İşçiydi, haklıydı kazandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Kasım 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞÜKRAN PAKKAN İstanbul

Türkan Albayrak, 4 ay önce yıllardır temizlik işçisi olarak çalıştığı Paşabahçe Devlet Hastanesi'nden işten çıkarıldığında kamuoyuna mal olacak bir davanın ilk adımını atacağını kimse bilmiyordu.

Albayrak, önce bağlı bulunduğu taşeron firma ve Sağlık Bakanlığı aleyhine ?tazminatsız işten çıkarıldığı? gerekçesiyle ?işe iade? davası açtı. Ancak ?sonuçlanması yıllar sürer? denilince, umudunu yitirmedi, bir sabah hastanenin bahçesine geri geldi. Ancak bu kez yanında bir çadır vardı. Şaşkın bakışlara aldırmadan, Acil Servis'in karşısındaki boşluğa çadırını kurdu. Bir de pankartı vardı: ?İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız?. İşe geri dönene kadar çadırından bir dakika bile ayrılmayacağını duyurdu. Sesi duyuldu ama çözüm bulunmayınca geçen cuma günü açlık grevine başladı. Aynı gece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Albayrak'ı ziyaret etti, açlık grevinden vazgeçirmeye çalıştı ama o vazgeçmedi. Biten enerjisine rağmen, arayanlara ?İşe dönene kadar açım? diyordu.

Sonunda Sağlık Bakanlığı talimatıyla devreye giren İl Sağlık Müdürlüğü, Tabip Odası'ndan bir heyeti çadıra gönderdi. Sarıyer'de oturan Albayrak'a evine 10 dakikalık mesafedeki Toplum Sağlığı Merkezi'nde hizmet veren RAff isimli taşeron şirkete bağlı olmak üzere temizlik işçiliği önerildi. Albayrak da dün öğleden sonra firmaya giderek sözleşmeyi imzaladı ve açlık grevini sona erdirdi.

İşte 117 günlük mücadele

İlk işi Türk Telekom'un Gayrettepe'deki merkez binasıydı ancak iş arkadaşlarıyla birlikte Genel-İş Sendikası'na üye olmaya kalkıştıkları için topluca işten çıkarıldılar. Böylece ilk işe iade davasını açmış oldu, kazandı da. Taşeron şirket de Sarıyer'deki evinden kilometrelerce uzaktaki Beykoz Paşabahçe Devlet Hastanesi'ne gönderdi Albayrak'ı. Firmaya bağlı 96 kişiyle birlikte Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş Sendikası'na üye olmak istediler. Sonuçta, belki bu mücadelede sesi en fazla çıkan olduğu için işten atılan sadece Albayrak oldu. Bağlı bulunduğu taşeron firma Piramid AŞ ve Sağlık Bakanlığı aleyhinde ?işe iade davası? açtı, ancak evde oturup sonucu bekleyeceğine hastane önünde çadır kurarak oturma eylemine karar verdi. Tam 117 gün.

Eylemi, sayısız sendika, dernek ve vatandaş destekleyince sesi de duyuldu. Ancak sonuç alamadı. Bu kez geçen cuma günü açlık grevine başladığını duyurdu, bu eylemin kendince önemli yanı şuydu: İşine geri dönerse, işveren ?canı isteyince? işçiyi kapının önüne koyamayacağını anlayacaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber