Hastane kuyruklarını azaltmak için yeni önlemler

Haber Giriş : 09 Mart 2005 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK hastanelerini devralan Sağlık Bakanlığı, özellikle polikliniklerde artan kuyrukları azaltmak için yeni formüller üzerinde duruyor. Bakanlık, hastanelerdeki kuyrukların en önemli nedenlerinden biri olan tedavi katkı paylarının, sağlık tesislerinde tahsil edilmemesi için girişimlerde bulunuyor. Çalışmalar tamamlanırsa tedavi olmak için hastaneye gelen vatandaşlar katkı payı ödemek için ayrıca kuyruğa girmek zorunda kalmayacaklar.

19 Şubat'tan itibaren SSK'ya ait 148 hastane ve 400'ü aşkın sağlık tesisini devralan Sağlık Bakanlığı, polikliniklerde vatandaşların cinnet geçirmesine neden olacak kadar artan kuyrukları en aza indirmek için çareler arıyor. Bakanlık yetkilileri, hastanelerde uzun kuyrukların oluşmasına yol açan katkı payı veznelerini rahatlatmak için girişimlere başladı.

Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'na, "Katkı paylarının hastanelerde tahsil edilmemesi için yeni bir model geliştirelim" teklifinde bulundu. Sağlık Bakanlığı'nın bu önerisi kabul edilir ve gerekli çalışmalar yapılırsa, muayene ya da tedavi olmak için hastaneye gelen vatandaşlar katkı payı ödemek için ayrıca sıraya girmek zorunda kalmayacaklar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK emeklilerinin ödediği 80 yeni kuruşluk (800 bin TL) katkı payının emeklilerin maaşlarından kesilmesi uygulamasını başlatarak bu alandaki ilk adımı atmıştı. SSK'lı emekliler yapılan tedavileri karşılığında katkı payı ödemek için artık sıraya girmiyor. Sağlık Bakanlığı'nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'na götürdüğü teklifte uzlaşma sağlanırsa, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur mensuplarının ödemeleri gereken katkı payları da maaşlarından kesilecek. Bu arada Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2004 yılında 6 aylık sürede 261 bin hastadan toplam 332 milyar lira kaktı payı toplandı. Buna karşılık 40 milyar liralık makbuz kullanıldı. Bununla birlikte katkı paylarının alınması için 5 vezne memuru görevlendirildi. Yasa gereği veznelerin devlet memuru olması gerektiği için hastane yönetimi, başka birimlerde çalışan memurları veznedar olarak görevlendirdi.

Öte yandan vatandaşlar artık doktora yazdırdıkları reçeteleri başhekim veya başhekim yardımcısına onaylatmak zorunda kalmayacak. Hastayı muayene eden doktorların yazıp imzaladığı reçetelerle vatandaşlar doğrudan eczaneye gidip ilaçlarını alabilecek. Ancak uygulamaya konulan bu yenilik bazı nedenlerden dolayı tam olarak işlemiyor. Çünkü doktorların kaşelerinde sadece isim, soyisim ve diploma numaraları bulunuyor.

Doktorların kaşelerinde görev yaptığı hastane, doktor bilgileri, uzmanlık alanı gibi ayrıntılı bilgiler yer almadığı için eczaneler 'tasdiksiz' ilaç vermiyor. Bu olumsuzlukların yaşanması üzerine Sağlık Bakanlığı, hastanelere, "Doktorların kaşelerini yenileyin" talimatı verdi. Hastane yönetimleri ise bu talimattan sonra yeni kaşe siparişinde bulundu. Yeni kaşelerde doktorların adı, soyadı, görev yaptığı sağlık tesisinin ismi ve diploma numarası gibi bilgiler yer alacak. Böylece eczaneler doktor kaşesinin bulunduğu reçeteleri işleme koyabilecek.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber