Öğretim üyelerine ?Hababam' ihbarı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Eylül 2010 18:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) 2'si profesör 4 öğretim üyesi, derslere girmedikleri ve vergi kaçırdıkları iddiasıyla Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) ?Niyazi Bayır' imzasıyla ihbar edildi. Hem üniversite, hem de maliyenin incelemeye aldığı öğretim üyeleri, ihbarcının adres ve kimlik bilgilerinin gerçek dışı olduğunu ve Hababam Sınıfı filmlerinde Din Kültürü öğretmeni ?Niyazi Bayır' karekterinin adı kullanılan ihbar nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Ziraat Fakültesi'nden Prof.Dr. Mustafa Kaplan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Prof.Dr. Orhan Kuruüzüm, Ziraat Fakültesi'nden Doç.Dr. Orhan Özçatalbaş ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden (İİBF) Doç.Dr. Şükrü Erdem hakkında ?Niyazi Bayır' adı ile geçen yıl Mart ayında YÖK'e gönderilen ihbar mektubunda, bu öğretim üyelerinin derslere girmedikleri, görevi savsakladıkları, yasadışı yollarla kazanç sağladıkları, vergi kaçırarak devleti ve döner sermayeyi zarara uğrattıkları iddia edildi.

İhbarı değerlendiren YÖK, geçen yıl Nisan'da olayı AÜ Rektörlüğü'ne bildirdi. Rektörlük de Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı'na inceleme yapması için başvurdu. Öğretim üyeleri hakkında vergi dairesinin başlattığı incelemenin yanı sıra, Rektörlük tarafından da soruşturma açıldı.

Öğretim üyeleri suçlamalara itiraz ederken, Vergi Dairesi Başkanlığı'nın polis ve muhtarlık aracılığıyla yaptığı araştırmada, ihbar mektubunda yazılı Meydankavağı Mahallesi Burhanettin Onat Caddesi'ndeki adreste belirtilen isimde kimsenin oturmadığı belirlendi.

2'si profesör 4 öğretim üyesi hakkında açılan soruşturmalar ve incelemelere ilişkin başvuru üzerine Danıştay 9 Haziran'da öğretim üyeleri hakkında açılan soruşturmaların durdurulmasına karar verdi. Ardından Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü de asılsız ihbar nedeniyle soruşturmayı iptal etti.

Bunun üzerine Hababam Sınıfı'nda Hamit Haskabal'ın canlandırdığı ?Niyazi Bayır' karakterinin adının kullanıldığını düşünen öğretim üyeleri, sahte ihbarcının kimliğinin tespit edilmesi için 1 Eylül'de Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

ORGANİZE SUÇ ATMA OPERASYONU

Şikayet dilekçesinde, haklarında hiçbir somut delil ve belgeye dayanmadan yapılan suçlamaların tamamen gerçek dışı olduğunu belirten Prof.Dr. Orhan Kuruüzüm, devletin vergi denetmenlerinin, muhtarlarının ve diğer ilgililerinin kanun gereği arayıp bulması gereken haksız şikayet ve ihbar mektupçusu Niyazi Bayır'ın, maalesef bulunamadığını kaydetti.

Rıfat Ilgaz'ın yazdığı ?Hababam Sınıfı' romanından derlenen Hababam Sınıfı filmlerinde öğrencilerin ?Bayır Niyazi' lakabını taktıkları Din Kültürü öğretmeni ?Niyazi Bayır' ve yine ?Hababam Sınıfı Askerde' filminde de ?Başçavuş Niyazi' rolleri olduğunu belirten Prof.Dr. Kuruüzüm, ?Eğer gerçek yaşamda bu isimde biri yoksa, karşımızda film ve roman karakterini sahte isim olarak kullanan ve muhtemelen organize bir suç atma operasyonu ile karşı karşıya kalmış durumdayız? dedi.

YIPRATMA KAMPANYASI

Doç.Dr. Orhan Özçatalbaş, sahte ihbarcının mektubu üzerine açılan soruşturmanın kendilerine yönelik yıpratma kampanyası olduğunu söyledi. Ziraat Fakültesi'nden Prof.Dr. Mustafa Kaplan ile İİBF'den Doç. Dr. Şükrü Erdem ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber