Prim borcunu kredi çekerek ödeyen esnafa büyük indirim

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Ekim 2010 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Esnafın sabırsızlıkla beklediği SGK ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasında bankalar da devreye girecek. Böylece bankadan kredi çekerek borcunu kapatan mükellef yüzde 80-90 avantaj elde edecek

HÜSEYİN ÖZAY

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine başlatılan vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaya, finansman desteği de verilecek. Getirilecek ödeme kolaylığı ile mükellefler borçlarını yeniden yapılandırmak için bankalardan kredi kullanabilecek. Yeniden yapılandırmada enflasyonun üzerine küçük bir gecikme zammı eklenirken, borcunu peşin olarak kapatanlara yüzde 80-90 indirim gelecek. Bu indirim vadenin uzatılması halinde düşecek. Mükellefler, borçlarının bir kısmını peşin bir kısmını da taksitle ödeyebilecekler.

BANKALARLA GÖRÜŞME YAPILDI

Ekonomi yönetimi, yapılandırmaların uzun vadeye yayılması halinde tahsilat oranının düştüğünü tespit etti. Bunun için peşin ödemelerin özendirilmesi amaçlandı. Bu kapsamda, peşin ödemelerde indirim oranı yüksek tutulurken, borçların banka kredileriyle de kapatılma imkanı araştırıldı. Yapılan araştırmalarda, bir çok şirketin vergi ve prim borçları nedeniyle bankalardan kredi kullanamadığı belirlendi. Bankalarla yapılan görüşmelerde borçların yeniden yapılandırılması halinde, mükelleflere yeni kredi açabileceklerini bildirdiler. Buna göre, yapılandırmaya başvuran bir mükellef bankaya da başvuruda bulanarak kredi alabilecek. Krediyle de borcunu peşin olarak ödeyebilecek. Mükellefin, peşin ödeyerek elde edeceği indirim, banka kredisi ile üstleneceği faiz riskinden daha düşük olacak. Böylece, kredi ile borçların kapatılması avantajlı hale gelecek.

Affın adı yetti

Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunun gündeme gelmesinin ardından vergi tahsilatında yavaşlama gözlendiğini belirtti. Yetkililer, yeniden yapılandırmaya ilişkin düzenlemenin bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğine dikkat çekti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, son günlerdeki açıklamalarında yeniden yapılandırmanın belli bir tarihe kadarki alacakları kapsayacağına işaret ederek, vatandaşları bu dönemki vergi borçlarını düzenli olarak yatırması konusunda uyarmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber