Silah almak için doktor raporu yetecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Aralık 2010 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarıyla internette silah reklamı yapmak da yasallaşıyor. Fuarda, gösteri yapmak ve basılı matbuat dağıtmak da serbest bırakıldı. CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel'in, ?Ölüm aracının reklamı olur mu? Tüfek, tabanca insan öldürmek için. Bunu tamamen yasaklayalım? önerisini, AK Partililer ?İnternette zaten reklamı yapılıyor. Önüne geçmek mümkün değil? diyerek reddetti. Türkiye'nin silah ihracatı yaptığı, bu nedenle fuar reklamlarının olması gerektiği savunuldu. Silah almak için başvuranlardan istenen heyet raporu da tasarıdan çıkarıldı. Yerine doktor raporu ifadesi eklendi. Ancak, ?tek doktorun yeterli olduğu? ifadesinin çıkarılacak yönetmelikle açıklanacağı belirtildi. Muhalefetin, itirazı sonuçsuz kaldı.

Beş silah alınabilecek

Bireysel silahlanma ile mücadele eden Umut Vakfı'nın silah ruhsatı alma yaşının yükseltilmesi isteği de kabul edilmedi. Mevcut uygulamada olduğu gibi 5 mermiye kadar atan pompalı av tüfekleri dahil, 18 yaşında alınabilecek. Tabanca için yaş sınırı yine 21'de kaldı. Bir kişi 5 silah alabilecek. Bunlardan 2'si taşıma, 3'ü bulundurma ruhsatlı olacak. Muhalefetin ?1 taşıma 1 bulundurma ile sınırlayalım? önerisi de dikkate alınmadı.

Başta milletvekilleri olmak üzere, 1 yıl hapis cezası almış, ancak istisnai durumda bulunan, tehdit edilenlere, valilikte oluşturulacak heyet onay verirse, ruhsat verilebilecek. Yurtdışı elçiliklerde görevli personel, gelirken bir tek silah getirebilecek. İktidar, ?Memurlar zaten ekonomik durumu iyi olmayan insanlar. Hediye edilen silahı getirip burada satarak bir gelir elde etsin? gerekçesiyle karşılık verdi.

Hürriyet

TBMM İçişleri Komisyonu Silah Alt Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Sivil toplum kuruluşlarının uyarılarının göz ardı edildiği rapora göre bir kişi 5 tane silah alabilecek. Kabul edilen taslak metne göre, internet üzerinden silah reklamı serbest olacak. Fuar, gösteri, basılı matbuat gibi reklamlar da serbest bırakılacak. Silah satış mağazalarında çalışanların yalnızca Adli Sicil kağıtlarının "temiz" olması yetecek. Bu mağazalarda çalışanlar için "psikolojik değerlendirme raporu" alınması talepleri kabul edilmedi ve tasarıya girmedi. Silah almak isteyenlerden istenen "heyet raporu" da tasarıdan çıkarıldı. Bunun yerine "doktor" ifadesi eklendi. Mevcut uygulamada olduğu gibi 5 mermiye kadar atan pompalı av tüfekleri dahil silahlar 18 yaşında alınabilecek. Bir kişi 5 silah alabilecek. Bunlardan 2 tanesi taşıma 3 tanesi bulundurma ruhsatı olacak. Bir yıl hapis cezası almış ancak istisnai durumda bulunan, tehdit edilen kişilere valiliklerde oluşturulacak heyet onayıyla, ruhsat verilebilecek. Taslak metne göre Emniyet ve MİT ağır silahlar dahil her türlü silahı kendisi ithal edecek.

UZUN: VATANDAŞ İSTİYOR

Alt Komisyon Başkanı AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun ise eleştirilere karşı şunları dile getirdi: "Eleştiriler çok haklı değil. Silah ruhsatı almayı heyet yerine yönetmeliğe bırakmayı uygun bulduk. Yeni Silah Yasası konusunda bize baskı yapan silah tüccarları değil, vatandaşın bizzat kendisi. Bu alanda bir düzenleme isteği var. Silah ruhsatı bir hak değil, ayrıcalık. Bunu da sokaktaki insan kullanmıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber