Eğitimi hayatla buluşturacak proje: Fatih

Haber Giriş : 30 Kasım 2010 09:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatih projesinin sunacağı çoklu öğrenme imkanları, geleceğin insanına, çağına uygun tutum ve davranışlar kazandırmada ve kendini geliştirmesinde önemli bir katkı sağlayacaktır.

NİHAT BÜYÜKBAŞ

* Elazığ Milli Eğitim Müdürü

Etkili öğrenmenin oluşması, iyi yapılandırılmış etkili öğrenme ortamları ile mümkündür. Etkili öğrenme ortamları da yeterli teknoloji ile desteklenirse öğrenmenin gerçekleşmesine imkân sağlar. Günümüzün okulları insanlığın sanayi toplumuna geçişinde tasarlanmış, fabrikayı model alan, öğretmenin anlatımına dayalı, daha çok kulağa hitap eden öğrencinin öğrenmesini esas almaktan çok, öğretmenin anlatımı merkeze alan bir anlayışı yansıtmaktadır.

Oysa günümüzün öğrencisi, medya yoğun bir çevrede yaşıyor. Ekran bağımlısı (cep telefonu ekranı, bilgisayar ekranı, TV ekranı, aynı anda birden fazla faaliyette bulunabilen; cepten SMS atarken, bilgisayar ekranında hem MSN'de yazışıp, hem ödevini (Google eşliğinde, kes yapıştır yöntemiyle) yapabilen, bu arada winamp'ta indirdiği MP3?leri dinleyen, üstüne de gözü TV ekranındaki kliplere takılan hareketli bir nesil.

TEKNOLOJİ KULLANIMI BAŞARIYI ARTTIRACAK

Bu neslin eğitimi ve geleceğe hazırlanması tek düze karatahta ve öğretmen ikilisi ile artık mümkün olmuyor. Bu hareketli gurubun gerçek hayatta yaşadığından daha renkli, daha interaktif ortamlar sunularak dikkatleri canlı tutulabilir. Göze, kulağa dolayısıyla tüm duyu organlarını öğrenme faaliyetinde daha etkili kılabilecek çağın gelişmiş teknolojisine ihtiyaç var. Bunun için olabildiğince görsel, en küçük bir öğrenme objesi için bile internet hizmeti alabilecek, öğrenme işinde öğrenciyi aktif kılabilecek yöntemler üzerinde yoğunlaşmak gerekir.

Bu durum eğitim ortamlarına yeterli teknoloji transferi ile mümkündür. Günümüzde bu teknoloji büyük oranda internet bağlantılı bilgisayar, akıllı tahta ve projeksiyon üçlüsü ile mümkün olmaktadır.

Bu düzen öğrenmeleri olabildiğince görselleştirerek öğrencinin öğrenmesini kolaylaştırır, öğrenciyi interaktif ortamlar vasıtasıyla öğrenmede etkili kılarak bizzat öğrenme faaliyetine katılmasını sağlar, dolayısıyla öğrencide istendik davranışların oluşmasında en etkili yöntem olduğu varsayılmaktadır.

Fatih Projesi'nin İstanbul'un Fethi kadar önemli olduğuna dair yorumların önemli bir nedeni var. Geçmişin anlayışı ile yapılandırılmış okullarımızın günümüz çocuk ve gençlerini eğitemediği, onlara hitap edemediği, gerçek hayatla eğitimi ilişkilendiremediği açıktır.

YENİ BİR DÜNYA İÇİN...

Projenin sunacağı çoklu öğrenme ortamları ile geleceğin insanına çağına uygun tutum ve davranışları kazandırmada, öğrenme becerisini geliştirmede ve öğrencinin değişimine önemli bir katkı sağlayacaktır.

Ülkenin tüm öğrencilerinde ortak tutum ve davranış geliştirmeyi kolaylaştıracağı ve dolayısıyla fırsat eşitliğine de hizmet edeceği düşünüldüğünde, bu süreçten geçen insanımızın yeni bir dünyanın oluşturmasında sağlayacağı katkı yeni bir çağın müjdecisi gibi görünüyor.

Öğretmenin rehberliğinde en gelişmiş teknolojinin, ülkenin tüm okul ve sınıflarında sistemdeki tüm öğrencileri etkin kılarak hizmete alınmasının doğuracağı olumlu sonuçlar tasavvur edildiğinde ülkem adına, öğrencilerimiz ve geleceğimiz adına heyecanlanmamak mümkün değildir.

Bakanlığımızın 2003 yılında bu yana okullarımıza kazandırdığı bilgisayar laboratuarları, yetiştirdiği bilgisayar öğretmenleri ve formatörleri de dikkate alındığında önemli bir deneyimimiz de var.

Öğretmenlerin eğitiminin projenin önemli bir ayağını oluşturacağı gerçeği de dikkate alındığında, Milli Eğitim Bakanlığı'mız etkili bir organizasyonuyla, hükümetimizin bu büyük projesini ülkemiz insanına kazandırmanın hazzını yaşayacaktır.

([email protected])

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber