Diyalog, barış umudunu arttırdı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Eylül 2010 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BDP ile hükümet arasındaki görüşme başkenti ve bölgeyi hareketlendirdi. CHP'den de BDP ile görüşme için sinyal gelirken STK'lar da ?Silahlar mutlaka susmalı? diyor

NEVİN BİLGİN

TBMM'de yapılan AK Parti-BDP görüşmesine siyaset dünyasından ve bölgedeki STK'lardan büyük destek geldi. Bölgede büyük bir umut ve heyecan yaratan görüşme başkentte de hareketliliğe neden oldu. CHP'den de BDP ile görüşebiliriz sinyali geldi. Meclis'te AK Parti ile BDP arasındaki görüşmenin yansımaları şöyle yorumlandı:

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart: Görüşme, diyalog ortamı olumlu. CHP bu sürece katkı sağlamalıdır. Dayatma içine girmeden süreç aşılmalı. Anadil eğitimi üniter yapı içinde çözülebilir.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir: Her görüşme faydalıdır.

YUMUMAŞAMAYA İHTİYAÇ VAR

Meclis AB Komisyon Başkanı Yaşar Yakış: Ortamın yumuşaması olumlu. Gerginliğe değil yumuşamaya ihtiyaç var.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem: Hayır olsun. Bunu yaparken devletin sınırlarını zorlamamak gerek. Sınırlar ne derseniz, Türkiye milli bir devlettir. Resmi dili Türkçedir. Kürtçe zaten öğreniliyor, konuşuluyor.

Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil: Partilerin görüşmesi doğal. Ortak çıkar, payda ancak bu görüşmelerde ortaya çıkar.

GÜNEYDOĞU'DA UMUT ARTTI

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu: Görüşmelerin başlaması çözüm sürecinin başlaması anlamına geliyor.

GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu: Çatışmanın durdurulması ve demokratik bir ortamın hazırlanması sorunun çözümü konusunda en önemli eşiktir.

DİGİAD Başkanı Alaaddin Korkutata: Görüşmenin oluşan diyalog zeminin bundan sonra silahların susacağı, çatışmaların biteceği bir çığır açmasını umuyorum.

Bu sadece hükümetin değil tümTürkiye'nin sorunu

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu: Bu tabii ki her türlü sorunun çözümünde ilk adım ve önemli bir zemin hazırlandı. Sadece hükümetin çözeceği bir sorun şeklinde algılanmamalı. Aslında sadece Kürtlerin veya hükümetin sorunu değil, Türkiye sorunudur. Herkesin, özellikle siyasi partilerin tümünün görüşleri alınarak varsa projeleri ortaya koyarak genişletilmeli. Örgütün eylemsizlik kararını süresiz şekilde uzatması gerekiyor. Silahlar susmadan bu zeminin uygulamaya geçirilmesi mümkün değil.

BDP ile konuşmayız diye bir şey demedik

CHP, Barış ve Demokrasi Partisi ile görüşme sinyali verdi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, BDP ile ?'BDP ile temas kurmayacağız diye bir ilanda bulunmadık. Ama BDP'nin izlediği politika, koşullar, böyle bir anlam çıkmasına neden oldu'' dedi. Devlet eliyle Kürtçe yayına karşı olduklarını hatırlatan Anadol, ?Bunun yerine özel kanallar destek olunabilir. Anadilde eğitim Türkiye'yi federal yapıya götürür. Üniter devlette çeşitli anadillerde eğitim olmaz. Kürt kültürünü geliştirici eğitimler, üniversitelerde bu alanda dallar olabilir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber