Veremde yanlış tedavi ölüme neden oluyor/ Video

Haber Giriş : 05 Ocak 2011 20:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kocaeli Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, verem hastalığının günümüzde en kolay atlatılan hastalıklar arasına girdiğini, ancak yanlış tedavi yöntemlerinin ölümcül sonuçlara neden olduğunu kaydetti.

İl Sağlık Müdürü Aydınlık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dünya çapında yapılan tespitlere göre veremin en çok akciğerler olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabildiğini dile getirdi. Dr. Hasan Aydınlık, verem hastalığına tutulan insanların tedavisiz bırakılması ya da düzensiz tedavi nedeniyle öldüğüne dikkat çekti. Aydınlık, bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi gerektiğini belirtti.

'Bütün kıtalarda, bütün ülkelerde tüberküloz vardır.' diyen Aydınlık, "Yılda 8,9 milyon insan bu hastalığa yakalanırken 1,7 milyonu ölmektedir. Ülkemizde tüberküloz hastalığı, bu yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgın yapmıştı. Bir numaralı ölüm nedeni idi. 1940'lı yıllarda her yıl bin kişiden 2 -3'ü verem nedeniyle ölüyordu. Türkiye'de verem sıklığının en yüksek olduğu bölge Marmara Bölgesi olup, yüz binde 44 civarındadır." dedi.

Aydınlık, verem mikrobunun bulaşma yollarını ise şöyle ifade etti: "Verem mikrobu öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar çevre havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alır ve enfekte olurlar. Kişi, kendisinin enfekte olduğunu genellikle bilmez. Vücuttaki tüberküloz mikropları bir sebeple aktif hale gelirse hastalık yaparlar."

Aydınlık, bir kişinin verem mikrobunu kapmasında sonra şu belirtilerin görüleceğini kaydetti: "İki haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, göğüs ağrıları, iştahsızlık, zayıflama, çocuklarda kilo alamama, halsizlik ve hastalık ileri safhada ise kan tükürme olabilir. Yakınmalar genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Bazıları da yakınmalarını sigara ya da başka bir nedene bağlar. Özellikle öksürük ve diğer yakınmaları olan hastaların gecikmeden verem savaşı dispanseri ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir."

Kocaeli Sağlık İl Müdürü Dr.Hasan Aydınlık, tüberkülozun tedavisi için çok güçlü ilaçlar bulunduğunu ifade etti. Bu ilaçların Türkiye'de verem savaş dispanserleri tarafından ücretsiz verildiğini hatırlatan Aydınlık, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: "Tedavi süresi en az altı aydır. Bazı özel durumlarda ilaçları kullanma süresi uzatılabilir. Görüldüğü üzere tüberküloz artık önemli bir ölüm nedeni değildir. Ancak düzensiz ve hatalı tedaviler yüzünden ilaçlara dirençli veremli hasta sayılarının ülkemizde yüksek oluşu önemli bir sorunumuzdur. Bu sorunun gerek hastalıktan korunma, gerek hastalığın bulaşması, gerekse tedavi aşamalarında toplumdaki bilinç düzeyinin artırılması ile çözülebileceği ortadadır."

"TÜRKİYE'DE HER YIL 17 BİN KİŞİ VEREM TEDAVİSİ GÖRÜYOR"

KONYA İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, dünya nüfusunun üçte birinin verem hastalığına yakalandığına dikkat çekerek, ülkemizde her yıl ortalama 17 bin kişinin verem hastalığı tedavisi gördüğünü söyledi. Küçükkendirici, veremin genelde sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan bölge ve ülkelerde baş gösterdiğini belirtti.

Ocak ayının ilk haftasının 'Verem Savaşı Eğitimi Haftası' olduğunu hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, veremin bir dönem ölümcül ve tedavi imkanı olmayan hastalık olduğunu, ama şu an tedavilerinin sonuç verdiği için ölüm oranlarının azaldığını ifade etti. Dünya nüfusunun üçte birinin verem hastalığıyla karşı karşıya kaldığını belirten Küçükkendirci, şunları söyledi: "Verem salgın bir hastalık. Türkiye'de her yıl ortalama 17 bin vatandaş bu hastalık nedeniyle tedavi görüyor. 2008 yılında verem savaş dispanserlerinde 18 bin civarında kayıtlı hastamız vardı. Yapılan mücadele sayısı bu sayı aşağılara indi. Toplum içinde kalabalık alanlarda görülme riski daha fazladır. Kronik ve üç haftadan fazla süren halsizlik ve öksürük bu hastalığın başlıca belirtileridir. Bu belirtiler fazla dikkate alınmıyor. En son akla gelen verem hastalığı oluyor. Bu gibi durumlarda verem hastalığı akla gelmelidir. Teşhisi çok kolay. Tedavisi ise Verem Savaş Dispanserleri'nde ücretsiz bir şekilde muayene olabiliyor. Kolay bir tedavi yöntemi var "

Konya'da bugün itibariyle verem savaş dispanserlerine kayıtlı hasta sayısının 270 kişi olduğunu ifade eden Hasan Küçükkendirci, " Bunların 190'ına doğrudan tedavi yöntemi uyguluyoruz. Onların evlerine gidiyoruz, telefonla görüşüyoruz. 270 vatandaşımızın bulunduğu ortamları inceliyoruz. Onların bulunduğu ortamdaki vatandaşlarımızında bu hastalığa yakalanmamasına çalışıyoruz. Mobil röntgen cihazımızla tarama programları uyguluyoruz. 35 civarında film çektik. Tarama programı çalışmalırımız devam ediyor. Konya'daki bu 270 hasta, Türkiye ortalamasına bakıldığında küçük bir oran olarak kalıyor" diye konuştu.

Verem hastalığının genellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan ülkelerde görüldüğüne dikkat çeken Hasan Küçükkendirci, "Ülkemizde daha çok doğu bölgelerimizdeki illerimizde, dünyada da Afrika ve Asya ülkelerinde görülüyor. Sosya-ekonomik düzeyin düşük olduğu yerlerde görülme olasılığı çok yüksek. Biz Konya Valiliğimiz ile birlikte bir kampanya başlattık. 270 vatandaşımızın bir kısmına maddi durumu düşük olanlara şartlı nakit transferi başlattık. Bu vatandaşlarımıza maddi olarak destek veriyoruz. Hem tedavileri çabuk oluyor, hem de hastalarımız ihtiyaçlarırı karşılıyor " dedi.

CİHAN - DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber