Şahin: Devlet diploma verdiği gence iş de verebilmeli

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Ekim 2010 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin ihtiyacı olduğu alanlarda nitelikli insan yetiştirmesi gerektiğini belirterek, ?Akıllı devlet, adil devlet eline diploma verdiği gencin eline de iş verebilmelidir, bunu başarmalıdır? dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) 2010- 2011 akademik yıl açılış töreni Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı. Saygı duruşu ve ardından İstikla Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende üniversiteyi tanıtan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Açılışta konuşan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gençlerin, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insanlar olarak yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda hükümet ve bakanlık düzeylerinde cidi bir planlama yapılması gerektiğini belirten Şahin, ?Türkiye'nin hangi nitelikteki elemana ihtiyacı vardır? Bu şunun için önemlidir, diploma verdiğimiz gencimizin eline iş veremiyorsak bir yerde aksaklık var demektir. Akıllı devlet, adil devlet eline diploma verdiği gencin eline de iş verebilmelidir, bunu başarmalıdır? dedi. Şahin, hangi alanda elemana ihtiyaç varsa bunun belirlenip, meslek yüksek okulları ve fakülteleri buna göre açmak gerektiğini kaydetti.

Meclis Başkanı Şahin, Türkiye'nin bugün dünya çapında bir isim haline gelmiş bir çok bilim adamı yetiştirdiğini belirterek, bu isimlerin bugün yabancı üniversitelerde çalıştığını belirterek beyin göçüne dikkat çekti. Şahin, ?Beyin göçü veren değil alan bir ülke haline gelmek Türkiye'nin önündeki en büyük hedeflerden biri haline gelmelidir? dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin hedefinin çağı yakalamak, bilimi ve aklı rehber olarak ortaya koymak olduğunu belirten Mehmet Ali Şahin, cumhuriyetin 87 yıllık tarihinde yüksek öğretim alanında önemli mesafeler katettiğini söyledi. Şahin, İstanbul Darülfünun'da 307 öğretim üyesi, 2 bin 904 öğrenci ile başlayan Türkiye'nin yüksek öğretim sürecinde şimdi 154 üniversite, 100 binden fazla öğretim üyesi ve 3.5 milyon öğrencinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de üniversitelerin araştırma geliştirme faaliyetlerine 2009 rakamlarına göre 480 milyon lira gibi bir pay ayırdığını belirten TBMM Başkanı Şahin, ?Son yıllarda önemli bir gelişme olmuş, yüzde 404'lik bir artış olmasına rağmen dünya ortalamasının altındayız? dedi. Patent sayısında da önemli gelişmelere rağmen dünya ortalamasının altında kaldığını belirten Şahin 154 üniversiten 19'unda teknokent olduğunu söyledi.

?BÜYÜK DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ'

Atatürk'ün ?Benim manevi mirasım bilim ve akıldır' sözüyle bilime verilmesi gereken değere dikkat çektiğinin altını çizen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise, ?Tarihi başarılarla dolu Türk tarihi aynı şekilde bilimden uzaklaştığımız anlarda yaşadığı başarısızlıkla ve perişanlıklarla da doludur. Tarihin görevi yaşanan bir yanlışı tekrara düşmeden geleceğe emin adımlarla yürümeyi sağlamaktır? dedi.

ULUSAL EĞİTİM POLİTİKASI YOK

Geçen dönem rektörlük yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ise Türkiye'nin ulusal eğitim politikası bulunmadığını ve bunun büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti. Üniversite öğretim üyelerine ?Lütfen konuşun? çağrısında bulunan Akaydın, ?Siyasetçiyi eleştirin, yerel yönetici eleştirin. Bakın Türkiye referandum geçirdi. Ekranlarda herkes konuşuyor da üniversitelerin hukuk fakültelerinden, parmakla gösterilecek az sayıda isim konuşuyor" dedi.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise insani değerlerle donanılmış öğrencilerin yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, ?İster tıp, ister hukuk okumuş olsun yüksek toleransı olmayan, demokrasi kültürüyle yetişmemiş gençler ülkenin geleceğini karartacak kadar kötüdür? diye konuştu.

Yeni akademik yılın ilk dersini ise 'Geleceğin Teknolojisi Nano Teknoloji' başlığıyla Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç verdi ve nano teknolojinin gelişimini anlattı.

TÖREN PROTESTOLARLA BAŞLADI

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, AÜ'nün akademik yıl açılış törenine katılması protestolara sahne oldu. Bir grup öğrenci, sabah saatlerinde açılış töreninin yapılacağı salonun önünde toplanmaya başladı. Zaman zaman slogan atan öğrenciler özel güvenlik birimleri tarafından uzaklaştırıldı. Açılış töreni öncesi salona girmeyi başaran öğrenciler ise güvenik birimlerinin ikinci bir kontorolünden geçti. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisi Özgür Özcan açılış törenin yapılacağı salondan çıkartıldı. Özcan, ?Üniversitelerde gerici AKP'nin yeri yoktur. Bunların demokrasi anlayışı bu kadar? diyerek salondan çıkartılmasına tepki gösterdi. TBMM Başkanı Şahin'in, törenin yapılacağı Atatürk Konferans Salonu'na girişinde ise Türkiye Gençlik Birliği'ne üye bir grup öğrenci, ?AKP defol, üniversiteler bizimdir' diye slogan attı. Üniversiteliler özel güvenlik biriminin müdahalesiyle uzaklaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber