Haklarında arama kararı bulunanlar, kredi kartıyla alıveriş yaptığında yakalanacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Kasım 2010 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ajan bankamatik işbaşında

ERSAN ATAR

Haklarında arama kararı bulunan kişiler banka ve kredi kartıyla işlem yaptıklarında bulundukları yer anında polis ve jandarma bilgisayarlarına düşecek

Banka ve kredi kartı, aranan kişiler için tıpkı filmlerdeki gibi elektronik kelepçe haline geliyor. Adalet Bakanlığı, haklarında yakalama kararı bulunan kişilerin kredi kartlarıyla mağazalardan alışveriş yapmaları ya da Otomatik Para Makineleri'nden (ATM) para çekmeleri halinde, bu bilginin anında Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden bakanlığa, oradan da polis ile jandarmaya bildirilmesini sağlayacak bir sistem üzerinde çalışma başlattı.

MECLİS'TE GÖRÜŞÜLÜYOR

Meclis'te görüşülmeye başlanan Bütçe Kanun Tasarısı'nın Adalet Bakanlığı ile ilgili bölümündeki çalışmaya göre sistem şöyle işleyecek: Banka şubesinde yüz yüze işlem yapan, marketten, mağazadan kredi kartı veya ATM kartı ile alışveriş gerçekleştiren, ATM makinelerinden para çeken, hakkında arama kararı bulunan kişinin yeri nokta olarak anında polis ve jandarma bilgisayarlarına düşecek ve yakalanması için kolluk güçlerinin ekibinin o bölgeye gitmesinin yeterli olacak.

İCRA DA GÖRÜNECEK

Yine bu sisteme göre bankalar kredi başvurusunda bulunan bir kişi hakkında icra işlemi olup olmadığını anında görebilecek. Çalışmaya göre şimdiye kadarki adli soruşturmalarda en önemli delillerden biri olan ancak soruşturma başladıktan sonra haftalar sonra savcılıklara ulaşan cep telefonu sinyal bilgileri de online hale geliyor.

Şüphelinin cebi sinyal verecek

Bütçe Kanunu Tasarısı'nda, "Mobil Güvenlik Bilgi Takip (GBT)" başlığı altında çalışmaları devam eden diğer sisteme göre de cep telefonu sinyal bilgileri UYAP üzerinden yine anında kolluk güçlerine aktarılacak. Böylece aranan bir kişi cep telefonunu yanında taşıdığı sürece anında polis veya jandarmanın takibine düşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber