Adalet Bakanlığının İlanı, Dava Edilebilir...

Sitemizi uzun süredir takip edenler, memur alım ilanlarında artık askerlik şartının aranmaması gerektiğini belirten gelişmeleri hatırlayacaklardır. "1999 DMS kılavuzu" hakkında bu nedenden dolayı Danıştay Onikinci Dairesi nezdinde açılan davanın reddedilmesi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kuruluna itiraz edilmişti. İtiraz, geçen ay karara bağlanmış olup, karar yine sitemizde yayımlanmıştı. Karar, memur alım ilanlarında "askerliğini yapmış olmak" şartının aranamayacağını içermektedir. Ancak bu önemli karara rağmen Adalet Bakanlığı, infaz koruma memuru alım ilanında yine askerliğini yapmış olma şartına yer vermiştir.

Haber Giriş : 14 Mart 2005 00:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun kararında konuya ilişkin olarak şu karara varılmıştır.

"Bu durumda, 657 sayılı Kanunun 48,maddesinde, askerlik durumu itibariyle A-6 bendinde yer alan üç halden birine durumu uyanların Devlet memurluğuna girebilmeleri olanaklı kılınmış olup; maddenin B-2 bendi gereğince aranılabilecek özel şartlar (A) bendinde sayılan genel şartlara aykırı olamayacağından, kurumların genel, objektif düzenleyici nitelikteki idari tasarruflarıyla bu yönde hükümler getirilemeyeceğinden, dava konusu duyuruda erkek adaylar için askerlik hizmetini yapmış olmak şartının aranmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır."

Ancak, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, bu açık karara rağmen ilanını eski uygulamalara göre düzenlenmiştir. Başvuruları, 21 Mart 2005 tarihinde başlayacak olan infaz koruma memuru, aşçı ve kaloriferci alım ilanında şartlar arasına "Erkek adaylar için, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10 uncu maddesinin (9) nolu bendi kapsamına girenler hariç olmak üzere, onay tarihinde askerlik hizmetini fiilen tamamlamış olmak" da bulunmaktadır.

Bu şart Kanundan kaynaklanan bir şart değildir. Zira 2802 sayılı "Hakim ve Savcılar Kanunu" ile 2992 sayılı "Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun"da bu konuya ilişkin bir düzenleme getirilmemiştir. Bu şartın dayanağı 10/07/2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği"dir. Bu yönetmeliğin askerlik şartının aranacağını belirten ilgili hükümlerinin bize göre değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak bu yapılmamış olup, ilan da değiştirilmeyen hükümlere dayanılarak çıkarılmıştır. Buradaki hata tümüyle Personel Genel Müdürlüğüne aittir.

Peki ne yapılabilir?

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün hatasını kabul edip ilanı değiştereceğini sanmıyoruz.

Bu nedenle adaylara iki önerimiz var. Birincisi bu konuda Adalet Bakanlığına faks ve dilekçe gönderilmesi; İkincisi ise mağdur olan adayların idare mahkemesinde dava açmasıdır. İdare mahkemesinde dava açılabilmesi için başvurunun reddildiğine ilişkin resmi bir yazı almak gerekmektedir.

İlana göre başvurular şu şekilde yapılamktadır: "Başvuruların ilgili adalet komisyonu başkanlıklarına veya buralara gönderilmek üzere mahallî Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapılması gerekmekte olup, mahallî Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapılan başvurulara ilişkin evrak, masrafı ilgilisinden alınmak suretiyle aynı gün acele posta servisi (APS) ile ilgili adalet komisyonu başkanlığına gönderilecektir.Aşçı ve kaloriferci kadroları için yapılan başvurular sınavı yapacak komisyonlara gönderilecektir. Usulüne uygun olarak başvuru süresi içinde mahallî Cumhuriyet başsavcılıklarına başvuran ve APS masrafını da ödeme suretiyle evrakını teslim eden aday adaylarının başvuruları kabul edilecektir."... Bu ilan maddesine göre askerliğini yapmamış olan adayların yazılı bir dilekçe ile başvurularını yapmaları gerekmektedir. Yazılı olarak yapılan başvurular ilgili adalet komisyonu başkanlıklarınca reddedilecektir. İşte bu red kararı üzerine 60 gün içinde idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmak gerekmektedir. İsteyen ziyaretçilerimiz konu hakkında Av. Ebubekir Dere ile görüşebilirler ([email protected])

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber