Diyanet'in taşradaki şeflerine zorunlu görev süresi konulamayacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Aralık 2010 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet işleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin bazı maddelerinin iptali istemiyle, danıştay nezdinde açılan dava sonuçlandı. Buna göre,

1- Taşradaki şefler, grup ve sınıflar arası atamaya tabi olacağı öngörülmediğinde, bu personele 6 yıllık çalışma şartı getiren yönetmelik maddesi hakkında yürürlüğü durdurma kararı verimliştir.

2- 8 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile, "Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu"nun 5. ve 8. Bentlerindeki değerlendirme kıstasları, yürürlükten kaldırılmıştır. Danıştay Başkanlığı bu maddeye atıfta bulunan yönetmelik hükmünün de yürürlüğünü durdurmuştur.

T.C.
D A N l Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2009/3652

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : Türk Diyanet Vakıf Sendikası
Vekili : Av.Hamit Kocabey, İzmir Cad.
Fevziçakmak 1. Sokak No:7/5 - Kızılay/ANKARA

Davalılar 1-Başbakanlık - ANKARA
2- Diyanet işleri Başkanlığı - ANKARA

İsteğin Özeti: Davacı Sendika, 25.8.2004 günlü, 25564 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Diyanet işleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 29.4.2009 günlü, 27214 sayılı Resmi Gazete ?de yayımlanan Yönetmeliğin; (eski Yönetmeliğin 12. maddesinin (f) bendini değiştiren) 5. maddesinde yer alan, "...ve taşra teşkilatındaki şeflerin..." ibaresinin; (eski Yönetmeliğin 14. maddesini değiştiren) 6. maddesinin fıkrasında yer alan "... bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu ile 25.8.2004 tarihli ve 25564 sayılı Resmi Gazete ?de yayımlanan Diyanet işleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin ekinde yer alan Ek-1 Cami görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formunda yer alan başarı puanlarıyla birlikte" ibaresinin; anılan maddenin 4. fıkrasında yer alan "...veya mahallen gösterilecek idari lüzum ve zaruretler..:" ibaresi ile 5. fıkrasında yer alan "... idari lüzum ve zarurete binaen..." ibaresinin; (eski Yönetmeliğin 21. maddesinin 3. fıkrasını değiştiren) 9. maddesinde "...şube müdürlüğü..." unvanının atanma ve yükselme sınavına tabi tutulan unvanlar içerisinden çıkartılması hükmünün iptalini ve yürütülmesinin durdurulmasını istemektedir.'

Danıştay Tetkik Hakimi: Süleyman Aydın
Düşüncesi : Dava konusu Yönetmeliğin 5. Maddesinde yer alan, "...ve
taşra teşkilatındaki şeflerin..." ibaresi ile 6. maddesinin 3. fıkrasındaki, "... bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu ile" ibaresi yönünden olayda 2677 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesinde sayılan koşullar gerçekleşmiş bulunduğundan, anılan ibarelerin yürütülmesinin durdurulmasına; buna karşılık, Yönetmeliğin dava konusu diğer hükümlerine yönelik olarak yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı : Aylin Bayram
Düşüncesi : Dava, 25.8.2004 günlü, 25564 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 29.4.2009 günlü, 27214 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 5. maddesinde yer alan, Yönetmeliğin 12. maddesinin (f) bendini değiştiren "...ve taşra teşkilatındaki şeflerin..." ibaresinin; 6. maddesinde, Yönetmeliğin 14. maddesini değiştiren 3. fıkrasında yer alan "... bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu ile 25.8.2004 tarihli ve 25564 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin ekinde yer alan Ek-1 Cami Görevlileri Sözlü Sınavı, Değerlendirme Formunda yor alan başarı puanlarıyla birlikte,,," ibaresinin; 6, maddesinde,

Yönetmeliğin 14. maddesini değiştiren 4. fıkrasında yer alan "...veya mahallen gösterilecek idari lüzum ve zaruretler..." ibaresinin; 6. maddesinde, Yönetmeliğin 14. maddesini değiştiren 5 paragrafta yor alan "... idari lüzum ve zarurete binaen ." ibaresinin; 9. maddesinde, Yönetmeliğin 21. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "...Şube Müdürlüğü..." unvanının atanma ve yükselme sınavına tabi tutulan unvanlar içerisinden çıkartılması hükmünün iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle açılmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında bir kadroya açıktan veya naklen atanacakların niteliklerini belirlemek, atama ve nakillerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkarılmıştır. Yönetmeliğin üçüncü bölümünde Yönetmelik kapsamına giren bazı personel için gruplandırma, sınıflandırma ve hizmet süreleri düzenlenmiş, bu kapsamda 8. maddede, illerin, il müftüleri, il müftü yardımcıları, illerdeki şube müdürleri ve Kur'an kursu müdürlerinin atama ve yer değiştirmelerine esas olmak üzere sosyal, kültürel, coğrafi ve ekonomik şartlar ile hizmet gerekleri dikkate alınarak altı gruba ayrıldığı, 9. maddede de ilçelerin, ilçe müftülerinin atama ve yer değiştirmelerine esas olmak üzere sosyal, kültürel, coğrafi ve ekonomik şartlar ile hizmet gerekleri dikkate alınarak altı ayrıldığı belirtilmiş, yönetmeliğin 12? maddesinde anılan personelin atanma usulleri belirlenmiştir. Yönetmeliğin 8 ve 9. madde hükümleri ile hizmetin niteliği ile görevin önem ve özelliği göz önünde bulundurularak grup ve sınıf hizmetlerine tabi, personel cayılmak suretiyle 'belirlenmiş olmasına ve anılan hükümlerde herhangi bir değişiklik yapılmamış olmasına karşın, dava konusu Yönetmeliğin 5. Maddesinde yer alan, Yönetmeliğin 12. maddesinin (f) bendini değiştiren "...ve taşra teşkilatındaki şeflerin..." ibaresi ile bu husus göz ardı edilerek grup ve sınıflar arası atamaya tabi olacağı öngörülmeyen taşra teşkilatındaki şeflerin de bulundukları yerdeki görev sürelerinin sınırlandırılarak zorunlu yer değişikliğine tabi tutulmasında Yönetmeliğin genel düzenlemesine ve hizmet gereklerine uyarlık bulunmamaktadır.

Yönetmeliğin 6.maddesinin Yönetmeliğin 14. maddesini değiştiren 3. fıkrasında alan "... bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu ile? ibaresine gelince; anılan düzenleme ile cami görevlilerinin yer değiştirmelerinde gözönünde bulundurulacak kıstaslar arasında yer alan, cami görevlilerinin, Başkanlığın yayın hizmetlerine desteği ve Başkanlığın hac, kurban gibi hizmetlerine katkı ve desteğine yönelik düzenleme cami görevlilerinin asli görevleri arasında yer almaması nedeniyle, anılan ibarede hukuka uyarlık görülmemiştir.

Yönetmeliğin dava konusu edilen diğer hükümlerine yönelik olarak, yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı Yasa'nın 27. maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu Yönetmeliğin 5. maddesinde, yet alan. Yönetmeliğin 12. maddesinin (f) bendini değiştiren "...ve taşra teşkilatındaki şeflerin..." ibaresinin ve Yönetmeliğin 6.maddesinin Yönetmeliğin 14. maddesini değiştiren 3. fıkrasında, yer atan "... bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu ile" ibaresinin yürütülmesinin durdurulması, Yönetmeliğin dava konusu diğer hükümlerine yönelik olarak ise yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir,

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesi'nce 10.8.2010 tarihinde hasım konumuna alınan davalı Başbakanlık'ın birinci savunmasının geldiği görülerek işin gereği yeniden düşünüldü:

Dava konusu Yönetmeliğin (eski Yönetmeliğin 12. maddesinin (f) bendini/değiştiren) 5. maddesinde, taşra teşkilatındaki şeflerin, bulundukları yerdeki asgari görev süresinin altı yıl olduğu, bu sürenin üç yıl daha uzatılabileceği hükmüne yer verilmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin üçüncü bölümünde bu Yönetmelik kapsamına giren bazı personel için gruplandırma, sınıflandırma ve hizmet süreleri düzenlenmiş, bu bölümde yer alan "illerin gruplandırılması" başlıklı 8, maddesinde; illerin, il müftüleri, il müftü yardımcıları, illerdeki şube müdürleri ve Kur'an kursu müdürlerinin atama ve yer değiştirmelerine esas olmak üzere sosyal, kültürel, coğrafi ve ekonomik şartlar ile hizmet gerekleri dikkate alınarak altı gruba ayrıldığı, "İlçelerin sınıflandırılması" başlıklı 9. maddesinde; ilçelerin, ilçe müftülerinin atama ve yer değiştirmelerine esas olmak üzere sosyal, kültürel, coğrafi ve ekonomik şartlar ile hizmet gerekleri dikkate alınarak altı sınıfa ayrıldığı belirtilmiş, 12. maddesinde de "grup ve sınıf hizmetlerine tabi personelin" atanma usulleri düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin 8. ve 9. maddelerinde grup ve sınıf hizmetlerine tabi personel; il ve ilçe müftüleri, il müftü yardımcıları, illerdeki şube müdürleri ve Kur'an kursu müdürleri şeklinde sayılmak suretiyle belirlenmiş olmasına ve taşra teşkilatındaki şeflerin bu unvanlar arasında yer almamasına karşın, dava konusu Yönetmeliğin 5. maddesi ile Diyanet işleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin "Grup ve sınıf hizmetlerine tabi personelin ataması" başlıklı 12. maddesinde yapılan değişiklik sonucu grup ve sınıflar arası atamaya tabi olacağı öngörülmeyen taşra teşkilatındaki şeflerin de bulundukları yerdeki görev sürelerinin sınırlandırılarak zorunlu yer değişikliğine tabi tutulmasında Yönetmeliğin genel düzenlemesine ve hizmet gereklerine uyarlık bulunmamaktadır.

Dava konusu Yönetmeliğin (eski Yönetmeliğin 14. maddesini değiştiren) 6. maddesinin 3. fıkrasında, cami görevlilerinin yer değiştirmelerine esas olmak üzere bir Değerlendirme ve Yer Değiştirme Komisyonu kurulacağı; bu Komisyonun; her yıl Haziran ayında toplanarak cami görevlilerinden bulunduğu görev yerinde beş yılını tamamlamış olanların durumlarını bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu ile 25/8/2004 tarihli ve 25564 sayılı Resmî Gazete ?de yayımlanan "Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin ekinde yer alan Ek-1 Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formunda yer alan başarı puanlarıyla birlikte özlük ve sicil dosyalarına göre inceleyeceği; bu Yönetmeliğin 11/A maddesinde belirtilen gruplardaki camilere Komisyonca nakli gerekli görülenlerin il içi nakillerinin, 12 nci maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde belirtilen esaslar göz önüne alınarak valiliklerce yapılacağı; il dışı nakil tekliflerinin ise Başkanlığa gönderileceği hükme bağlanmıştır.

Yönetmelik ekindeki "Ek-5 Cami ' Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Forumu?nun "B-Hizmet Yılı ve Başarı Puanı" bölümünün 5. bendinde, cami görevlisinin, Başkanlığın yayın hizmetlerine desteği için (1) puan; 8. bendinde, Başkanlık hizmetlerine katkı ve desteği (hac, kurban, iftar düzenleme gibi) için (1) puan verileceği hükmü yer almaktadır.

Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formunun 5. ve 8. Bentlerindeki değerlendirme kıstaslarının cami görevlilerinin asli görevleri arasında bulunmadığı anlaşıldığından, objektif olmayan bu kıstaslara gönderme yapan dava konusu Yönetmeliğin 6. maddesinin 3. fıkrasındaki, "bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu ile" ibaresinde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Yönetmeliğin davaya konu edilen diğer hükümlerine gelince;

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesine göre, ancak idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi mümkün olup; Yönetmeliğin davaya konu edilen diğer hükümleri yönünden olayda yürütmenin durdurulması için Yasa'nın aradığı koşulların gerçekleşmemiş olduğu anlaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; dava konusu Yönetmeliğin 5. maddesinde yer alan, "...ve taşra teşkilatındaki şeflerin..." ibaresi ile Yönetmeliğin 6. maddesinin 3. fıkrasındaki, "... bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Cami Görevlileri Değerlendirme Kıstasları Formu ile" ibaresi yönünden olayda 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27/2. maddesinde sayılan koşullar gerçekleşmiş bulunduğundan, anılan ibarelerin yürütülmesinin durdurulmasına; buna karşılık, Yönetmeliğin dava konusu diğer hükümlerine yönelik olarak olayda 2577 sayılı Yasa'nın 27/2. maddesinde sayılan koşullar gerçekleşmemiş olduğundan, yürütmenin durdurulması isteminin reddine, 7 (yedi) gün içerisinde İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolu açık olmak üzere, 30.11.2010 tarihinde karar verildi.

Başkan Üye Üye Üye Üye
Mustafa Günay Esen Hayrettin Nalan
KILIÇHAN ERDEN EROL KADIOĞLU TERZİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber