YÖK'ten rektörlük haberlerine yalanlama

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Ekim 2010 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın rektörlük seçimlerine ilişkin haberlerde iddia edildiği gibi en çok oy alan üç adayın isimlerinin Cumhurbaşkanlığı makamına gönderileceği yönünde bir açıklamasının olmadığı bildirildi.

YÖK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında ''Rektörlük seçimlerinde radikal karar, YÖK aradan çıkıyor, Rektör listesini aynen gönderin'' başlıklarıyla haberlerin yer aldığı anımsatıldı.

Söz konusu haberlerde, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerdeki rektörlük seçimlerinde yeni bir sistemin hayata geçirileceğini ve üniversitelerden gelen sıralamaya müdahaleden edilmeden Cumhurbaşkanlığı makamına sunulacağını söylediği iddialarının yer aldığı vurgulandı.

Özcan'ın üniversitelerdeki rektörlük seçimlerine ilişkin görüşlerini zaman zaman değişik ortamlarda dile getirdiği ifade edilen açıklamada, ilgili mevzuat kapsamında yapılan rektörlük seçimlerinin değiştirilmesi gerektiğini ve farklı bir yöntemle seçimlerin olabileceğini daha önce de dillendirdiği bildirildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Ancak Sayın Başkanımızın haberlerde iddia edildiği şekliyle 3-4 Kasım 2010 tarihlerinde YÖK Genel Kurulunda yeni bir uygulamaya geçileceği ve en çok oy alan 3 adayın isimlerinin Cumhurbaşkanlığı makamına gönderileceği yönünde bir açıklaması olmamıştır. Bunun yanında Sayın Cumhurbaşkanımızın rektörlük seçimleri konusunda yeni bir yöntem belirlenmesi yönünde Sayın Başkanımıza herhangi bir talimatı olmamıştır.

Kamuoyunun söz konusu haberleri bu açıklama doğrultusunda yeniden değerlendirmesini dileriz.''(AA)


YÖK'ÜN YALANLADIĞI O HABER

MİLLİYET - Akademik ve siyasi çevrede yıllardır tartışılan ?rektör adayı belirleme' süreci Cumhurbaşkanı Gül'ün eleştirisinin ardından değiştirildi. Buna göre YÖK; onay için Köşk'e seçimde en çok oy alan 3 adayın ismini gönderecek

YÖK, yıllardır akademik ve siyasi çevrede tartışma konusu olan ?rektör adayı belirleme? sürecini yeniden düzenledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Giresun Üniversitesi'ndeki rektörlük seçiminde 31 ve 29 oy alan iki adayın elenip yerine 2 oy alan adayın isminin Köşk'e sunulmasına tepki gösterince YÖK, kritik bir düzenlemeye gitti. ?Bu sistem doğru değil? diyen Gül'ün eleştirisi üzerine 3-4 Kasım'da yapılacak Genel Kurul'da ilk kez uygulanacak sisteme göre, üniversitelerde yapılan seçimde en çok oy alan ilk üç adayın ismi atama için Köşk'e gönderilecek. YÖK, Köşk'e, kendi istediği 3 adayı içeren bir liste göndermeyecek.

Böylece, seçimde sadece 2 oy almasına rağmen YÖK tarafından listede öne konulan isimlerin rektör seçilmesi dönemi sona erecek.

Eleştiriler etkili oldu

YÖK, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yaptığı rektör atamalarına tepki gösterilmesine karşın Gül'ün de atamalarda sıra değişikliğine gitmesiyle devam eden tartışmalara nokta koyacak bir düzenlemeye gitti. YÖK'ün, Giresun Üniversitesi'nde yapılan seçim sonuçlarını dikkate almadan atama listesi hazırlaması üzerine yeniden yaşanan tartışmalar ?rektör adayı belirleme sürecinin? değiştirilmesinde etkili oldu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında 3-4 Kasım'da yapılacak Genel Kurul'da rektör adayı seçimiyle ilgili yeni bir sistem hayata geçirilecek.

Sistem ilk kez uygulanacak

İlk kez uygulanacak yeni YÖK düzenlemesi kapmasında, üniversitelerde yapılan seçimlerde en çok oy alan ilk 3 öğretim üyesinin adı atama için Köşk'e sunulacak. Bu kapsamda, seçimde kendisine oy verdiği oyun haricinde bir oy da başkasından alarak 2 oy kazanan adayın isminin Köşk'e gönderilmemesi planlanıyor.

Üniversitelerde yapılan seçimlerde en çok oy alan ilk 6 adayın ismi sırasıyla YÖK'e bildiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber