TUİK, kadro karşılığı sözleşmeli çalışan personele, sehven makam tazminatı da vermiş

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Aralık 2010 09:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜİK 200 bin TL'nin peşine düştü

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Türkiye'deki yasal sıkıntıların aşılması için hızla çıkartılan yasaların hazırlıklarında anlam ve kavram kargaşası, kanunun uygulanmasında da sıkıntılar yaratıyor. Buna bir de kamu personel rejiminde bin 134 değişik ücret uygulamaları eklenince, işin içinden çıkılamaz hale geliniyor. Benzer bir sıkıntı, 2005 yılında yeniden teşkilatlandırılan Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) yaşandı. TÜİK'te kadro karşılığı sözleşmeli kariyer uzmanı 400 kişiye verilen aylık 100 TL makam tazminatı yanlışlıkla verildiği gerekçesiyle şimdi geri isteniyor. Her bir uzmana yaklaşık 2 bin 500 ila 3 bin 800 TL arasında ödenen makam tazminatı bugün faiziyle birlikte 5 bin TL'ye yaklaştı. Uzmanlardan iki taksitte tahsil edilecek tutarın toplamı 200 bin TL'yi buluyor.

MAKAM TAZMİNATI ÖDEMESİ

Makam tazminatı uygulaması, 2005 yılında 5429 sayılı yasa ile kurulan TÜİK'te kadro karşılığı sözleşmeli kariyer uzmanı olarak çalışan 400 kişiye verilmeye başlandı. Ancak, 2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun yürürlüğe girmesi sayesinde kamu kurumlarındaki ödemeler daha sağlıklı olarak izlenmeye başladı. Bu izleme sonucu sözleşmeli personel statüsünde bulunan uzmanlara makam tazminatı adı altında yapılan ödemenin yanlış olduğu da ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu'nda "sözleşmeli personele makam tazminatı ödenmez" denilmesine rağmen yapılan ödemeyle şimdi geri alınmaya çalışılıyor.

İKİ MAHKEME, İKİ TARAF VAR

Ödemenin geri istenilmesi üzerine 400 uzman bireysel olarak idare mahkemesine dava açtı. İdare mahkemesi "memurun bu ödemeyle ilgili hatası olamayacağı" gerekçesiyle ödemenin geri istenmesinin yanlış olduğu hükmünü verdi. Bunun üzerine Hazine bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesi ise talebin yerinde olduğuna karar vererek, Hazine'yi haklı buldu. Bunun üzerine bazı uzmanlar da bir üst mahkeme olan Danıştay'a itiraz etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber