiği saptandı.

KOMUTANLA YAPILAN GÖRÜŞMENİN TUTANAĞI

Talabani ile Özel Kuvvetler Komutanı'nın görüşmesinde yer alan bazı diyalogları şöyle:

KOMUTAN: Birliğimiz hakkında ne düşünüyorsunuz? Son gelişmeler neler? Irak bir temsilci çağırmıştı, bu konudaki düşünceleriniz neler?

TALABANİ: Birliğinizin buraya gelmesinden dolayı size çok teşekkür etmek istiyorum. Barzani kontrol noktaları teşkil edeceğine operasyon yaparsa iyi olur. Arazide birçok nokta var ki kontrol edilemez. Onlar terör örgütüne yardımcı oldu. Sizin kontrol noktaları onların yardımlarını keser. Bizim adamlarımız var, sayı ile bildiriyor.

KOMUTAN: Halkınız Türk birliğinin Kuzey Irak'a gelişinden memnun mu?

TALABANİ: Halk ve peşmerge birliğinizin gelişine çok sevindi. Türkiye ile işbirliği yapma kararı aldık. Artık işlerimizi müşterek yapacağız. Bundan sonra barışı da, savaşı da, planlarımızı da Türkiye ile yapacağız. Bu tarihi fırsat, PKK ?ya operasyon yaparsak bitiririz.

KOMUTAN: Biz de sizlere gerekli desteği veririz.

ALABANİ: KDP'ye yapılan yardım gibi bizim de ihtiyacımız var. Onlarda Habur kapısı var. Biz de o da yok.

KOMUTAN: Terör örgütünü bitirirseniz, Habur kapısının gelirlerini paylaşabilirsiniz.

TALABANİ: Elimizden geleni yapacağız. Türk kardeşlerimizle dürüstçe konuşuyoruz. PKK'yı bitirmekte kararlıyız. Kur'an-ı Kerim'de bir ayet vardır, ?Herkes kendi gücüne göre.' Elimizden geleni yapacağız.

KOMUTAN: Bu desteğimizle, siz de kendi düşündüklerinizi uygularsanız, onlara ağır bir darbe vurulur.

TALABANİ: Hazırlık yapıyoruz. Durumumuz iyiye gidiyor. Bayramdan önce bize yardım yaparsanız iyi olur.

KOMUTAN: Peşmerge maaşlarını Çarşamba günü vereceğiz.

Barış için görüşmek zorundasınız

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Öcalan için, ?Öcalan'ı neden idam etmediniz? sözüyle Kürtlere hakaret ettiğini ileri sürdü. Bahçeli'nin ?Neden görüşme yapıyorsunuz' sözlerini de eleştiren Türk, ?Siz görüşmek zorundasınız, barış ve kardeşlik istiyorsanız görüşeceksiniz? dedi. Batman'da düzenlenen mitingde konuşan Türk, ?Afrika'nın ırkçı lideri bile Mandela'yla görüşüp el sıkıştı. İngiltere başkanı, İrlanda sorunu için gerekirse şeytanla görüşürüm demişti. Lider olmak için cesur olacaksınız, taviz vermeyeceksiniz? dedi.

Askeri araca bombaya 35 yıl istemi

İstanbul Halkalı'da 22 Haziran'da askeri personel taşıyan otobüse düzenlenen ve 5'i asker, 1'i astsubay kızı 6 kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin iddianamede tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede 13 şüpheli yer aldı. Şüphelilerin sansasyonel eylem hazırlığında oldukları anlatılan iddianamede zanlıların 35 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede ayrıca şüphelilerden Seyithan Özer ve Mehmet Kazım Sevim'in demircide yaptırdıkları metal kutunun altına 2 delik açtırdıkları belirtilerek, Sevim'in bomba kabını eylemde kullanılması için ismini açıklamadığı örgüt üyesi ya da üyelerine verdiği belirtildi. Öte yandan bombayı askeri servis güzergahına yerleştiren terör örgütü üyelerine yönelik soruşturmanın da sürdüğü öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber