Şehit ailesinin umudu AİHM

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Kasım 2010 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİLGE ESER

Malatya'da 10 yıl önce düşen uçakta şehit düşen askerlerden 4'ünün ailesi açtıkları davayla oğullarının terör şehidi sayılmasını sağladı. Levent Üsteğmen'in ailesi de aynı gerekçeyle dava açtı. Ancak sonuç alamayınca son çare AİHM Yüksek Dairesi'ne başvurdu

Kara Pilot Üsteğmen Levent Şahin, yaklaşık 10 yıl önce Malatya'da düşen askeri uçakta hayatını kaybetti. Ailesi ise o gün bu gündür oğullarının "terörle mücadele sırasında şehit düştüğünü" kabul ettirebilmek için hukuk mücadelesi veriyor. Türkiye'deki davaları kaybeden ailenin umudu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yüksek Dairesi'nde... Avukatları da, "Daire, geçtiğimiz ay dosyamızı incelemeye değer buldu. Doğru karar çıkacağına inanıyoruz" dedi. Baba Nejdet Şahin ile anne Perihan Şahin'in hayatı 17 Mayıs 2001'de altüst oldu. Özel eğitimli Bordo Berelileri taşıyan CASA tipi uçak, Diyarbakır'dan Ankara'ya giderken Malatya'da düştü. 23 subay ve astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er ile erbaş kazada şehit oldu.

İÇ HUKUK TÜKENDİ

Ölen askerler "harp malulu" sayıldı, ailelerine maaş bağlandı. Ancak 4 aile, "Oğlumuz terörle mücadele sırasında şehit düştü" diyerek dava açtı. Bu davalar kabul edildi, şehit maaşları 2.5 kat arttı. İkinci Pilot Üsteğmen Şahin'in ailesi de, 10 Mayıs 2002'de, Emekli Sandığı'na dava açtı. Tek istedikleri oğullarının durumunun terörle mücadele kapsamında değerlendirilmesiydi. Ancak bu talepleri 13 gün sonra reddedildi. Şahin ailesi, bu kez İdare Mahkemeleri'nin kapısını çaldı. 4. İdare Mahkemesi, davanın Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin görevine girdiğini belirterek "görevsizlik" kararı verdi. Askeri Mahkeme'nin 3'üncü dairesi de, 10 Haziran 2004'te davayı reddetti. Kararda, uçağın terörle mücadele sırasında değil, Ankara ile Diyarbakır arasında asker taşırken düştüğü kaydedildi. Nejdet- Perihan Şahin ise İdare Mahkemeleri'nde diğer 4 askerin ailesi tarafından açılan ve kabul edilen davanın Askeri Mahkeme'de reddedilmesinin haksızlık olduğunu dile getirerek, 2005'in nisan ayında AİHM'ye gitti. Türkiye Cumhuriyeti aleyhine dava açan aile, buradan da eli boş döndü. Ailenin avukatı Kemal Karabulut'a göre, AİHM, "Bir ülkede iki ayrı yüksek yargı organının yaptığı değerlendirme, o ülkenin iç işleyişidir" görüşüyle karar vermişti. Aile eylül ayında AİHM Yüksek Dairesi'ne başvurdu.

"ANAYASA'YA AYKIRI"

"Aynı kazada ölen 5 kişiden 4'ü haklarını alıyor, diğeri alamıyor" diyen Avukat Karabulut şöyle konuştu: "Normal idare mahkemeleri ve üstü olan Danıştay, olayın terörle mücadele yasası kapsamına girdiğini kabul ettiği halde, Askeri Yüksek Mahkemesi kabul etmiyor. Diğer ailelere aylık bağlandı ve toplu para ödemesi yapıldı. Bir ülkede yargı birliği esastır. Bu durum, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı."

2.5 kat fazla maaş bağlanacak

Terörle mücadele kapsamında bağlanan maaş ile harp malulu sayılarak verilen maaş arasında 2.5 kat fark var. Avukat Kemal Karabulut, Şahin ailesine hem bu maaşın bağlanmasını istediklerini hem de Türkiye aleyhine tazminat talep ettiklerini belirterek, "AiHM'nin kararları tazminat ödemesini içerir" dedi. Karabulut, istedikleri tazminat miktarını ise açıklamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber