Meslekten atılan hakim ve savcılara dönüş vizesi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Aralık 2010 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis uzun bir maratonla HSYK yasa tasarısını kanunlaştırdı. AB ve Anayasa değişikliğine uyum için çıkarılan kanun meslekten atılan hakim ve savcılara geri dönüş imkanı tanıyor

NEVİN BİLGİN

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Yasası, Meclis Genel Kurulu'nda sabaha karşı kabul edildi. Yasayla meslekten atılan hakim ve savcılara geri dönüş yolu açıldı. Tasarının görüşmeleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da gece Meclis'e gelerek görüşmeleri takip etti.

Yasaya göre, HSYK 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul, 3 daire halinde çalışacak. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak. Yasanın bazı önemli maddeleri şöyle:

? Adalet Bakanı ilgili dairenin teklifi üzerine, hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma işlemlerine olur verecek. Bakan, yetkilerinden bir kısmını yazılı olarak Başkanvekiline devredebilecek.

? Genel Kurul, üyeler hakkındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerini yürütecek. Genel Kurul, Yargıtay ve Danıştay'a üye de seçecek.

? Kurul müfettişleri denetimlerde yargı yetkisi ve yargısal takdire giren konulara karışamayacak, tavsiye ve telkinde bulunamayacak.

? Önceki HSYK tarafından haklarında meslekten çıkarma cezası verilen hakim ve savcıların, bu cezanın kaldırılması için idari dava açmadan önce tasarının yasalaştığı tarihten itibaren 60 gün içinde başvurması gerekecek. Başvurunun kabulü halinde önceki karar kaldırılacak.

? Hakimlik ve savcılık mesleğine kabulde aranan niteliklerin kaybedilmemiş olması şartıyla ilgilinin tekrar atanmasına karar verilecek.

? Başvurunun reddedilmesi durumunda Danıştay'da dava açılabilecek. Mesleğe dönüş kararlarına karşı ise dava açılamayacak.

Vekillerin HSYK maratonu kesintisiz 16 saat sürdü

Önceki gün 14.00'de başlayan görüşmeler 15. 5 saatten fazla sürdü. Milletvekillerinin yorgunluktan uyudukları görüldü. Oturumu yöneten Başkanvekili Meral Akşener de tasarının son maddeleri görüşülürken görüşmelerin uzamasını kastederek, ??Grup başkanvekilleri, her maddeden sonra 20 dakika ara verirsem içtüzüğe aykırı olur mu? dedi. Bu arada Başbakan Erdoğan, görüşmeler sürerken, Meclise geldi. Meclis'te yaklaşık bir saat kalan Erdoğan, kuliste sohbet etti, Meclis çalışmaları hakkında bilgi aldı. Sohbette, Burhan Kuzu'ya yumurta atılması konusu da gündeme geldi. Bu arada, Prof. Dr. Doğu Ergil'in bir toplantıya sucukla gitmesi ise esprilere neden oldu. Erdoğan, Meclisten ayrılırken, AK Parti Ağrı milletvekili Cemal Kaya'nın fırınından milletvekilleri için getirdiği simit ve peynirden yedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber