Nurcan öğretmen her gün 10 kilometre yürüyüp, dokuz çocuğu eğitiyor

Haber Giriş : 18 Mart 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zap Suyu, eğitime engel olamadı... Hakkâri'de okula gitmek için Zap Suyu'nu geçmek zorunda kalan öğrenciler, çözüm olarak köylerinde okula dönüştürülen bir evde eğitim almaya başladı. Onlara öğretmen olarak atanan 22 yaşındaki Nurcan Çiftçi, bu evokula gitmek için her gün 10 kilometre yol yürüyor...

Hakkâri'ye 35 kilometre uzaklıktaki Üzümcü Köyü'nün Zap Suyu karşısında kalan Derav Mahallesi'nde çocuklar okula gidip gelebilmek için uzun süre azgın suların üzerindeki ilkel teleferiği kullandı. Aileler sonunda erkek çocuklarını Hakkâri merkezdeki okullara gönderirken, kızlarına okul izni vermedi. Derav Mahallesi'nde yaşayan Çiftçi ailesi teleferiğin çocukları için tehlike oluşturduğunu belirterek dokuz çocuğu okuldan aldı.

İsmet Çiftçi, çocukların eğitim alması için bir evini okula dönüştürüp Milli Eğitim Müdürlüğü'nden öğretmen, masa ve sıra gönderilmesini istedi. Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmen Nurcan Çiftçi'yi 'evokula' atayıp sıra ve masa ihtiyaçlarını giderince dokuz çocuk bu ders yılı başından itibaren eğitim almaya başladı.

Okula beş kilometre uzaklıktaki Üzümcü Köyü'ndeki yakınlarının yanına yerleşen Nurcan Çiftçi, dokuz öğrencisine eğitim vermek için her gün gidiş-dönüş 10 kilometre yürüyor. Nurcan öğretmen, "Çocukların eğitimden yoksun kalmaması için çalışıyorum. Onlarla bu küçük dünyamızda el ele verip zorlukların üstesinden geliyoruz" diye konuşuyor.

Ancak Zap Suyu üzerindeki ilkel teleferikten kurtulan öğrencilerin bir bölümü, bu kez de 'evokul'a gidebilmek için Ceylanlı Deresi
üzerindeki tehlikeli tahta köprüyü kullanmak zorunda kalıyor. Dere üzerindeki beton köprünün bu kış aşırı kar yağışı ve fırtına yüzünden yıkılması üzerine beş öğrencinin okula gitmesi için aileleri tahta köprü yaptı. Bu köprü üzerinden gidip gelen öğrencilere zaman zaman aileleri de eşlik ediyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber